Uzmanlar işsizlik rakamlarını değerlendirdi

İş gücüne katılımdaki artış nedeniyle işsizlik oranındaki iyileşmenin sınırlı kaldığına vurgu yapan analistler, iyileşmenin zayıf kalabileceği uyarısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aralık 2017'de işsizlik bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 2,3 puan azalışla yüzde 10,4 oldu.

İş gücüne katılımdaki artış nedeniyle işsizlik oranındaki iyileşmenin sınırlı kaldığına vurgu yapan analistler, inşaat ve hizmet sektörlerinin toplam istihdam içindeki payı artarken; tarım ve sanayi sektörünün payının azaldığına dikkat çekti.

"İşsizlikte düşüş yavaşlayacaktır"

GCM Forex'ten Enver Erkan, Aralık 2016-Aralık 2017 arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 0,8 puanlık artış görüldüğünü kaydetti ve 2016’nın benzer döneminde 31 milyon 3 bin kişi olan işgücünün, Aralık 2017’de 32 milyon 88 bin kişiye çıktığını belirtti.

İnşaat ve hizmet sektörünün toplam istihdam içindeki payı artarken; tarım ve sanayi sektörünün payının azaldığını ifade eden Erkan, değerlendirmesini şu şekilde sürdürdü:

"Piyasanın genel beklentilerinin de ham verilerde bir miktar yükseliş, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranında da ılımlı düşüşün devam edeceği yönünde olduğunu düşünecek olursak, gelen verilerin sürpriz etkisi yaratmadığını söylemek doğru olacaktır.

Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranındaki düşüşün devam ediyor olması olumlu. İstihdam artışında genele yayılan ılımlı artışın devam ettiği görülmektedir.

2018’in ilk aylarına ilişkin verilerde mevcut seviyelerden, geçmiş verilerde de olduğu gibi sezon etkisiyle gerçekleşebilecek artıştan sonra, yakın dönemde mevcut seviyelerde seyredecek bir işsizlik oranı öngörebiliriz. Mevsimsel etkilerden arındırılmış seride ise ılımlı düşüş eğilimi devam edebilir.

İşsizlik oranının tavan yaptığı ve ekonominin de yavaşladığı 2016 döneminden bu yana karşılaştırdığımızda, aslında gelinen noktalar itibariyle işgücü piyasasında bayağı bir iyileşme olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim, yıllık bazda 1 milyonun üzerinde bir istihdam artışı söz konusu olmuştur.

Katılım oranında artış muhtemelen işsizlik oranındaki düşüşü yavaşlatacak ve sınırlayacaktır. İstihdam artışı sürdürülebilir kılınırsa ve yüzde 5,5 üzerinde 2018 yıllık ekonomik büyüme oranı yakalanırsa istihdam piyasasında kademeli iyileşme daha uzun dönem için öngörülebilir."

"İyileşme sınırlı kalabilir"

Odeabank tarafından hazırlanan bültende de, "Söz konusu dönemde istihdamda genele yayılan ancak ılımlı artışlar gözlenirken toplam istihdam bir önceki döneme göre 137 bin kişi arttı. Böylece 2017 yıl genelinde istihdam 1,6 milyon kişi artarken iş gücüne katılımdaki artış nedeniyle işsizlik oranındaki iyileşme sınırlı kaldı.

Bununla birlikte aralık dönemi verileri ekonominin ve dolayısıyla istihdam piyasasının bir miktar yavaşlamakla birlikte son çeyrekte gücünü koruduğunu teyit ederken önümüzdeki dönemde istihdam artışındaki yavaşlama ile işsizlikteki iyileşmenin sınırlı kalabileceğini öngörüyoruz." ifadeleri yer aldı.

İşsizlik oranı aralıkta yüzde 10,4 olduİşsizlik oranı aralıkta yüzde 10,4 oldu

Bu konularda ilginizi çekebilir