CHP'den 'mayın temizleme'ye 9 başlıkta itiraz
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, iktidarın TSK'nın, TBMM'ye bilgi vermesini engellediğini ifade etti
ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili Genelkurmay Başkanlığının, bilgi ve değerlendirmelerini, mutlaka kamuoyu ile paylaşmasını istediklerini bildirdi.
CHP grup başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de, "Suriye kara sınırındaki mayınların temizlenerek, bu arazilerin tarıma açılmasını öngören yasa tasarısı" ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
Kemal Anadol, söz konusu yasa tasarısı ile ilgili 9 temel noktada itirazlarının olduğunu söyledi.
Mayınlı arazilere ilişkin sürecin, iktidarın kamuoyuna yanıltıcı bilgi vermesi nedeniyle "karartılmış bir sürece" dönüştüğünü öne süren Anadol, "Belki de en önemlisi, kamuoyu hala Genelkurmay Başkanlığının bu konuda yaptığı işlemleri ve konu üzerindeki görüşlerini net bir şekilde bilmemesidir" dedi.
Anadol, iktidarın, yasa tasarısını Milli Savunma Komisyonunda görüşülmesinin önüne geçerek, konunun en önemli tarafı olan TSK'nın, TBMM'ye bilgi vermesini engellediğini iddia etti.
Anadol, tasarı komisyonda görüşülürken Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün, tasarının yanında olduklarını belirttiğini savunarak, "Gönül'ün, tasarının Meclise sunulduğu tarihten 1 ay öncesinde 'tasarı mevcut haliyle uygun mütalaa edilmemektedir' şeklinde biten ve Başbakanlığa gönderilen görüşün altında imzasının bulunması, açıklanamayacak bir çelişkidir" dedi.
"Genelkurmay açıklama yapmalı"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, TBMM Genel Kurulunda yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanlığının, "Mayın temizleme işlerinin NAMSA'ya yaptırılmasının uygun olacağı" yönünde görüş bildirdiğini söylediğini belirten Anadol, şöyle devam etti:
"50 yıl öncesinin teknolojisiyle imal edilen mayınların, Silahlı Kuvvetlerin bugün ulaştığı teknolojik olanaklarla imha edilememesi düşünülemez. Genelkurmay Başkanlığı hangi gerekçelerle mayınları NAMSA'nın temizlemesini ön görmektedir? Bu ihtiyaç, hangi mali ve teknik gereklerden kaynaklanmıştır? Bu konuda Genelkurmay Başkanlığı kamuoyunu mutlaka bilgilendirmeli. Genelkurmay, Hükümet ile aynı çizgide düşünüp düşünmediğini mutlaka açıklamalıdır"
"Tasarı tam bir AKP klasiği"
Söz konusu yasa tasarısının yargı kararını etkisizleştirmeye yönelik olduğunu iddia eden Anadol, tasarının, Danıştayın, hukuka uymadığı gerekçesiyle iptal ettiği yöntemi hukuka uydurmaya çalıştığını öne sürdü.
"Tasarı, benimsenen ihale yöntemiyle, tam bir AKP klasiğidir" diyen Anadol, şöyle devam etti:
"Öngörülen ikili ihale yöntemi, tamamen kamuoyunu kandırmaya yöneliktir. Hem mayın temizleme alanında uzman hem de tarım alanında uzman bir organizasyon düşünülemeyeceğinden, sağlıklı bir ihale de söz konusu olmayacaktır. AKP, yine kurgulanmış yasa maddeleriyle adrese teslim ihale yapmanın peşindedir"
"Mayın temizlemenin mali boyutu"
Anadol, mayın temizleme işleminin mali boyutu ve tarımsal faaliyetlerinin olası getirileri konusunda inandırıcı çalışmalar yapılmadığını söyledi.
Bakan Gönül'ün, mayınların temizlenmesi faaliyetinin 'milyarlarca doların üzerinde' olarak açıkladığını belirten Anadol, "Oysa, Maliye Bakanı, 14 firmanın, metrekaresi 2 ile 15 dolar arasında teklif verdiklerini açıkladı. NAMSA'nın mayın temizleme işini 50 milyon dolara yapacağı belirtiliyor. Türkiye Cumhuriyeti battı mı ki bu parayı ödeyemiyor. Üçüncü uçak 61 milyon dolara satın alındı" diye konuştu.
Anadol, Kilis Valiliğinin bile kendini yeterli görerek ihaleye çıktığı bir konuda, büyük bütçeleri yöneten Milli Savunma Bakanlığının dışlanmasının iyi niyetle açıklanamayacağını kaydetti.
"Bölge insanı yabancılara marabalık yapacak"
"Yasa tasarısı, kendi insanımızı, kendi toprağında köleleştirme tasarısıdır" diyen Anadol, bölgenin, yabancılara teslim edilmek istendiğini öne sürdü.
Sosyal barış projesi olabilecek bir projenin, sosyal felaket projesine dönüştürüldüğünü iddia eden Anadol, "Bölge insanı artık ağalar yerine yabancılara marabalık yapacak" dedi.
Anadol, CHP'nin, tarıma açılacak arazilerin bölge halkına verilmesine yönelik verdiği değişiklik önergesinin de AK Parti tarafından kabul edilmediğini söyledi.
Söz konusu arazinin kamulaştırılmış bir arazi olduğunu belirten Anadol, tasarının hukuki olarak yeni sorunlar yumağı ortaya çıkaracağını belirtti.
Anadol, mayından temizlenen sınır bölgesinin yabancı devlet destekli şirketlere verilmesi durumunda sınır güvenliğinin zafiyete uğrayacağını ileri sürerek, bunun, alt komisyonda Milli Savunma Bakanlığı sözcüsü tarafından da dile getirildiğini ifade etti.
"Tasarı geri çekilsin"
Tasarının komisyondan geri çekilmesini istediklerini belirten Anadol, görüşlerini şöyle dile getirdi:
"Genelkurmay Başkanlığının mayınlı arazilere ilişkin bilgi ve değerlendirmelerini mutlaka kamuoyu ile paylaşmasını, mayınların temizlenmesi ve tarım alanlarının kullanılması işlerinin birbirinden ayrılmasını, tarım alanlarının bölgedeki topraksız ya da az topraklı köylerimize kooperatif yapılanmasıyla verilmesini içerecek çözümler üretmek için, tasarının komisyondan geri çekilmesini talep ediyoruz."
Anadol, tasarının hukuka uygun ve yurttaşların çıkarları doğrultusunda değiştirilmemesi durumunda, CHP'nin konuyu Anayasa Mahkemesine taşıyacağını bildirdi.