”Areslerinin bilinmesini istemeyen üyeler var”

Yalçıntaş, NACE sistemine geçişine ilişkin olarak düzenlediği basın toplantısında, kodlama sisteminin bitirildiğini kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, İTO'nun meslek gruplarının kodlanmasına yönelik yaptığı Avrupa Topluluğu'nda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE) çalışması sonucunda İstanbul'daki yaklaşık 99 bin işletmenin kayıt içinde ve düzgün bir şekilde çalışıyorlar ancak muhtelif sebeplerden dolayı adreslerinin bilinmesini istemediklerini kaydetti. Yalçıntaş, "Ben oda başkanı olarak belki bu üyelerimi 'ürkek' üyeler olarak tanımlayabilirim" dedi. 

Yalçıntaş, NACE sistemine geçişine ilişkin olarak düzenlediği basın toplantısında, dün itibarıyla NACE kodlama sisteminin bitirildiğini kaydederek, "Artık İstanbul'da tüm sektörleri kapsayan gerçek bir envanter sistemi var" dedi. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 14 Ocak 2008'de konuya ilişkin rehberi yayımladığını ve her mesleğe bir kod verildiğini aktaran Yalçıntaş, kodlamanın yapılması için kendilerine de 6 aylık bir süre verildiğini söyledi. Çalışma kapsamında gönderilen anketörlerin İTO'nun 167 bin 992 adet üyesiyle görüştüğünü, 9 bin 338 üyenin kodlamasının da İTO'da yapıldığını dile getiren Yalçıntaş, "Geriye 99 bin tane üyemiz kaldı. Bu 99 bin tane üyemizde de şöyle enteresan bir durum var. Bu üyelerimiz bizim üyelerimiz, aktif üyelerimiz. Bizimle her türlü iletişimde olan üyelerimiz. Fakat bu üyelerimiz bize bildirdikleri adreste yoktu. Şunu anladık, İstanbul'daki yaklaşık 99 bin işletme kayıt içinde, düzgün bir şekilde çalışıyorlar ama muhtelif sebeplerden dolayı adreslerinin bilinmesini istemiyorlar. 99 bin üyemizi de komitelerimize dağıttık ve komitelerimiz bunları kodladı" diye konuştu. 

Bugün itibarıyla İTO'da kayıtlı 286 bin 225 tane aktif şirket bulunduğunu aktaran Yalçıntaş, çalışma sonucunda meclis üyesi ve komite sayılarının da değiştiğini, 92 komite ve 616 tane komite üyesi ve 262 meclis üyesi olacağını söyledi. Yalçıntaş, çalışmanın İstanbul'daki sanayi ve ticaretin gerçek bir dağılımını verdiğini vurgulayarak, İstanbul'da en fazla firmanın toptan ve perakende ticaretle uğraştığını ve firma sayısının 82 bin 735 olduğunu, bunu sırasıyla 55 bin 474 firma ile hizmet, 42 bin 885 firma ile inşaat, 40 bin 525 firma ile tekstil ve ayakkabı sektörlerinin izlediğini anlattı. Ekonomide bir durum tespiti yapılmak isteniyorsa bir envanterin olması gerektiğine ve söz konusu envantere göre ekonomi politikalarının, büyüme politikalarının oluşturulabileceğini işaret eden Yalçıntaş, "Daha evvel Türkiye'de, ben İstanbul'da söyleyeyim, İstanbul'da bu boyutta bir sanayi ve ticaret envanteri hiçbir zaman hazırlanmadı. İlk defa biz hazırladık" diye konuştu. 

"Avantaj sağlayacağını düşünüyorum"

Yalçıntaş, çalışmanın dinamik olduğunu ve sürekli güncelleneceğini ve tahmini olarak değil net olarak sayı verebilecek durumda olduklarına dikkat çekerek, İstanbul'da kaç tane hazır karma beton imalatı yapan şirket sayısı ve kimler oldukları sorulduğunda bunun yanıtının kendileri tarafından verilebileceği gibi, internet üzerinden de alınabileceğini söyledi. Bu rakamlara daha önce sahip olmadıklarını ifade eden Yalçıntaş, "Ben inanıyorum ki İTO Meclisinin 4 senede yaptığı en önemli faaliyetlerden biridir, Türk ekonomisine hediye ettiği en önemli çalışmalardan biridir yapılan bu çalışma. Ben bu çalışmanın küresel rekabette Türk işletmelerine önemli bir avantaj sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu. 

"1,5 milyon YTL'ye mal oldu" 

Murat Yalçıntaş, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de maliyete ilişkin olarak, çalışma masraflarını, "üyelerini böyle bir çalışmadan haberdar etmek için gazetelere 2 kez ilan vermek", "İstanbul'da 8 anketör firma ve 700 anketör kullanmak" ve "optik okuyucuların basılması" şeklinde sıralayarak, bütün masraflar toplamının 1,5 milyon YTL olduğunu bildirdi. İTO olarak şu anda 287 bin 225 tane aktif üyeleri, yaklaşık 100 bin tane de pasif üyeleri bulunduğunu aktaran Yalçıntaş, pasif üyeleri, şirket olup da herhangi bir nedenden dolayı ekonomik faaliyette bulunmayan üyeler olarak tanımladı ve belli bir süre sonunda bu şirketler ekonomik faaliyetlerine geri dönmezlerse, bu şirketleri resen kapattıklarını ve bu ocak ayında da kapatma yapacaklarını bildirdi. 

Yalçıntaş, "İTO'ya bildirilen adreste bulunmayan 99 bin üyenin karanlık şirket olup olmadığı"na ilişkin bir soruyu, "Hayır bu üyeler kesinlikle karanlık üyeler değil. Ama illa bir sıfat vermemiz gerekirse, ben oda başkanı olarak belki üyelerimi 'ürkek' üyeler olarak tanımlayabilirim. Ürkekten kastım herhangi bir devlet görevlisinin ve resmi görevlinin kapılarına gelmesini arzu etmedikleri üyeler bunlar. Çünkü normalde bu üyelerimiz vergi ve aidatlarını ödüyorlar, bizde vergi numaraları var" şeklinde yanıtladı. Çalışmada firmaların finansal büyüklükleri ve istihdam verilerine ilişkin bilgilerin bulunmadığını aktaran Yalçıntaş, yapılan çalışmanın aynı zamanda İstanbul'un ticaret envanteri olduğunu ifade ederek, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın istemesi halinde İstanbul'un sanayi ve ticaret envanterini kendilerine sunmaya hazır olduklarını söyledi. 

Yalçıntaş ayrıca, verilerin bu sabah itibariyle internetten sunulmaya başlandığını bildirdi.