Bal üreticileri ve tüketicileri buluşuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye genelinde bal üreticileri ile tüketicileri ve bilim adamlarını bir araya getirecek, "Uluslararası İstanbul Arıcılık ve Arı Ürünleri Festivali" 8-10 Şubat'ta yapılacak

İstanbul Bal Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sezer, bal sektöründe son yıllarda ortaya çıkan aldatıcı ve yanıltıcı reklamların yanlışlarını daha iyi anlatmak ve ilgili kesimleri bir araya getirmek amacıyla bu festivali düzenlediklerini söyledi.
Sezer, son günlerde menşei belli olmayan ve ticari glikoz içeren ballarla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın geniş kapsamlı bir çalışma başlattığını hatırlatarak, üreticilerin bu durumdan memnun olduğunu belirtti.

Kendilerinin de çeşitli etkinlikler aracılığıyla hakiki balla ilgili bilgi verdiklerini anlatan Sezer, bu etkinliklere uluslararası boyut kazandırmak için festival düzenlemeye karar verdiklerini bildirdi.

Yalçın Sezer, "Uluslararası İstanbul Arıcılık ve Arı Ürünleri Festivali"nin 8-10 Şubat'ta Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacağını belirterek, festivalde, bal ve diğer arı ürünlerinin tanıtılacağını kaydetti.

Hakiki bal nasıl olur?

Gerçek balın kristalize olduğunu ve tüketicilerin bunu "şekerlenme-donma" olarak algıladığını aktaran Sezer, ticari glikozlarla elde edilen balın kristalize olmadığına dikkati çekti.
Sezer, şöyle devam etti:

"Toplumun hakiki bal konusunda bilinçlenmesi lazım. Bu organizasyona Anadolu'dan ve İstanbul'dan gelen birçok arıcının yanı sıra Suriye, İran, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerden de imalatçılar gelecek. Festival böylece uluslararası bir boyut kazanacak. Fuar niteliğindeki bu festival, hakiki balın tüketicilere ulaşması ve sektörün imalatçılarının da üreticilerle bir araya gelmesi adına bulunmaz bir etkinlik."

"Bal reklamları aldatıcı"

Bu etkinlikte, halen devam eden ucuz bal reklamlarındaki tanıtımların zararlarının daha iyi anlaşılacağını vurgulayan Sezer, bir üretici teşkilatı olarak büyük bal imalatçılarıyla anlaşmak istediklerini ancak bu imalatçıların kendilerinden anlaşmalı modelle bal üretmelerini istemediğini belirtti.

Sezer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bal konusunda bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini ifade ederek, "Ülkemizde bulunan bal üreticileri birlikleri marifetiyle meydana getirilmiş olan arı ürünlerinin kayıt altına alınması söz konusu olur ve toptancılar da bakanlığa ne kadar bal paketleyeceklerini bildirirse ürünün hakiki ya da ticari glikozla elde edilen bal olduğu ortaya çıkar" diye konuştu.

Sezer, hakiki balın fiyatının niteliğiyle ilişkili olduğunu, arz ve talebe göre fiyatının belirlendiğini, ancak bazı ticari firmaların gerçek bal fiyatından çok uzak olduğunu bildirdi.

"Bir balın hakiki olup olmadığını ortaya koyacak tek yöntem, o balın kimyasal analizinin laboratuvarda yapılmasıdır" diyen Sezer, bu balların ayrıca doğal ev ortamında belli bir süre sonra tereyağ kıvamında donmasıyla da anlaşılabileceğini belirtti.