BUSİAD'dan enflasyon yorumu

BUSİAD: Kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan mart ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Mart 2017'de tüketici fiyatlarının yüzde 1,02 düzeyinde arttığı ve yıllık enflasyon oranının yüzde 11,29 düzeyine yükseldiği gözlemlendiğini hatırlatan Baylan, "TCMB, Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit bırakarak değişikliğe gitmemiştir. Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli yansımaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir.

FED'in Mart ayı içinde yapmış olduğu faiz artırımına yönelik başarılı sözlü yönlendirmesi ve ardından oluşan iyimser ortam, küresel risk iştahını destekleyerek gelişmekte olan ülkelere portföy girişlerini beraberinde getirmiştir Bu durumun TCMB'nin elini rahatlattığı ve enflasyona yönelik tepkisini politika faiz oranı ya da koridor aracılığıyla değil geç likidite penceresi (GLP) ile vermesinde rol oynadığı anlaşılmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Dış ticaret açığındaki genişlemenin sürmesi beklenmektedir"

TL'de yaşanan değer kaybının ihracat üzerindeki etkisinin güçlü olmadığını ifade eden Baylan, enerji fiyatlarındaki artış eğiliminin ithalat faturasına yansımaya başladığını söyleyerek, "AB ile yaşanan politik sorunlara bağlı olarak yeni projelerin gelmeme olasılığı ve turizm gelirlerinin de zayıf seyredeceği dikkate alındığında dış ticaret açığındaki genişlemenin sürmesi beklenmektedir" diye konuştu.

"Büyüme beklentilerin üzerinde gerçekleşse de..."

2016 büyüme oranının yüzde 2,9 olurken kişi başına gelirin 10 bin 807 dolar olarak gerçekleştiğini anımsatan Baylan, "Son çeyrek itibariyle büyümenin itici gücü hane halkı tüketimidir. Ancak yıl itibariyle büyümenin en önemli unsurunun kamunun tüketim harcamaları olduğu, yatırımların zayıf seyrini sürdürdüğü ve net ihracatın büyümeye negatif katkı verdiği görülmektedir. Büyüme, beklentilerin üzerinde gerçekleşse de ekonomi 2009 krizinde bu yana en zayıf büyüme performansını sergilemiştir. Geçen yılın son çeyreğinden itibaren büyümeyi desteklemeye yönelik olarak alınan tedbirlerin 2017 yılı ilk çeyreğine yansıması beklenmektedir" diyerek sözlerini tamamladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir