Bakanlık, gıdadaki spekülasyonu açıkladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kuru fasulye, patates ve pirinçte spekülasyon yapıldığının belgelendiğini duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, "Bazı illerde kuru fasulyenin fiyatının iyice artmasını bekleyen fırsatçıların 2011 yılının ürünlerini dahi stokladıklarının belirlendiğini, gümrük vergisinin sıfıra indirilmesinin ardından panikleyen spekülatörlerin, fiyatların düşeceği endişesiyle depolarda ne kadar ürün varsa bir bir piyasaya sürdüklerini" bildirdi. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, kuru fasulye, patates ve pirinçte spekülasyon yapıldığının belgelendiği belirtildi. Bu üç ürünün üretim azlığını bahane ederek fiyatları yukarı çekmeye çalışanların "stokçular" olduğu ifade edilen açıklamada, bazı illerde 2011 yılının ürünü kuru fasulyenin piyasaya sürüldüğü kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Gümrük vergisinin sıfıra indirilmesinin ardından fiyatların düşeceği endişesinden panikleyen spekülatörler ellerinde ne kadar ürün varsa piyasaya sürmeye başladı. Türkiye yılda yaklaşık 200 bin ton kuru fasulye üretmekte, 30 bin ton civarında da ithalat yapmaktadır. Bu veriler dikkate alındığında bu yıl da piyasaya arz edilen ürün miktarında herhangi bir azalma yoktur ve yeterli miktarda kuru fasulye bulunmaktadır. Kuru fasulye ile birlikte başlayan ve Patates ile pirinçte de kendini gösteren fiyat oyununun nereden kaynaklandığı tespit edildi. Bazı illerde kuru fasulyenin fiyatının iyice artmasını bekleyen fırsatçıların bırakın geçen yılı 2011 yılının ürünlerini dahi stokladıkları belirlendi. Gümrük vergisinin sıfıra indirilmesinin ardından panikleyen spekülatörler, fiyatların düşeceği endişesiyle depolarda ne kadar ürün varsa birbir piyasaya sürüyorlar" 

"Spekülasyon yapanların gerçek yüzü ortaya çıkmıştır"

Açıklamada, benzer durumun patateste de yaşandığının Bakanlık ekiplerince tespitinin ardından, depolardaki yaklaşık 800 bin ton patates stokunun da eritilmeye başlandığı ve ürünün depo çıkış fiyatının 1,5 liraya kadar düştüğü bildirildi. 

Toprak Mahsulleri Ofisi'nce halkın büyük bölümünün kullandığı Osmancık pirincinin 2,5 liradan satıldığı dikkate alındığında pirinç fiyatlarının "10 lira olduğu" iddiasının "yalan haber olduğu" belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Kendi maddi çıkarları için halkın yediği içtiği gıda maddeleri konusunda spekülasyon yapanların gerçek yüzü bir kez daha ortaya çıkmıştır. Milletin alın terini kişisel çıkarlarına alet ederek ekonomiye darbe vurmaya çalışanlar, milletin gönlünde mahkum olacaklardır. Türk tarımı, birkaç spekülatörün oyunuyla bozulacak bir yapıda değildir. Sağlam temeller üzerine oturtulan ve stratejik bakış açısıyla ele alınan Türk tarımı bütün olumsuz girişimlere rağmen yine üretim rekorları kırmaya devam edecektir. Zira 2013 yılında buğday, mısır, çeltik, ayçiçeği, narenciye, muz, kivi başta olmak üzere birçok üründe tarihin üretim rekorlarının kırıldığı kamuoyunca da bilinmektedir" 

Bu konularda ilginizi çekebilir