Batı’da CEO’lar yaşlanıyor Türkiye yeni yetenek havuzu

Türkiye’deki yöneticilerin G20’deki meslektaşlarından yüzde 13 daha yüksek olduğunu söyleyen Korn Ferry Yaşam Bilimleri Başkanı Jay Kizer, “Türkiye, ABD ve Avrupa için bir yetenek havuzu olabilir” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

Korn Ferry Yaşam Bilimleri Başkanı Jay Kizer, Türkiye’nin genç ve eğitimli işgücü ile yaşlalan ABD ve AB işdünyası için bir yetenek havuzu olabileceğini söyledi. Türkiye ziyaretinde ilaç sektörünün üst düzey yöneticileri ile bir araya gelen Jay Kizer, DÜNYA’ya, Türkiye’deki yöneticilerin vizyonlarından ve ileri görüşlülüklerinden etkilendiğini anlattı. 

Türkiye’deki genç nüfusun büyük bir güç olduğunu vurgulayan Kizer, Türk yöneticilerin atik, tez canlı ve farklı durumlara hızlı adapte olabilen genç yetenekler olduğunu gözlemlemiş. “ABD ve Avrupa’da yaşlanan yöneticiler emekli olduğunda yerlerine kim gelecek?” Kizer bu sorunun önemli olduğunu vurguladı ve Türkiye’nin gerçek bir yetenek havuzu olabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtti. 

Türk yöneticinin duygusal zekası % 13 daha yüksek 

G20 ülkeleri ile Türkiye’deki yöneticileri karşılaştırdıkları bir araştırmalarının da bu savı desteklediğini anlatan Kizer, “Türk yöneticilerin duygusal zekaları yüzde 13 daha yüksek. Ayrıca Türk yöneticilerin öğrenme hızı diğer G20 ülkelerindeki yöneticilere oranla yüzde 7 daha fazla” dedi. Türkiye’deki yöneticilerin yurtdışında farklı tecrübelerle güçlenip dev şirketlerin yönetiminde yükseleceğini öngören Kizer, “Türkiye’nin bir yetenek geliştirme merkezi olacağına inanıyorum” ifadesini kullandı. Peki Türk yöneticilerin geride olduğu alanlar? Araştırmaya göre G20 ülkelerindeki yöneticiler Türkiye’ye göre inovasyonda yüzde 34 daha fazla puan almış. Açık olma konusunda da Türkiye’deki yöneticiler yüzde 12 daha düşük not almış durumda. 

Ciddi çelişkiler var, örneğin güçlüyüz ama girişken değiliz 

Türkiye’den 1080 yöneticinin katıldığı bu araştırma ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Bunlardan bazılarındaki çelişkinin altını çiziyor Kizer. Örneğin Türkiye’deki yöneticiler G20’deki meslektaşlarına göre yüzde 25 daha güç merkezli. Güç ve otorite ile motive oluyorlar. Oysa inisiyatif alma söz konusu olduğunda yüzde 14 gerideler. Kizer şöyle anlattı: 
“Türkiye’deki yöneticiler topluluk içinde, bir dinleyici grubuna seslenme konusunda çok istekli değiller. Gerekli bilgiye sahipler ama geride durmayı tercih ediyorlar. Diğer yöneticilerden çok daha fazla güce ve hiyerarşik yapıya bağlılar. Ancak bunlar değişebilir, yönlendirilebilir. Oysa duygusal zeka ve hızlı öğrenme çok kolay geliştirilebilen özellikler değil. Bu açıdan Türk yöneticiler çok avantajlı.” 

Biyobenzerler konusunda Türkiye’de büyük fırsat var 

İlaç şirketleri için inovasyon yapıp yeni ilaç geliştirmek, bu ilacın patens süresi biterken karlılıklarını rekabet şartlarına uygun biçimde ayarlayıp yeni araştırmalar için kaynak yaratmak zorlu bir süreç. Korn Ferry Yaşam Bilimleri Başkanı Jay Kizer, “Bir yandan hükümetlerin zorlayıcı düzenlemeleri bir yandan karlılık mecburiyeti, bir yandan doğru yere doğru insanları getirmek derken bazen yöneticiler neden bu işi yaptığını unutabiliyor. Ama bu iş insanların hayatını kurtarmaktır ve doğru yapılırsa zaten kar da otomatik olarak geliyor. Ben annemin kanserden ölüşünü seyrettim. Kimya eğitimimi insanları kurtaracak ilaçlar üretebilmek için aldım” ifadesini kullandı. Kizer bu noktada Türkiye’de şirketlerin önünde çok önemli bir fırsat olduğunu anlattı. Kizer, “Benim bir yatırım şirketim olsa burada tanıdığım şirketlere yatırım yapmak isterdim. Biyobenzer ürünlerde özellikle büyük bir potansiyel görüyorum” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir