Bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe yüzde 18 büyüme
'TÜBİSAD Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri-2015' raporuna göre sektör, bir önceki yıla oranla TL bazında yüzde 18 büyüyerek 83,1 milyar lira oldu.
Bilişim Sanayicileri Derneği'nden (TÜBİSAD) yapılan açıklamaya göre dernek, "TÜBİSAD Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri-2015" başlıklı raporunu düzenlediği bir toplantı ile açıkladı.
TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Mustafa Çağan'ın rapora ilişkin verdiği bilgilere göre, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü 2015 yılında TL bazında yüzde 18 büyüyerek 83,1 milyar liralık hacme ulaştı.
Aynı dönemde bilgi teknolojileri TL bazında yüzde 19'luk büyüme ile 27,4 milyar lira olurken, iletişim teknolojileri yüzde 17'lik artışla 55,7 milyar liraya tırmandı. Böylece bilgi teknolojilerinin toplam pazar içindeki payı yüzde 33 oldu.
Büyüklüğü 27,4 milyar liraya ulaşan bilgi teknolojileri sektörünün alt kategorilerine bakıldığında, bilgi teknolojileri donanımı 13 milyar lira, bilgi teknolojileri yazılımı 9,7 milyar lira, bilgi teknolojileri hizmeti ise 4,7 milyar lira olarak gerçekleşti.
Bilgi teknolojileri kategorisinde, bir önceki yıla göre en yüksek büyüme yüzde 25,1 ile hizmet kategorisinde gerçekleşti. Böylece, yazılım ve hizmet sektörünün toplam bilgi teknolojilerindeki payı yüzde 53'e ulaşmış oldu.
Yazılım ihracatı yüzde 49 büyüdü
"TÜBİSAD Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri-2015" raporuna göre geçen yıl 55,7 milyar liralık hacme ulaşan iletişim teknolojileri sektörünün alt kategorilerine bakıldığında, iletişim teknolojileri donanımı 16,1 milyar liralık, iletişim teknolojileri elektronik haberleşme ise 39,6 milyar liralık pazar büyüklüğüne ulaştı.
Aynı dönemde bilgi teknolojileri hizmet ve yazılım kategorilerinde yerlilik oranı ortalama yüzde 83 iken, bu oran bilgi ve iletişim teknolojileri donanım kategorisinde yüzde 18 olarak gerçekleşti.
Rapora göre sektörün, toplam ihracatı TL bazında bir önceki yıla göre iki kat artarak 2,2 milyar liraya ulaştı.
Toplam ihracatın yüzde 60'ı 1 milyar 360 milyon lira ile yazılımdan geldi. Yazılım ihracatı geçen yıl bir önceki döneme oranla yüzde 49 büyüdü. Yazılımdan elde edilen cironun yüzde 14'lük kısmı ihracattan geldi.
İhracatının yüzde 30'u teknokentlerden
Rapora göre sektörün toplam ihracatının yüzde 30'u teknokentlerden yapılıyor.
Buna göre en fazla ihracat yapılan ülkeler Azerbaycan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri oldu.
Dolar bazında en fazla büyüme yüzde 29 ile iletişim teknolojileri donanım ve yüzde 20 ile yazılım kategorilerinde gerçekleşti.
Sektörün 2015 yılında bir önceki yıla göre istihdamı yüzde 2,2 artarak 113 bin kişi oldu. Bilgi teknolojileri kategorisinin toplam sektör içinde yüzde 66 olurken, istihdam sayısı 74 bin 400 olarak kaydedildi.
Raporda 2016 yılında sektörde TL bazında yüzde 15 ile 20, dolar bazında ise yüzde 5 ile 9 arasında büyüme beklendiği belirtilirken, büyümede Ar-Ge yatırımı ve inovasyonun en önemli faktör olacağı dile getirildi.
"Büyümenin neredeyse yarısı döviz kuru artışından kaynaklandı"
TÜBİSAD Başkanı Kübra Erman Karaca, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, sektörün Türk Lirası bazındaki büyümesinin sevindirici olmasının yanı sıra TL'deki değer kaybının etkisi dikkate alındığında beklenen büyümenin gerçekleşmediğini, döviz kurlarındaki hareketlilik, yaşanılan iki seçim atmosferi, makroekonomik zorluklar ve Türkiye'nin jeopolitik konumundan kaynaklanan sorunların büyümede etkili olduğunu bildirdi.
Yazılım ve ihracat tarafındaki büyümenin sevindirici olduğuna işaret eden Karaca, dijital dönüşüm, endüstri 4.0 ve nesnelerin interneti gibi konuların gerek katma değerli ürünlerde, gerekse mobil ürünlerde etkin olacağını, bu açıdan hem yazılım geliştirme, hem de hizmet tarafında büyümeye olumlu etki edeceğini vurguladı.
Sektörün arzu edilen büyüme rakamlarını yakalayabilmesi için bütüncül bir siyasi sahiplenmenin şart olduğunu anlatan Karaca, sektörün ihtiyacı olan nitelikli iş gücünün sağlanması için de bir an önce önlem alınması gerektiğini dile getirdi.
Karaca, konuşmasında şunları da kaydetti:
"2015 yılı kurumların, hızlı gelişen teknolojiyi ve dijital dönüşüm stratejilerini konuştukları ve bunları planladıkları bir yıl oldu. 2016'nın ise bu stratejileri uygulamaya geçirdikleri ve daha somut adım attıkları bir yıl olmasını bekliyoruz. 2016 yılında hükümetin 64.'üncü eylem planında BT endüstrisini direk ilgilendiren başlıkların yer alması oldukça sevindiriciydi. Yaklaşık 216 maddenin 40'ına yakını BT dünyasıyla ilgili. Sektörümüze çok önemli bir ivme katacağına inandığımız bu maddelerin yeni hükümet döneminde de dikkate alınarak, hayata geçirileceği bir sürecin yaşanmasını diliyoruz. Bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz."
Deloitte Türkiye Ortağı Tolga Yaveroğlu ise pazardaki yüzde 18'lik büyümenin her ne kadar sevindirici olsa da bu büyümenin neredeyse yarısının döviz kuru artışından kaynaklandığını bildirdi.
Sektördeki nitelikli iş gücü açığını gidermeye ve iç pazar talebini arttırmaya yönelik girişimlere önem vermeye devam ettiklerini aktaran Yaveroğlu, "Özellikle son dönemde Türk Lirasındaki değer kaybını, bilişim şirketlerimiz hizmet ihracatı yönünde bir fırsat olarak değerlendirmelidirler." ifadelerini kullandı.