Brüksel’de 5 bin porsiyon balık ikram etti

Su Ürünleri Tanıtım Grubu sektörün en büyük fuarı olma özelliğini taşıyan 23. Brüksel Su Ürünleri Fuarı’nda tanıtım çalışmalarına devam etti. Su Ürünleri Tanıtım Grubu; 5 bin porsiyon Türk balığını ziyaretçilere ikram etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA)

Türk su ürünleri sektörü, sektörün dünyadaki en büyük fuarı olan ve bu yıl 23. kez düzenlenen Brüksel Su Ürünleri Fuarı'nda başarılı bir organizasyon geçirdi. Sektörün tanıtımı amacıyla 2015’te 15 fuarda tanıtım atağını programlayan Su Ürünleri Tanıtım Grubu, yılın ilk çeyreğinde Türkmenistan, ABD ve Güney Kore'de düzenlenen gıda fuarlarından sonra Brüksel’de, düzenlenen Seafood Expo Global/Avrupa Su Ürünleri Fuarı’nda 5 bin ziyaretçiye Türk balığı tattırdı. 

Türkiye’den 12 firmanın katıldığı fuarda; Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) Türkiye’den getirdiği Sipari Restaurant aşçısı İbrahim Önen ve Brüksel'de yerleşik Ömer Gürışık'ın sunumuyla Türk balıklarını Avrupalı ziyaretçilere sundu. 

5 bin porsiyon balığın katılımcılara ikramıyla büyük bir lezzet tanıtımının amaçlandığını söyleyen Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, dünya su ürünleri ihracat hacminin 130 milyar dolar olduğunu kaydetti. İşliel, "Bu ihracat hacminin içinde bizim payımız yaklaşık 700 milyon dolar. Ancak 2000’de 90 milyon dolardı. İyi bir seviyeye ulaşmakla birlikte daha gitmemiz gereken çok mesafe olduğunu biliyoruz. Artık ihracat ürünlerimizi farklılaştırmamız gerekiyor. 1,58 dolarlık ortalama ihracat fiyatıyla 2023'ü ve hedeflediğimiz 500 milyar doları yakalayamayız. Hem yeni bir güzergâh hem de koşarak gitmemiz gerekirken ortalama fiyatımızı da arttırmamız lazım. Yani sektörümüz için inovasyonu olmazsa olmaz hale getirmemiz gerekiyor. Su ürünlerinde ihracat kilogram fiyatımız 6 dolar. Bunu daha da yükseltmek için uğraşmalıyız" dedi.

Su ürünlerinde en büyük pazarımız Avrupa…

İşliel, Türkiye Milli Katılım Organizasyonu İstanbul İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilen Brüksel Su Ürünleri Fuarı’na Türk su ürünleri sektörünün büyük ilgi gösterdiğini belirtti. Sektörün büyük oyuncusu 12 Türk firmasının fuara katıldığını, fuarda en büyük ilgi gören pavyonlardan birisinin de Türkiye pavyonu olduğunu, Türkiye’ye yeni ticari bağlantılarla dönmeyi amaçladıklarını kaydetti.

suurunleri_.jpg

Dünya gıda sektörü için en hızlı büyümeyi gösteren kültür balıkçılığı sektöründe Türkiye’nin parlayan yıldız konumuna geldiğini anlatan İşliel, “Sürdürülebilir üretim potansiyeli, entegrasyonunu tamamlamış dünya standartlarındaki üretim ve işleme tesisleri artık AB pazarında ülkemize büyük bir ayrıcalık getiriyor. Türkiye’nin taze balık pazarında ulaşabildiği coğrafyayı zenginleştirmek amacıyla, işlenmiş, dondurulmuş ürünler ile tüm dünyayı pazar olarak görüyoruz. Türkiye’de su ürünleri işleme tesisleri bu amaç doğrultusunda son yıllarda büyük gelişim gösterdi. Türk su ürünleri firmaları dondurulmuş levrek, çipura ve alabalık üretiminde büyük mesafe kat etti. Bugün tüm dünyaya dondurulmuş su ürünleri sunar konuma geldik. Sektörümüz 2014 yılında 693 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi, 2023 yılında ise 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 
 
Avrupa’nın da en büyük tedarikçisi Türkiye

Yunanistan’daki ekonomik kriz sonrasında Avrupa Birliği’nde en büyük tedarikçi konumuna yükseldiklerini kaydeden Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ise; “Türk Su Ürünleri Sektörü altın çağını yaşıyor. Avrupa’da tüketilen 4 çipura ve levrekten birisi Türkiye’den gidiyor. 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 9’luk ihracat artışı ile 172 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Böylece ihracatını artıran sektörler arasında yerimizi aldı. İhracatımızda Avrupa Birliği ülkeleri büyük dilimi oluşturuyor” diye konuştu. 

Kızıltan, ayrıca Türkiye’nin Su Ürünleri Sektörü’nde son yıllarda yakaladığı büyük başarının tüm dünyada yakından takip edildiğini de vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir