AVM Ciro Endeksi yüzde 4.5 arttı

AVM Ciro Endeksi, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.5 artışla 163 puana ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Endeksi'nin 2014 Haziran ayı sonuçları açıklandı.  Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi bu yılın haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.5 artarak 163 puana yükseldi. 2014 ikinci çeyrek sonuçlarına göre ise endeks, 2013 ikinci çeyrek verileri ile karşılaştırıldığında yüzde 5.5 artarak 153 puana ulaştı. 

AVM'lerdeki kiralanabilir alan (metrekare) başına düşen cirolar 2014 Haziran ayında, İstanbul'da 720 lira, Anadolu'da 554 lira, Türkiye genelinde ise 621 liraya çıktı. 2014 yılının ikinci çeyreğinde metrekare başına düşen ciro endeksi de 2013 yılının ikinci çeyreğine göre yüzde 5.6 artışla 583 puan olarak kaydedildi. 

Kategoriler bazında endeks verilerine bakıldığında, geçtiğimiz yılın haziran ayına kıyasla 2014 Haziran ayında en büyük ciro artışı yüzde 10 ile giyim kategorisinde gerçekleşti. Bu dönemde yiyecek ciroları yüzde 9, hipermarket ciroları yüzde 7, AVM'lerdeki diğer alanların ciroları yüzde 6, genel alan kategorisi ciroları yüzde 4 ve ayakkabı ciroları yüzde 2 artış kaydederken teknoloji market/elektrikli eşyalar ciroları yüzde 15 oranında azaldı. 

Ziyaretçi Sayısı Endeksi 

Haziran 2014'te bir önceki dönemin aynı ayına göre ziyaretçi sayısı endeksinde yüzde 1'lik artış gözlendi. 2014 ikinci çeyrekte ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.1'lik artış kaydedilerek 98 puana ulaşıldı. 

AYD Başkanı Hulusi Belgü, AVM Endeksi haziran ayı sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, haziran ayının tatil döneminin başlangıcı, ramazan öncesi ve İstanbul Shopping Fest'in bu ayda gerçekleşiyor olması nedeniyle alışveriş açısından oldukça hareketli ve verimli bir dönem olarak göze çarptığını ifade etti. 

Alışveriş merkezlerinde metre kare başına düşen ciroların şubat ayından beri yükselen bir ivme izlediğine dikkati çeken Belgü, bunun verimlilikteki artış açısından son derece değerli bir veri olduğunu bildirdi. 

Belgü, "Yılın ilk yarısını tamamladığımız bu dönemde 2. çeyrek verileri de olumlu seyrin devam ettiğini gösterdi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda 2014 yılı 2. çeyrekte AVM endeksi yüzde 5.5'lik bir artış kaydetti. Tüm bu pozitif gelişmelerin yanında teknoloji kategorisindeki ciroların son aylarda düşüş göstermeye devam etmesi kaygı verici, üzerinde düşünülmesi ve gerekirse yasa yapıcılarla mevcut düzenlemelerin tekrar görüşülmesi gereken bir konu" değerlendirmesinde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir