CHP Ziraat ve Halk Bankası kanunlarında değişiklik istedi

CHP İstanbul Milletvekili Aslanoğlu, hiçbir banka şubesi bulunmayan ilçelerde kamu bankası açılması yönünde yasa teklif verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu,  hiçbir banka şubesi bulunmayan ilçelerde kamu bankaları tarafından şube açılması için yasa teklifi verdi.

CHP'li Aslanoğlu, 4603 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası ve Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanuna bir madde eklenmesi için yasa teklifi verdi. Teklif, hiçbir özel ve kamu bankasına ait şube bulunmayan ilçelerde kamu bankalarından Bakanlar Kurulunca belirlenen bir banka tarafından şube açılmasını öngörüyor.

Aslanoğlu, yasa teklifinin gerekçesinde Kamu bankalarının çağdaş bankacılığın gereği olarak müşteri odaklı ve kar amaçlı  faaliyet göstermesinin yanı sıra sosyal devlet ilkesinin gereği olarak da bir takım kamu hizmetlerini yürütmek durumunda olduğunu kaydetti. Kamu bankacılığın sosyal yönünün ihmal edilmesi ve yalnızca kar amaçlı yaklaşımlar sonucunda bazı ilçelerde hiçbir banka şubesi kalmadığını kaydeden Aslanoğlu, bu durumun ilçeleri kendilerine yakın ve banka şubesi olan ilçelere muhtaç duruma düşürdüğünü belirtti.

İlçelerden göç yaşanıyor

Aslanoğlu, bu durumun ilçedeki ticareti durma noktasına getirdiğini ve sözkonusu ilçelerden göçlere neden olduğunu kaydederek, "Göç nedeniyle ilçeler boşalıyor, adeta birer köy haline geliyor. Banka olmayan ilçelerde en azından mevduat kabul edecek, emekli, dul ve yetim maaşlarının ödemesini yapacak bir banka şubesi kamu bankaları tarafından açılmalı" dedi.

Ziraat Finansal Kiralama'nın  yüzde 39.75'i satışa çıktı

Ziraat Bankası Personeli Vakfı'nın başta Ziraat Finansal Kiralama olmak üzere çeşitli kuruluşlardaki iştirak hisseleri blok yöntemle satışa çıkarıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan ihale duyurusuna göre vakfın Ziraat Finansal Kiralama AŞ'deki yüzde 39.75, Ziraat Menkul Değerler AŞ'deki yüzde 1 ve Groupama Emeklilik AŞ'de bulunan yüzde 9.11 oranındaki hisseleri ihaleyle satılacak.

Şartname bedelinin bin lira olarak belirlendiği ihalelerden ilki 16 Kasım 2011'de yapılacak ve bunun teklifi 15 Kasım tarihine kadar verilebilecek. Bu ihalede satış gerçekleşmezse, satış yapılana kadar her hafta Salı günü teklifler alınacak ve ertesi gün ihale komisyonu teklifleri değerlendirecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir