Bursa'dan dünyaya 1,7 milyon gül satılıyor

Bir Alman firmasının lisansıyla yılda 2 milyon civarında Avrupa kalite ödüllerine sahip gül fidanları yetiştiren girişimci, ürünlerinin yüzde 85'ini ihraç ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Bursa'da bir girişimci, Alman firmasının lisansıyla yılda 2 milyon civarında Avrupa kalite ödüllü güller üreterek, bunun yüzde 85'ini başta Rusya ve Türk cumhuriyetleri olmak üzere dış pazarlara arz ediyor.

Kestel ilçesinde, 2000 yılında bin 500 metrekare alanda kesme gül yetiştiriciliğiyle faaliyetlerine başlayan firma, 2002'de gül fidanı üretimine geçti.
Başlangıçta gül üretimi 80 bin olan firma, Yenişehir ilçesine bağlı Koyunhisar köyündeki 523 dönüm arazide bu miktarı yaklaşık 2 milyona çıkardı ve dış pazarlara yöneldi.
Firma sahibi Ahmet Eker, Alman Kordes güllerini ürettiklerini, bu şirketin Türkiye distribütörü ve bölge acentesi olduklarını söyledi.
Dünyadaki 4 büyük gül firmasından biri olan Kordesin, yeryüzünde 17 bölge belirlediğini dile getiren Eker, Yunanistan, Bulgaristan, Ukrayna, Rusya, Türk cumhuriyetleri, İran, Irak, Cezayir, Fas, Mısır, KKTC, Güney Kıbrıs ve Güney Kore'ye ihracat yaptıklarını anlattı.
Eker, yılda ortalama bazda üretimlerinin yüzde 85'ine karşılık gelen 1,7 milyon civarında gülü yurt dışına gönderdiklerini, kalanını ise iç piyasada değerlendirdiklerini bildirerek, şöyle devam etti:
"Güney Kore'den, Türklere olan sevgileri ve güllerin kalitesinden dolayı çok ciddi miktarlarda alımlar yapılıyor. Bu yıl da iyi sipariş verdiler. En çok yoğunlaştığımız pazarlar, Türk cumhuriyetleri ve Rusya. Şu anda 670 civarında gül çeşidi üretiyoruz ancak her yıl denemeye aldığımız gül çeşitleri var. Bu yıl 83 yeni çeşidi deniyoruz. Almanya'da ya da Hollanda'da çok ödül almış, altın ödüllü çok kaliteli bir gül, Türkiye'de uyum sağlayamayabiliyor. İki yıllık bir süreçte Türkiye şartlarına uyum sağlamaları halinde bu gül fidanlarını da üreteceğiz."

Cumhurbaşkanlığına "lila", Şişli Belediyesine "sarı" güller

Zamanla iç piyasadaki paylarının daha da artacağını düşündüklerini ifade eden Eker, özellikle belediyelerin kullanımına yönelik güller ürettiklerine dikkati çekti.
Eker, belediyelere gönderdikleri gül fidanlarının, yaz mevsimi hariç yılda bir kez budandığı bilgisini vererek, şunları kaydetti:
"Belediyelere yönelik güller, sıfırın altında 42 ve 55 dereceye dayanıklı, egzoz gazına, hava kirliliğine, susuzluğa tahammüllüdür. Kullanmış olduğumuz anaç bir yıl içinde 85 santimetre ve 1,5 metre, 5 yıl içinde 10 metre kök saldığından, anacının dayanıklılığından ötürü fazla su ve bakım istemiyor. Onun için de belediyeler, bu tür gülleri çok fazla tutuyor."
Avrupa'da, yeni çeşitlere onay veren bir kurumdan, 2009-2011 yıllarında ürettikleri güllerle "en kaliteli üretici ödülü" aldıklarını vurgulayan Eker, 2012 yılı sonuçlarının henüz belli olmadığını söyledi.
Eker, Türkiye'de önemli kurum ve kuruluşlara da çeşitli gül fidanları gönderdiklerini anlattı. Cumhurbaşkanlığına "lila", Şişli Belediyesine "sarı", Anayasa Mahkemesine ise "pembe" renklerde güller gönderdiklerini belirten Eker, kaliteli gül kültürünün artacağını ve iç pazarın gelişeceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.