Avrupa'dan boş dönen TIR sayısı 70 bine çıktı!

İhracattaki artışa karşın ithalatta yaşanan düşüş ekimde hızlandı, Avrupa'dan ülkeye yük almadan dönen TIR sayısında rekor artış oldu. Geçen yıl ilk 10 ayda 40 bin araç ülkeye boş dönerken, 2018'de sayı 70 bine çıktı. Batı Avrupa'dan boş dönüşlerde ise yüzde 260 artış oldu. / AYSEL YÜCEL

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

Lojistik sektöründe kriz büyüyor. İhracattaki artışa karşın ithalatta yaşanan düşüş ekimde hızlandı, ülkeye boş dönen TIR sayısında rekor artış oldu.

İlk 10 ayda Avrupa’ya yapılan ihracattan ülkeye boş giriş yapan araç sayısı yüzde 73 arttı. İngiltere ve Fransa'nın da yer aldığı Batı Avrupa’dan dönüşlerde ise artış oranı yüzde 260’a ulaştı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), ekim ayı taşıma istatistiklerini açıkladı. Ekim ayında yüzde 3 artışla Türkiye’den toplam 148 bin 272 adet TIR çıkış yaptı. Yılın ilk 10 ayında ise 1 milyon 299 bin 565 bin taşıma yapıldı. İhracat taşımalarında Avrupa’ya artış ise daha fazla oldu. Özellikle komşu ülkelerde Romanya’ya yüzde 25, Yunanistan’a yüzde 17, Bulgaristan’a yüzde 29 artış oldu. Orta Avrupa'ya da yüzde 10’a yakın artış yaşandı. Avrupa ülkelerine toplamda ise yüzde 8 artış yaşandı. Ancak ihracattaki bu artışa karşın ithalat taşımalarındaki düşüş ekimde hızlandı. 2018'in ilk 10 ayında ithalat taşımaları yüzde 8 düştü. İlk 10 ayda Avrupa’ya yapılan ihracattan ülkeye boş giriş yapan TIR sayısı ise yüzde 73 arttı. Bu dönemde Avrupa’dan 70 bin araç ülkeye yük almadan döndü. Batı Avrupa gibi bazı ülkelerde ise boş dönüş oranı yüzde 260’a ulaştı, geçen yıl bin 195 olan sayı 2018'de 4 bin 315'e çıktı.

UND Yönetim Kurulu, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Ekim ayında ihracatımızda sağlanan gelişmeler moralleri yükseltti ancak aynı dönemde ithalatta yüzde 23.5’lik düşüş oldu. İhracat yükünü taşıyan fakat dönüşte yük bulamayan Türk nakliyeciler büyük zararlar ile boş dönmek zorunda kalıyor ve bu sebeple de zor günler geçiriyor. Bu durum ihracat navlunlarında zorunlu artışa neden olurken, ithalat yönünde de zararına taşıma yapılmasına sebebiyet veriyor.”

Yabancı payı artıyor

Taşımalarda yabancı payı artmaya devam ediyor. Yılın ilk 10 ayında yabancı araçlar ihracat taşımalarında payını yüzde 6 artırdı. Türk araçların payı ise yüzde 2 azaldı.

Lojistikçi hizmet ihracatında daha fazla teşvik bekliyor

Hizmet ihracatında yıllık yaklaşık 15 milyar dolarla yüzde 35 pay alan ve turizmden sonra ikinci sırada yer alan lojistik sektörü, ‘Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Kararı’ kapsamında verilen teşviklerden en az faydalanan sektör oldu. 2018’de 2056 firmanın başvuru yaptığı teşviklerden lojistik sektöründe sayı 12’de kaldı. Nedeni ise sağlık turizmi, film, bilişim ve eğitim sektörlerine verilen pek çok teşvikten lojistikçilerin faydalanamıyor olması. En fazla hizmet ihracatı yapan iki sektörden biri olmalarına rağmen sadece fuar teşviğinden yararlanabildiklerini dile getiren taşımacılar, diğer tüm sektörlere verilen destekten de yararlanmak istiyor. Sağlık turizmi, film, bilişim ve eğitim sektörleri için ortak olan ve lojistik sektörü için talep edilen destekler ise söyle; Ürün/hizmet/Marka Tescil-Korunma; Belgelendirme; Danışmanlık; Acenta Komisyon; Rapor ve Yurtdışı Şirket Alımı Danışmanlığı; Reklam, Tanıtım, Pazarlama; İstihdam; Depo Açma/ Kira Desteği; Yurt Dışı Birim-Şube Dekorasyon-Kurulum; Reklam (Film).