”Bankaları rahatlatacak mekanizma üzerinde çalışıyoruz”

Bakan Şimşek, kamu finansman dengelerinde bu yıl bozulma olacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

GAZİANTEP  - KOBİ'lerin kredi istediğini ancak bankaların temkinli yaklaştığını kaydeden Devlet Bakanı Mehmet Şimşek,  "Bankalarımızı rahatlatacak bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Şimşek, GASBAŞ Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, küresel krizin Türkiye'ye yansıması ve krizden hangi modelle çıkılacağını anlattı.

Dünyada krizden çıkmak için çalışmalar yapıldığını, oradaki en ufak bir istikrarın Türkiye'ye yansımasının güçlü olacağını vurgulayan Şimşek, Türkiye'deki bankaların sermaye yapılarının güçlü olduğunu söyledi.

Şimşek, "2001'de bu reformları yapanlardan da Allah razı olsun, cesaretli şekilde, zorunlu şekilde o reformu da yaptılar. IMF'ten alınan paralarlar, Merkez Bankasından alınan borçlarla bankaların sermayeleri güçlendirildi. Orada güzel bir adımdı. Ama ondan sonra bankalar zapturapt altında tutuldu. Bankalar ekonomi büyüdüğü için kar etmeye başladı. Sermayeleri de kara dayanıyor, kredi verme imkanları da onunla ilişkili" dedi.

"Bankalarımızı rahatlatacak mekanizma üzerinde çalışıyoruz"

İş adamlarının kredi mekanizmasının çalışmadığı yönündeki eleştirilerini yanıtlayan Şimşek, 2008 yılının tamamında krediler yıllık bazda yüzde 29 arttığını, ama yılın son çeyreğinde başlayarak kredilerde durulma olduğunu ifade etti. Şimşek, şunları kaydetti:

"Şimdi bankalarımızı rahatlatacak bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz. Kredi mekanizmasını nasıl çalıştırırız, yani belli bir ölçekte kamunun katkısı ile özellikle KOBİ'lere yönelik... Çünkü bu dönemde aslında durumu iyi olanlar kredi istemiyor, KOBİ'ler de kredi istiyor, ama bankalar bunlara korktukları için vermiyorlar. Onun için biz çok ince eleyip, sık dokuyoruz. Çünkü bu mekanizmaların iyi tasarlanması lazım. Bu vatandaşın parası. Bu krizden çıkış tekrardan kredi mekanizmasının çalışmasıyla olacak."

"Gelir azalıyor, harcamalarımız artırıyor"

Şimşek, devletin durumunu anlatırken, Türkiye'nin son yıllarda evini ciddi şekilde düzene koyduğunu, borçlarını ve açıklarını azalttığını ifade etti.

Şimşek, "Kamu sektörünün borçlanma ihtiyacı son 4 yılda ortalama olarak eksidir. Net bazda borçlanmadık, borçları azalttık. 2009 yılında kabul etmek lazım, kamu finans dengelerinde bozulma olacak. Çünkü. bizim gelirlerimiz azalıyor ve biz küresel ekonomik krizin Türkiye'ye yansımasını sınırlamak için destek veriyoruz. Bir yandan gelirimiz azalıyor bir yandan harcamalarımızı artırıyoruz' diye konuştu.

Şimşek, şöyle devam etti:

"Eğer biz bu süreçte paniklemeyip, kötümserliği yaymazsak bizim hane halkının durumu kötü değil, bizim bankaların durumu iyi, özel sektörün durumu idare edilebilir, kamunun da durumu idare edilebilir. Bu çerçevede Türkiye bu krizden nasıl çıkar; bana kalırsa dünyada bir normalleşme başlar başlamaz, eğer burada özellikle başka sorunlar çıkmazsa, siyasi istikrar devam eder Türkiye tekrar önünü görebilirse Türkiye son 5-6 yıllık performansına döner. Bu krizde bizi ciddi tahribatımız da yok. Bunları dikkate almak lazım, ama maalesef ciddi şekilde kötümserlik pompalanıyor. Bu da yazık."