Beypiliç, yumurtada haftalık 2.9 milyon kapasiteye ulaşacak

Yılbaşında hizmete girecek yeni kuluçkahaneleriyle Beypiliç'in yumurta basım kapasiteleri yarı yarıya artacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BOLU - Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, yılbaşında devreye girecek yeni kuluçkahaneleriyle haftalık yumurta basım kapasatilerinin 1.5 milyondan 2.9 milyona çıkacağını söyledi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kültür Merkezide 14. Beypiliç Yetiştirici Semineri düzenlendi. Seminere Bolu Vali Yardımcısı Burhan Terzioğlu, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca ve çok sayıda üretici katıldı.

Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, Beypiliç'in sürmekte olan yatırımlarının bitme aşamasında olduğunu belirterek, "Yılbaşında devreye girecek yeni kuluçkahanemizle haftalık yumurta basım kapasitemiz 1,5 milyondan 2,9 milyona çıkacak. Kesimhane yatırımımızın tamamlanması ile de saatte 14 bin adet piliç kesim kapasitemizde 28 bin olacak. Bu daha fazla üretim yapmamıza olanak verecek, dolayısı ile hem personel hem de yetiştirici sayımız artacak" dedi.

Koca, sofralık yumurta üretimi yatırımlarına giremediklerini kaydederek, bunda 2008 yılının çok kötü bir yıl olarak gerçekleşmesinin ana etken olduğunu söyledi. "Hepimizin bildiği gibi 2008 yılı bir kabustu. Son yıllarda yaşadığımız hormon krizi, kuş gribi krizi 2008 yılında yaşanan sıkıntıların yanında çok basit kaldı"diyen Koca, pek çok olumsuz faktörün bir araya gelmesi sonucu 15 ay gibi uzun bir süre zararına satış yapmanın zorluğunu anlatmanın mümkün olmadığını, bu nedenle bazı yatırımları ertelemek durumunda  kaldıklarını kaydetti. 

Piliç eti sektörünün devamlı büyüyen bir sektör olduğunu söyleyen Koca, şöyle devam etti:

"1995 yılında 313 bin ton olan piliç eti üretimi 2008 yılında 1 milyon 175 bin tona çıkmıştır. Sektör 1995 yılına göre yüzde 275 büyümüştür. Beypiliç olarak bizim büyümemiz ise Türkiye üretimine göre çok daha yüksek olmuştur. 1995 yılına göre Beypiliç'in üretimi yüzde 729 artış göstermiştir. Beypiliç'in Türkiye üretimindeki payı da 1995 yılında yüzde 4,9 iken 2008 yılında yüzde 10,9'a çıkmıştır."

AB'nin işlenmiş ürünler ithalatına izin verdiği firmalardan birisinin de Beypiliç olduğunu söyleyen Koca, "AB'ye ihracat konusundaki girişimlerimiz sürüyor ve önümüzdeki bir ay içerisinde gerçekleştireceğimizi umuyoruz. Bu yıl kuş gribinin görülmemesi ihracatımızın durmamasını sağladı. Özellikle Irak pazarının sürekli büyümesi ile de ihracatta ciddi rakamlara ulaşıldı. Beypiliç olarak ihracata çok önem veriyoruz. İhracatının önü açık olduğu sürece sektörün çok hızlı bir şekilde büyüyeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Koca, 192 ortak, 2 bin çalışan, 14 bin yetiştirici, 67 bayi ve binlerce taşerondan oluşan bir aile oluşturduklarını kaydetti. Koca'nın konuşmasının ardından başarılı olan üreticilere ödülleri verildi.