”Bilime yatırım yarına armağandır”

Başbakan Erdoğan, "Bilim ve teknolojiye yatırım, bugüne dermandır, yarına da armağandır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Başbakan Erdoğan, "Bilim ve teknolojiye yatırım, bugüne dermandır, yarına da armağandır" dedi.

Erdoğan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, özellikle son yıllarda Türkiye'deki araştırmacı ve araştırmacı personel sayısındaki artışın umut verici olduğunu belirterek, son birkaç yılda bu alanlardaki artış hızında Türkiye'nin, dünyada ilk 3 sırada yer aldığını söyledi.Erdoğan, bu umut verici gelişmelere rağmen, Türkiye'deki araştırma personeli ve araştırmacı sayısının gelişmiş ülkelerdekilerle karşılaştırıldığında yetersiz olduğunu da vurguladı.

Türkiye'de, uluslararası konuk bilim insanı niteliğini taşıyanların sayısının, sadece 100 civarında olduğunu bildiren Erdoğan, bunların tamamına yakınının da "eş durumundan Türkiye'de bulunduğunun anlaşıldığını" söyledi.

Erdoğan, "Daha açık bir ifade ile ülkemizde uluslararası araştırmacı yok denecek kadar az. Bu durumu tersine çevirmek için bir önceki toplantımızda, bu alandaki sorunların çözümüne yönelik olarak bir uluslararası araştırmacılar koordinasyon komitesi kurmuştuk" dedi.

Yapılan çalışmalar sonunda kısa vadede çözülecek sorunlar için düşünülen önerilerin, bu toplantıda kurula sunulacağını anlatan Erdoğan, amacın, Türkiye'yi uluslararası yatırımcı için cazip hale getirirken, uluslararası yetenekli beyinleri de ülkeye çekmek olduğunu kaydetti.

Bilim insanları için en uygun ortamın oluşturulmasının ve onların kazanılmasının birinci öncelikleri olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Burada kazanımdan kastettiğim sadece o ülkede mevcut bilim insanlarını korunması veya yenilerinin yetiştirilmesi değil, diğer ülkelerdeki bilim insanları için de Türkiye'nin cazip hale getirilmesidir. Bilim, teknoloji ve yeniliğin ülkemizin geleceği açısından vazgeçilmez öneme sahip olduğu bilinciyle bu konuya her zamankinden daha fazla yoğunlaşmamız gerekiyor" diye konuştu.