Bosch Manisa'da 600 bin kombi üretecek

Manisa'da bulunan fabrikasından Avrupa, Kafkaslar, Ortadoğu, Körfez Bölgesi, Latin Amerika ve Uzak Doğu'daki toplam 34 ülkeye ısıtma çözümleri sunan Bosh, 2013'ü 600 binin üzerinde kombi üreterek kapatacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANİSA - Bosch Termoteknik Türkiye Manisa Fabrikasında, 2014 yılında 600 binin üzerinde kombi üretilmesi hedefleniyor. 

Bosch Termoteknik Ticari Genel Müdürü Akın Kazak, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bosch Termoteknik'in, Manisa'da bulunan fabrikasından Avrupa, Kafkaslar, Ortadoğu, Körfez Bölgesi, Latin Amerika ve Uzak Doğu'daki toplam 34 ülkeye ısıtma çözümleri sunulduğunu söyledi. 

Ar-Ge yatırımları ile öne çıkan ve üretiminin yüzde 70'ini ihraç eden Bosch Termoteknik Türkiye'nin, 2013 yılını, 2012 yılında kırdığı 500 bin kombi üretim rekorunu egale ederek 600 bin kombi üretimi ile kapatacağını açıklayan Kazak, şöyle konuştu: 

"Türkiye genelinde binin üzerinde, Manisa Fabrikası'nda ise 870 çalışanı bulunan Bosch Termoteknik Türkiye, duvar tipi kombiler, yer tipi kazanlar, sıcak su, ısı pompaları, havalandırma/iklimlendirme ve ticari ürünler olmak üzere altı iş kolunda faaliyet gösteriyor. Hem sıcak su hem de ısınma ihtiyacını karşılayan 24 cihaz ailesi için 800'ün üzerinde tipte üretim gerçekleştiriliyor. 2012 yılında 308 milyon Avro satış cirosu bulunan Bosch Termoteknik Türkiye'nin üretiminin yüzde 46'sını konvansiyonel, yüzde 54'ünü ise yoğuşmalı cihazlar oluşturuyor. 

Üretimimizin yüzde 70'ini ihraç ediyor, yüzde 30'unu Türkiye iç pazarına sunuyoruz. Türkiye pazarında önemli bir yere sahip olan Buderus ve Bosch markalı yoğuşmalı ve konvansiyonel kombi ve ısı pompaları Manisa fabrikamızda üretiliyor. Verim ve tasarruf sağlayan Buderus ve Bosch yoğuşmalı kombiler klasik ısıtma cihazlarına göre iklim, işletme ve bina şartlarına bağlı olarak yaklaşık yüzde 30'a varan oranlarda tasarruf sağlıyor." 

Ar-Ge çalışmalarına 14,3 milyon euro yatırım  

Kazak, 30'dan fazla mühendis ve teknisyenden oluşan ekibin çalıştığı Ar-Ge Merkezi'nde son üç yıl içerisinde 14,3 milyon euro'luk Ar-Ge harcaması yapıldığını kaydetti. 

Kazak, "Türk mühendislerinin bulunduğu 30'dan fazla ürün geliştiren ve tüm lokasyonlara destek veren Ar-Ge ve Test Merkezi'nde Gökçe Çetin Gürbüz bulmuş olduğu kombide ısı tasarrufu sağlayan plakalı ısı eşanjörlerini icat ederek en iyi 5 mucit arasında yer aldı" dedi. 

1 Aralık 2013 tarihinde 555 bin 555'inci kombiyi ürettiklerini dile getiren Kazak, 2013 yılı sonuna kadar hedeflerinin 600 bin 1 kombi üretmek olduğuna işaret ederek, "2014 yılı hedefimiz de 600 bin üzerinde kombi üretmek" dedi. 

Türkiye'nin en büyük 47. ihracatçısı  

Kazak, Bosch Termoteknik Türkiye Fabrikası'nın tüm dünyaya yaptığı satışla 2011 yılında Türkiye'nin en büyük 47. ihracatçısı olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: 

"2012 yılında da ise 42. oldu. 2011 yılında Manisa ilinde en fazla kurumlar vergisi ödeyen özel işletme seçilen fabrika, Bosch Termoteknik divizyonunda, 2011 yılında En İyi Fabrika, 2012 yılında ise En İyi İlerleme ödüllerini aldı. 2012 yılını İklimlendirme Sanayi İhracat Şampiyonu olarak kapatan Manisa Fabrikası, aynı yıl, Türkiye'nin en büyük 124. şirketi olma unvanını da elde etti." 

"Tasarruflu ürünler üzerinde çalışıyoruz"  

Ar-Ge Merkezi Müdürü Saim Kırgız da tasarruflu ürünler üzerine yoğunlaştıklarına dikkati çekti. Kırgız, "Kombilerde en önemli bulduğumuz nokta baca çıkışları. Buralarda dikkate alınacak şekilde sıcaklık değerleri var. Bu sıcaklık çıkışlarını kullanarak, daha az enerji tüketimi daha çok tasarruf ile cihazlarımızı geliştirmeye çalışıyoruz" dedi. 

Bosch Termoteknik Satış Genel Müdürü Zafer Polat da rekabetin kendileri için itici bir güç olduğunu dile getirdi, Polat, "Yoğuşmalı kombi kullanımının yüzde 8 tasarruf sağlıyor. Yoğuşmalı kombi yaygın bir şekilde olsaydı, Türkiye yılda 12 milyar daha az para öderdi" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir