Bayar: Çin füzesinde sorun yok, nisanda sonuçlanır

Nisan sonuna kadar Çin ile görüşmelerde bir noktaya gelmeyi hedeflediklerini anlatan Bayar, "Birinci hedefimiz Çin ile sözleşmeye varmak ama olmazsa her zaman opsiyonu açık tutmaktayız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

DOHA - Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Çin ile yürütülen uzun menzilli hava savunma füzesi sözleşme görüşmelerinde herhangi bir tıkanıklığın sözkonusu olmadığını söyledi. Murad Bayar Katar’ın başketi Doha’da yapılan savunma ve denizcilik fuarı DIMDEX’te bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Diğer tekliflerin ancak Çin ile görüşmelerin başarısız olmasının ardından gündeme gelebileceğini belirten Bayar, buna rağmen detaylara girmeden diğer teklif sahipleri ile de görüşmeler yürütüldüğünü vurguladı. Bayar sorular üzerine şunları söyledi: “Nisan sonuna kadar şu andaki takvimimiz bu konuda bir noktaya gelmeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla birinci hedefimiz Çin ile bu görüşmeleri tamamlamak ve tabii ki bir sözleşmeye varmak ama olmazsa her zaman opsiyonu açık tutmaktayız. İkinci ve üçüncü tekliflere geçebiliriz. Ama şu anda Çin ile görüşmelerimizde tıkanma yok. Onlara biz artık birinci ile sonuç alamazsak bakacağız. Ama diğer iki teklifle de temasımız devam ediyor. Birinciyle görüştüğümüz için kapsamlı bir görüşme içinde değiliz. Ama sonuç alamazsak onlarla da görüşmeye devam edeceğiz” bilgisini verdi.

A400M’de gecikme cezası inceleniyor

Murad Bayar, Türkiye’de bazı hava üslerini ziyaret etmesine rağmen, kabul testlerindeki birtakım aksaklıklar nedeniyle resmi olarak teslim alınmayan, Türkiye’nin de proje ortağı olduğu Airbus A400M nakliye uçağıyla ilgili pürüzlerin de büyük oranda giderildiğini belirtti.

Bayar, uçağın teslim alınmama nedeninin kabul testlerindeki bulgulara dayalı olduğunu hatırlatarak, “Heyetimizin tespit ettiği bazı eksiklikler vardı. Airbus bu düzeltmeleri yaptı ve bu hafta başı itibariyle kabul heyetimizi tekrar davet etti” bilgisini verdi.

Halen İspanya’da bir kabul testi heyetinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Bayar, hedefin nisanın ilk haftasında kabul testlerindeki teknik kısmın bitmesi olduğunu kaydetti. “Çok bir sorun görmüyoruz ama kompleks bir hava aracı dolayısıyla tamamlanmadan kesin bir şey söyleyemem” diyen Murad Bayar, beklentilerinin nisanın ilk cuma gününe kadar bir kabulün gerçekleşmesi olduğunu anlattı.
Böyle olması durumunda Nisan ortasında uçağın Türkiye’ye geleceğini kaydeden Murad Bayar, bu durumda hukuki olarak Türkiye’nin gecikmeden kaynaklı olarak Airbus’a bir ceza tahakkuk ettirmesinin sözkonusu olabileceğini, hukukçuların çalışma yaptığını vurguladı.

Fuarlar artık somut görüşmeleri içeriyor

Türkiye’nin geçmişte savunma sanayiinin varlığını anlatmak için fuarlara katıldığını, artık  somut sonuçlara giden bir katılımının söz konusu olduğunu dile getiren Murad Bayar, “Artık muhataplarımızın tamamı Türkiye’de ciddi bir savunma sanayinin var olduğunu öğrenmiş durumdalar ” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir