"Belediyeler üretim, ihracat ve istihdam odaklı olmalı"

Gazetelerin Ankara Temsilcileri ile buluşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, belediyelerin üretim, ihracat ve istihdam ağırlıklı projelere yönelmesi gerektiğini belirterek, ekonomiyi canlandıracak bir çok projeleri olduğunu söyledi. (Ferit Parlak)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FERİT PARLAK

Gazetelerin Ankara Temsilcileri ile yaptığı sohbette soruları yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, belediyecilikte üretim, ihracat ve istihdam ağırlıklı projelerin öncelikli olması gerekliliğine dikkat çekerek, "Örneğin Bursa'nın İnegöl'ü neden Avrupa'nın tasarım merkezi olmasın. Böyle bir potansiyeli var. Küçük bir destekle bu ünvanı ele geçirebilirler. Bursa'da yerel yönetimi alırsak, Avrupa'nın tasarım merkezi olma özelliğini İtalyanlardan alacağız. Diğer illerde de buna benzer, ekonomiyi canlandıracak birçok projemiz var" dedi.

'Vergi' değil 'gelir' tabana yayılmalı

Kılıçdaroğlu, ezilen sınıfların, endişeleri nedeniyle ses çıkaramayanların sesi olmak istediklerini belirterek, "Sayın bakan, "Vergiyi tabana yayacağız." diyor. Vergi tabanda zaten. Önemli olan geliri tabana yayabilmek. Tabanda, hepimiz, gelirimiz ne olursa olsun en ağır vergiyi veriyoruz zaten. Ücreti asgari ücretin altında olan 1.8 milyon kişi de, asgari ücretli de, asgari ücretlinin üstündeki örneğin ekmeğe aynı vergiyi veriyor. Ve buna AK Partililer vergi adaleti diyor. Bu gibi tabanı etkileyen sorunların çözümü için uğraşıyoruz" dedi.

Belediyelerde öncelik üretim ve istihdam olmalı…

Kılıçdaroğlu, Bursa İnegöl'ün Avrupa'nın tasarım merkezi olabileceğini vurgulayarak, "Bursa'da yerel yönetimleri alırsak, İnegöl'ün potansiyelini kullanıp, güçlendirerek, Avrupa'nın tasarım merkezi olma özelliğini İtalyanların elinden alacağız. Mevcut belediyelerimiz de istihdam yaratan proje örnekleri çok. Geliştirdiğimiz başka modeller de var. Bunları hayata geçirme şansımız olacak" diye konuştu.

Mansur Yavaş ankette açık ara öndeydi…

Mansur Yavaş'ı siyasette sonradan tanıdığını belirten Kılıçdaroğlu, "Beypazarı'na gidip gezmiştim eşimle. Kadınların çalışmalarını, iş hayatına katılımlarını, çevre temizliğini, restore edilen yapıları görmüş hayran kalmıştım. Şu anda da Mansur Bey CHP rozeti taşıyor. Sağdan da olabilir soldan da ama şu anda CHP rozeti taşıyor. Kaynakları doğru ve verimli kullandığını, duygularına esir olmadığını belediye başkanlığını yaptığı dönemde gösteren bir CHP'li. Yaptığımız anketlerde de açık ara önde çıkan bir isimdi" dedi.

İstanbul'da anket değil 'profil çalışması' yaptık

İstanbul'da kişilerle ilgili anket yapmadıklarını, kentin nasıl bir belediye başkanı istediğini araştırdıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Bu soruya keskin bir politik kişiliğinin olmaması, genç olması, aktif olması, başarısını kanıtlamış olması gibi yanıtlar geldi. Profil belli olduktan sonra, bu profile en uygun adayın Ekrem İmamoğlu olduğuna kanaat getirdik. Aynı şekilde Mersin'de de aday adayı sayısı fazla. Burada da bu özelliklere bakılarak aday sayısı düşürüldü ve bir anket yapılacak. Sonuçları 4 Ocak'ta açıklayacağız" dedi.

Özhaseki Ankara'yı bilmez…

Kılıçdaroğlu, "Mehmet Özhaseki'yi Kızılay'a bıraksan Sincan'ın, Akyurt'un nerede olduğunu ne tarafta kaldığını bilmez. O nedenle Özhaseki'nin adaylığı Ankaralılara hakarettir. Milyonluk Ankara'da bir Ankaralı bulamadılar. Binali Bey'in de Ekrem Bey'i duyduktan sonra aday olmaması gerekiyor. Çünkü Ekrem Bey genç ve İstanbul'da bir başarı hikayesi var. Esenyurtlular tatillerde kitle halinde Beylikdüzü'ne akın ediyor örneğin" diye konuştu.

Balıkesir'de İYİ Parti adayı kazanacak…

Kılıçdaroğlu, "Biz Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Mersin'i alacağız. İYİ Parti'nin de kazanacağı iller var. Bunlardan biri de Balıkesir. Biz İYİ Parti'nin Balıkesir adayına her türlü desteği vereceğiz. İstendiği taktirde Meral Hanım ile mitingte yapabiliriz. 81 ilin tamamına gidebiliriz. Diyarbakır'da da belediye başkan adayımız olacak. Doğudaki tüm illerde olacak. En çok oyu alabilecek arkadaşlarımızı belirleyip açıklayacağız. HDP ile işbirliğimiz yok ama biz HDP'ye oy verenlerin oyunu istiyoruz. Ama sadece HDP'ye oy verenlerin değil, AK Parti'ye oy verenlerin oyunu da istiyoruz, BBP'ye oy verenlerin oyunu da istiyoruz, MHP'ye oy verenlerin oyunu da istiyoruz. Kaldı ki HDP'ye oy verenler de bizim vatandaşımız. Onları başka bir ülkeden ithal etmedik" dedi.

Akar siyasetçi MİT Müsteşarı bürokrat…

Biz CHP olarak askerlere yönelik konuşurken son derece dikkatli bir dil kullanıyoruz. Hatta askeriye ile ilgili sadece Genel başkan seviyesinde açıklamalar yapıyoruz. Hulusi Akar asker değildir ve siyasetçidir. Bu nedenle her türlü eleştiriye açık olmak zorundadır. Mesela darbe girişiminin aydınlatılması ile ilgili TBMM'de komisyon kuruldu ve Akar o komisyona gelmedi. MİT Müsteşarı'da gelmede ama o bürokrat. Ve bürokraside kurallar vardır, bağlı olduğu kişiler vardır.

Bu konularda ilginizi çekebilir