Bakanlıkça ruhsatlandırılan bitki koruma ürünleri reçeteli satılacak
3 sayfadan oluşacak reçete, bitki, zararlı organizma, bitki koruma ürünü ve yazan kişiye ait bilgileri içerecek
ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bitki koruma ürünlerinin reçeteli satışıyla ilgili usul ve esasları belirledi.
Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe giren Bitki Koruma Ürünlerinin Satış Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe göre, Bakanlıkça ruhsatlandırılan bitki koruma ürünleri reçeteli satılacak. 3 sayfadan oluşacak reçete, bitki, zararlı organizma, bitki koruma ürünü ve yazan kişiye ait bilgileri içerecek.
Yazılan reçetenin geçerlilik süresi 1 ay olacak ve bu süre içerisinde kullanılmayan reçeteler geçersiz sayılacak.
Reçete talep edildiğinde, yazacak kişi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, bir bitki koruma ürünü veya bir mücadele yöntemi tavsiye edilecekse, bu reçete ilgili mevzuata, teknik talimatlara uygun olarak düzenlenecek. Reçete yazacak kişi tarafından teşhisi yapılamayan zararlı organizma, teşhisin yapılması için en yakın üniversite yada araştırma enstitüsüne gönderilecek ve reçete de teşhis sonucuna göre yazılacak.
Reçetenin 1 nüshası yazan kişi veya kuruluşça, 1 nüshası ilaç bayiince saklanacak, 1 nüsha da üreticiye verilecek. Reçete yazma yetkisine sahip kişiler de, sadece yazma yetki belgesinin alındığı il sınırları içerisinde reçete yazımında bulunabilecek. Reçetedeki bitki koruma ürünleri de o ildeki bayilerden temin edilecek.
Kimler reçete yazabilecek
Bitki koruma ürünlerindeki reçeteleri, zirai mücadele araştırma enstitüleri ile il, ilçe ve tarımsal araştırma enstitülerindeki görevli ziraat mühendisleri, ziraat fakültelerinin bitki koruma bölümlerinde görevli öğretim elemanları, Bakanlıkta sözleşmeli personel olarak görev yapan ziraat mühendisleri, KİT'ler, kooperatifler, üretici ve çiftçi birlikleri ve ziraat odaları gibi kuruluşlarda çalışan ve bitki koruma ürünü satış belgesine sahip elemanlar dışındaki ziraat mühendislerdi, diğer resmi ve özel kuruluşlarda çalışan ziraat mühendisleri, il ve ilçe müdürlüklerinde bitki koruma hizmetlerinde görevli ziraat teknisyeni ve teknikerler ile resmi ve özel kuruluşlarda bitki koruma ürün reçeteleri için görevlendirilen tütün teknoloji mühendisleri yazabilecek.
Bakanlıktan reçete yazma yetki belgesi almayan kişiler de reçete düzenleyemeyecek. Yetki belgesi almak isteyenler de il müdürlüklerine müracaat edecek. Reçete yazanlar, yazdığı reçeteden sorumlu olacak, hata veya zararın hukuken sabit görülmesi halinde, zarar bunlardan alınacak.