Çelikçiler AB kotasını sadece 1 ayda doldurdu
Avrupa Birliği'nin Türkiye'den çelik ithalatına 2 Şubat'ta uygulamaya geçirdiği kota, Mart gelmeden doldu. AB'nin diğer ülkelere tanıdığı kota eğer dolmazsa Türk çelikçileri mayıstan sonra bu kotayı kullanabilecek. (Leyla İlhan)
LEYLA İLHAN
AB ülkelerinin Türk çelik ihracatına getirdiği kota 2 Şubat'ta uygulamaya girdi. Türk çelik firmaları AB'nin 6 ay için verdiği 110 bin tonluk kotayı ise marta kadar doldurdu. Çelikçilerin gözü şimdi AB kotasını dolduramayan ülkelerde.
Türk çelik pazarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, AB'nin Türkiye'ye inşaat çeliği ve filmaşinde temmuz ayına kadar tanıdığı kotayı daha mart ayında doldurmuş olacaklarını belirterek, "AB'nin diğer ülkelere tanıdığı kota dolmazsa, Türk ihracatçıları mayıs ayından sonra o kotayı kullanabilecek; ancak bu kaybımızı telafi etmeye yetmeyecektir" diye konuştu.
Amerika'nın korumacılık önlemleri kapsamında pek çok ülkeye getirdiği yüzde 25 vergiye ek olarak Türkiye'ye siyasi nedenlerden dolayı yüzde 50 ek vergi daha uyguladığını aktaran Aslan, "Toplam ihracatımız içinde yüzde 15'lik paya sahip olan Amerika'ya 2018'de yapılan ihracatımız önceki yıla göre yüzde 36 oranında azaldı. Burada teknik bir konu olsa kendimizi savunma şansımız olurdu.Dolayısıyla ABD Başkanı Donald Trump'ın atacağı bir 'tweet'le bu ilişkiler yeniden düzelebilir vergiler kalkabilir umudu içindeyiz" dedi.
2019 ihracatı 15-16 milyon tona gerileyebilir
Türkiye'nin 2018'de 21.4 milyon ton olan çelik ihracatının 2019'da 15-16 milyon tona gerileyebileceğini aktaran Aslan, ayrıca iç pazarı yavaşlayan Çin'in de ihracatını arttırması halinde yeni bir tehdidin daha oluşabileceğini kaydetti. Çin'in ürettiği çeliğin çok önemli bir bölümünü iç pazarda tükettiğini ancak 75 milyon tonunu ihraç ettiğini aktaran Aslan, bunun 100 milyon tona çıkmasının çelik fiyatlarının 2015 yılı seviyesine gelmesine neden olabileceğine işaret etti. Türk çelik ihracatının neredeyse yüzde 30'nun Amerika ve Avrupa ülkelerine yapıldığını aktaran Aslan, Türk şirketlerinin bu pazarlardaki kayıpları kapatmak için Güneydoğu Asya, Batı Afrika'nın yanı sıra, Şili, Bolivya, Peru, Angola gibi Latin Amerika ülkelerine yöneldiklerini kaydetti. Aslan, ancak bu ülkelerde ise ölçek ve rekabet sorunu olduğunu belirtti.
İç pazarda daralma yüzde 40 oldu
İnşaat ve sanayideki daralmanın iç pazardaki çelik tüketimini etkilediğini anlatan Aslan, iç pazarda ilk ayda yüzde 40'a varan daralmalar olduğunu söyledi. Ancak son dönemlerde iç pazarda bazı tüccarların alıma geçtiğini kaydeden Aslan, "Bunlar daha çok boşalan depolarını doldurmak için alım yapıyor. Bu nedenle istihdamda bir daralma beklemiyoruz. Ayrıca yeniden vadeler geldi" dedi.
İran'dan kamyon kamyon gelen inşaat çeliği binalar için tehdit
Çolakoğlu Metalurji AŞ Genel Müdürü Uğur Dalbeler ise İran'da gelen standart dışı inşaat çeliğine dikkat çekti. İran'dan Türkiye'ye kamyon kamyon inşaat çeliğinin geldiğini, ancak gelen çeliğin çoğunun TSE testlerini geçmediği aktaran Dalbeler, "Birçok ülke inşaatlarında kullanılacak çeliğe ayrıca önem veriyor. Örneğin Almanya İngiltere'de üretilen inşaat çeliğini dahi ancak kendi standartlarına uygunsa alıyor. Birçok ülkede sistem böyle. Türkiye'de TSE standartları var. Ancak bu ürünler piyasa fiyatının altına pazara giriyor. 100 metrekarelik dairede 4 ton demir kullanılıyor. Yani bir kamyonda 30 kişinin canına karşılık gelen demir var. Bu çok tehlikeli bir miktar" uyarısında bulundu. Halihazırda İran'dan gelen bu çeliğe yüzde 10 vergi uygulanmaya başlandığını söyleyen Dalbeler, "Ancak burada yeni önlemler şart" açıklamasını yaptı.