Ankara metrosu için en düşük teklif Çin'den

Ankara metrosunda kullanılacak araçların alımı için açılan ihalede en düşük teklif 391 milyon dolar ile Çin firmasından geldi. İstanbul'a satış yapan Hyundai'nin Rotem firması ise 500 milyor doların üzerinde teklif verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

         

ANKARA - Ankara Metrolarında kullanılmak üzere 324 yeni araç temini için düzenlenen ihalede en düşük teklifi 391 milyon 230 bin dolarla Çin firması CSR Electric Locomotive Co. Ltd. verdi.

Ankara Metroları araç ihalesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Konferans Salonu;nda yapıldı. Alt Yapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kuşanoğlu;nun komisyon  başkanlığını yaptığı ihaleye, CSR Electric Locomotive (Çin) , CAF  SA (ispanya), Hyundai Rotem (Kore) olmak üzere 3 firma teklif verdi. Siemens firması ise  teşekkür mektubu gönderdi.

Firmaların evrakı incelendikten sonra teklif zarfları açıldı. İhalede 391 milyon 230 bin dolar ile en düşük teklifi Çin firması CSR Electric Locomotive verirken, İspanyol CAF firması teklifini avro üzerinden yaptı. CAF, araçların yapım işi için 321 milyon 829 bin 20 avro teklif ederken, Kore firması Hyundai Rotem ise 511 milyon 140 bin 244 dolarlık teklif verdi.

İhale komisyonu, teklifleri inceledikten sonra şartnameye uygun en düşük teklifi veren firmaya işi verecek.

İşi üstlenen firma, sözleşme imzalandıktan 20 ay sonra 15 araçlık partiler halinde ilk teslimata başlayacak. Araçların tamamı 39 ay içerisinde teslim edilecek.

Metro araçlarının ilk 75'inde en az yüzde 30 yerli katkı payı öngörülürken,  kalan bölümünde ise yerli katkı oranı yüzde 51 olacak.

Araçların ilk teslimat süresi, Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent metro hatlarının yapım işininin bitirilmesine yetişecek.

Alt Yapı Yatırımları Genel Müdür Vekili Metin Tahan, yaptığı açıklamada, Hükümetin ve Ankaralıların özlemle beklediği Ankara Metrolarını 2013 yılı sonunda faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu konuda çok yoğun bir şekilde çalıştıklarını anlatan Tahan, emeği geçen herkese teşekkür etti. İhaleye çok önemli 3 firmanın teklif verdiğini, birinin de teşekkür mektubu gönderdiğini ifade eden Tahan, ilk etapta yapılacak 75 araçlık bölümde yüzde 30 yerli katkı oranı, kalan kısmında ise yüzde 51 yerli katkı oranı arandığını hatırlattı.

Tahan, bunun yerli sanayi ve ekonomi açısından son derece önemli olduğunu kaydetti. İhale komisyonun, mümkün olduğunca kısa sürede  teklifleri değerlendireceğini ifade eden Tahan, hangi firma alırsa alsın, Ankara'ya ve Türkiye'ye hayırlı olması temennisinde bulundu.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir