CHP'li Erdoğdu: İşsizlik rakamları gerçekten uzak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, resmi işsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmaktan uzak olduğunu, işsizliğin gerçekte yüzde 17'ye dayandığını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, resmi işsizlik rakamının yüzde 10,4 olarak açıklandığını ancak gerçek rakamların bunu yansıtmaktan uzak olduğunu söyledi ve gerçek işsizliğin yüzde 17'ye dayandığını belirtti.

Erdoğdu, "Gerçek işsiz sayısına ulaşmak için iş bulma ümidi olmayanları, mevsimlik çalışanları ve iş aramayıp çalışmaya hazır olduğunu belirtenleri hesaba katmak gerekli. Bu rakamlar dikkate alındığında Türkiye ekonomisindeki gerçek işsiz sayısının TÜİK verilerine göre 5 milyon 756 bin kişi olduğu görülüyor. Türkiye’de gerçek işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,5 puandan fazla artarak yüzde 16,9 olmuştur. Bir ay içinde gerçek işsiz kişi sayısı 171 bin arttı" diye konuştu.

TÜİK’in işgücü verilerinin hükümetin istihdam seferberliği politikalarının başarısız olduğunu ve iktidarın bizzat sorumlusu olduğu kalıcı işsizlik sorunuyla baş edemediğini gösterdiğini ifade eden Erdoğdu, kayıt dışı işsizlikteki artışa da dikkat çekti.

Kayıt dışı çalışanların oranının bir önceki yıla göre yüzde 0,6 arttığını belirten Erdoğdu, her üç çalışandan birinin kayıt dışı çalıştığını vurguladı.

Uzmanlar işsizlik rakamlarını değerlendirdiUzmanlar işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Bu konularda ilginizi çekebilir