Bankalarda rekabet ‘hali vakti yerinde’ müşteriye kayıyor

9 yıldır ‘Bire Bin Hizmet’ sloganıyla hali vakti yerinde müşteriye hizmet veren Akbank, 50 bin TL’nin üzerinde mevduatı olan üst gelir bankacılığındaki büyümenin hızlanmasını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

MUĞLA - Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, bankaların önümüzdeki 3-5 yıllık dönemde en önemli rekabet alanlarından birinin ‘hali vakti yerinde müşteri’ olarak tanımlanabilecek özel bankacılık ile kitle bankacılığı arasında kalan segment olacağını düşünüyor. Tözge, aynı KOBİ bankacılığında olduğu gibi bu üst gelir bankacılığının da hızlı büyüyeceğini ve sektörün bu gruba hizmet götürmek için yarışacağı öngörüsünde bulunurken “2016 yılında üst gelir bankacılığından hizmet alabilecek müşteri adedi 1.5 milyona yaklaşacak” dedi.

Galip Tözge, üst gelir bankacılığının tanımının bankadan bankaya değişim göstermekle birlikte genel olarak 50 bin TL ile 500 bin TL arasında varlığı bulunan müşterileri kapsadığını anlatarak, Akbank olarak bu segmente “Akbank Birebir Bankacılık” ismini verdiklerini söyledi. Son 9 yılda bu alanda müşteri adetlerini yüzde 75, varlık büyüklüğünü ise yüzde 150 artırdıkları bilgisini de veren Tözge, “Türkiye’de yükselen milli gelir, olumlu büyüme rakamları ve beklentileri ile ekonomik istikrar, Birebir Bankacılık müşterilerinin oluşturduğu segmentin daha yüksek gelire sahip olmasına ve sayıca büyümesine de imkan veriyor” tespitinde bulundu.

Tözge, “100 bin lira ve üzerinde varlığı olan kişi sayısının 2011 yılında 768 binlerdeyken bu yıl 1 milyonu aşmasını, 2016 yılında ise 1.5 milyona yaklaşmasını bekliyoruz” dedi ve ekledi: “Türkiye’de 2014 ve 2015 yıllarında yüzde 4.1 ve yüzde 5.4 büyüme beklerken, bu segment müşterilerindeki mevduat büyümesinin yıllık yüzde 15’ler seviyesinde olmasını bekliyoruz. Bu da segmentin büyüme hızını bizlere gösteren en önemli veri. Türkiye’de mevduat pastasının büyümesinde lokomotif bir segment olduğunu düşünüyoruz. Yapılan araştırmalar orta ve üst grubun gelirinin daha hızlı arttığını da gösteriyor.”

450 milyar TL’lik  mevduatı olacak

Tözge, üst gelir grubunun Türkiye’de mevduat pastasının büyümesinde lokomotif bir segment olduğunu da belirtti ve bankalardaki 50 bin TL’nin üzerindeki mevduat toplamının 2011’de toplam 271 milyar TL düzeyinde bulunduğuna işaret etti. Tözge, bu sene sonunda bu segmentin toplam mevduatının 340 milyar TL’yi aşmasını, 2015 sonunda da 450 milyar TL’ye yaklaşmasını beklediklerini de ifade etti.

Akbank’taki üst gelir grubu müşteri sayısının sorulması üzerine ise Tözge, Akbank Birebir Bankacılık müşterisi olup 100 bin TL üzeri varlığı olan müşteri sayısının yaklaşık 100 bin kişi olduğu bilgisini verdi. Pazar paylarının yüzde 10 civarında olduğunu ve üst gelir grubunun ayrıca yoğun bir konut kredisi ve kredi kartı kullanıcısı olduğunu da vurgulayarak potansiyel müşterileri arasında saydıkları tüm kesimler değerlendirildiğinde, toplam müşteri sayılarının 200 bin kişi olduğunu da aktardı.

BES’te de çok aktif bir kitle

Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, Birebir Bankacılık müşterilerinin zamanında rafine ve doğru bilgiye önem verdiğini şubede beklemek istemediğini aktararak segment yatırım tercihleri konusunda da şu değerlendirmede bulundu: “Görece fon büyüklükleri daha yüksek olduğu için riski dağıtan bir kitle. Yatırımda birinci tercihleri mevduat, ikinci tercihleri yatırım fonları, özellikle sabit getirili fonlarla değişken fonları tercih ediyorla. Ülke fonlarını seviyorlar. BES’te ise daha aktif bir kitle. Normal bireysel müşterinin yaklaşık iki katı kadar BES penetrasyonu var. Piyasayı görece olarak daha iyi takip ediyor. 30 Haziran tarihli bilançomuza gore mortgage’ın yüzde 45’ini bu kitle kullanıyor. Yatırım fonlarımızın 3’te 2’si de bu kitlededir.”

En karlı yatırım aracı BES

Galip Tözge, yatırım araçlarını da değerlendirirken mevduatın ağırlığını koruyacağını, faizlerin yüzde 9.5’larda seyretmesini beklediğini ve tahmin yapmak zor olmakla birlikte dolar/TL paritesi için 1.95 -2.0 TL arasında bir kur seviyesinin Türkiye’nin gerçeklerine uygun göründüğünü ifade etti.

Tözge, yatırım araçlarına bakıldığında BES’in önemine değinerek “Bence en karlı ürün. 10 bin lira biriktirdiğinizde devlet size 2.500 lira veriyor. Bonodan da mevduattan da iyi” dedi.

Katılımcı sayısının 3.9 milyona çıkan BES’te potansiyel kitle büyüklüğünün 15 milyon olduğunu da kaydeden Tözge, yılbaşında BES’e giren bir kişinin fon büyüklüğünde global trübülans nedeniyle düşüş olduğunu da hatırlatarak “Yılbaşında ayda 200 lira biriktirmeye başladınız. 5 ayda 1.000 lira oldu. Haziranda 1.000 liranın altına düştü diye hemen çıkmamak gerek. 120 aylık vadeli bir yatırımda 5 ayda çıkma kararı vermek doğru değil” uyarısınıda yaptı.

Üst gelir grubunda, esnaf da emekli ve ev hanımı da var

Galip Tözge, üst gelir grubunun davranışlarını ve özelliklerini anlatırken ‘hali vakti yerinde’ müşteri tanımlaması yaptı ve şöyle konuştu: “Müşterilerimiz genel itibariyle şehirde yaşayan, belli bir gelirin üzerinde kazanan profesyoneller, emekliler, ev hanımları, serbest meslek sahipleri ve esnaflardan oluşuyor. Müşterilerimizin büyük bir çoğunluğu 40 yaş üzerinde, yarısından fazlası en az üniversite mezunu ve yüzde 69’u erkeklerden oluşuyor. Büyük çoğunluğu otomobil sahibi ve kendi evlerinde oturuyor.” Bu segmentteki müşterinin büyük bir çoğunluğunun yılda en az 1 kez yurtdışına seyahat ettiğini aktaran Tözge, “Yüzde 76’sı sinemaya, yüzde 62’si yılda en az bir kez konsere gidiyor. Müzik türü olarak klasik müzik, caz gibi türleri tercih eden müşterilerimizin de bulunduğu segmentte, müşterilerimizden yarısından fazlası yerli müzikleri ve pop müziğini tercih ediyor” bilgisini verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir