Çağlayan: Faiz indirimi sadece mevduatta oldu

Bakan Çağlayan, bankalara yönelik eleştiride bulundu, "Sevgili kardeşim, bu olmaz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, faizlerin tek haneli rakamlara indiğini, bankaların da faizleri indirdiğini ancak, indirimi mevduat faizlerinde gerçekleştirdiklerini belirterek, "Sevgili kardeşim, bu olmaz" dedi.

Krizden Çıkışta KOBİ Finans Sektörü İşbirliği panelindeki konuşmasına Çağlayan, şehit olan 9 asker için baş sağlığı dileklerinde bulunarak başladı ve terörün her türlüsünü insanlık ayıbı olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Kriz konusunda çok şey söylendiğini ama ne zaman biteceğini hiç kimsenin söyleyemediğini ifade eden Çağlayan, krizi freni patlamış ve nerede ne zaman duracağı belli olmayan kamyona benzetti.

Türkiye'nin geçmiş dönemlerin aksine çok hızlı bir bankacılık sektörü ile böyle bir krizle karşı karşıya kaldığını ifade eden Çağlayan, "Türkiye 2002'den sonra siyasi istikrarı yakalayamamış olsa, rekor anlamdaki büyümeyi gerçekleştirememiş olsaydı bankacılık sektörü de bu kadar güçlü olamazdı" dedi.

Bazı bankaların geçmişten kalan bir takım alışkanlıkları, "tikleri" olduğunu söyleyen Çağlayan, küresel kriz başladığında bazı bankaların ani frene bastıklarını, herkesin defansa çekilmeye başladığını anlattı.

Bakan Çağlayan, "Ne bankacılık sektörünün ne reel sektörün defansa çekilmeye hakkı var. Bankacılık sektörü bir kere bisiklete binmiş, pedala basmak zorunda, basmazsa yerde..." şeklinde konuştu.

Zafer Çağlayan, Türk bankacılık sektörünün son derece sağlıklı ve dimdik ayakta olduğunu belirterek, "Banka topladığı parayı satmak zorunda. Bu noktada bankaların aslında bu kadar frene basmaları ve ihtiyatlı olmalarının kendileri açısından da sıkıntı yaratacağı görüşündeyim" diye konuştu.

"Bütün otomobil fabrikaları 24 saat üretime geçti"

Türkiye'nin son derece dinamik, kuvvetli bir iç pazarı bulunduğunu, ÖTV ve KDV indirimlerinde bunu gördüklerini belirten Bakan Çağlayan, "Türkiye'de şu anda bütün otomobil fabrikaları 24 saat üretime geçti. Ufak destekle ciddi ivme ortaya çıktı. Kısa çalışma ödeneği bu tedbirlerden bir tanesiydi" dedi.

Bakan Çağlayan, otomobil alanların yüzde 80'inin yastık altında paralarla veya altınlarını bozarak aldıklarını, bankalardan alınan kredinin yüzde 20 olduğunu, bayilerin ifadesine göre bir takım insaların poşetlerle, çantalarla paralarını getirip otomobillerini aldıklarını kaydetti.

Krizin psikolojik boyutunun son derece önemli olduğuna işaret eden Çağlayan, "Bana göre şu andaki şartlar dahilinde inebileceğimiz kadar dip noktaya inmişizdir, gerek kapasite kullanımında, gerek işsizlik noktasında... Artık bundan sonra ümit ediyorum ki bir çıkışın başladığı, sıfıra doğru da olsa bir çıkışın başladığı bir dönem" dedi.

Burada bankacılık kesimine, finans noktasında çok ciddi görevler düştüğünü kaydeden Çağlayan, şunları kaydetti:

"Faizler tek haneli rakamlara indi. Sağ olsun bankacılık kesimi de faizleri indirdi ama nerede? Mevduata verdikleri faizleri indirdiler. Şimdi olmaz bu, sevgili kardeşim bu olmaz... Topladıkları mevduata çok düşük faizler indiriyorlar. Niye (Merkez Bankası faiz düşürdü) güzel, satarken niye 20-25'le satıyorsun? (O zaman risk primi var). "

Salondakilere seslenerek "Şu anda mevduat faizlerine kaç veriyorsunuz?" diye soran Çağlayan, "10 cevabı alınca, "Bankalardan ne faizle kredi alıyorsunuz?" diye sordu. Bunun üzerine salondan  "yüzde 24-25" cevabını alan Çağlayan, "Açık artırmaya geçelim" şeklinde konuştu.

Çağlayan, "Onların da kendine göre haklı sebepleri var ancak burada bu faizlerin düşmesi, hele hele tüketici kredilerinde, kredi kartlarındaki faizlerin düşmesi, dengenin kurulmasını sağlayacak. Biz birlikte olduğumuz müddetçe bu işin tadı olur. Burada tek taraflı davranış yerine bu günleri geçiştirmek lazım" dedi.

Kredi Garanti Fonu ile KOBİ'lerin yeniden kredi kullanma imkanı olacağını, böylece bankacılık kesiminin kullandırdığı kredilerin faizlerinin düşeceğini, bu kredilerin yüzde 60'ının devlet garantisinde olacağını vurgulayan Çağlayan, "Burada yine bankalarımızdan benim ricam bu Kredi Garanti Fonu uygulaması yapılırken işletmelerimize yeni krediler vermesi, yeni oksijen vermesi önemli..." dedi.

Türkiye'nin gelecek için yıldızı parlayan bir fırsatlar ülkesi olduğunu söyleyen Çağlayan, "Bizim bankalarımız dolar basmıyor, euro basmıyor. Biz de bütçemizde yapacağımız esnekliler neyse tedbirleri almaya devam ediyoruz, edeceğiz" diye konuştu.