Çin kalkanı bakırı parlatıyor

Bakır fiyatları son üç ayda yaklaşık yüzde 30 arttı. Uzmanlar bakırda yaşanan bu hareketliliği yuandaki olası sert düşüşe karşı Çinli yatırımcıların kendilerini bakır kalkanıyla korumaya çalışmalarına bağlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP

Küresel emtia piyasasında sanayinin önemli metali bakır fiyatları son üç ayda yaklaşık yüzde 30 artış kaydetti. Kasım 2016’da poundu (0.45 kg) 2.10 dolar sevilerinde seyreden sarı metalin poundu dün 2.71 doları gördü. Bu yükseliş bazı analistler için büyük sürpriz oldu. Çünkü genel olarak doların tırmanışa geçtiği dönemlerde dolarla fiyatlanan metal ve emtiada düşüş yaşanır. Global piyasalarda ABD Doları’nın güçlü olması yatırımcısının metalleri satın almalarını zorlaştırıyor. Amerikan Doları major para birimleri karşısında son 14 yılın zirvesinde seyrediyor. Ancak son günlerde dolar ve bakır fiyatları adeta birbirine yapışık iki ayak gibi hareket ediyor. Uzmanlar bakırda yaşanan bu hareketliliği yuandaki olası sert düşüşe karşı Çinli yatırımcıların kendilerini bakır kalkanıyla korumaya çalışmalarına bağlıyor.

Bakır-dolar korelasyonu 10 yılın zirvesinde

FactSet verilerine göre kasımda bakır fiyatları ve WSJ dolar endeksi korelasyonu 2007’den beri en üst seviyeye ulaştı. Analistler Çinli spekülatörlerin ellerindeki ABD Doları’nı çıkarıp New York ve Londra emtia borsalarından metali satın almalarından dolayı bakır ve doların çok yakın bir ilişki içinde hareket ettiğini ifade ediyor. Yatırım şirketi Blenheim Capital Management’in kıdemli metal analisti İngrid Sternby, bakır piyasalarındaki son gelişmeleri, “Çinli yatırımcılar yuanın değer kaybettiği dönemlerde genellikle ABD doları cinsinden alınıp-satılan metallere yöneliyor”diye özetliyor. Son günlerde Çin para birimi yuan, ABD Doları karşısında son sekiz yılın en düşüğünde seyrediyor. Çinli yatırımcılar yuandaki sert düşüşe karşı kendilerini korumak için birçok yatırım aracı yanında bakırı da bir kalkan gibi kullanıyor. Küresel piyaslarda Çinliler ayrıca denizaşırı gayrimenkul yatırımları ve altın alımlarıyla da biliniyor.

Sanayici maliyetleri yükselecek

Bakırda yaşanan ralli bir traftan sanayici için maliyetlerin yükselmesi anlamına gelirken öte yandan bakır üreticileri adına ciddi fırsat anlamına geliyor. Konuya ilişkin Wall Street Journal’a konuşan Kanadalı Capstone Mining Yönetim Kurulu Başkanı Darren Pylot, “Bakırda fiyatların yüksek seyretmesi bilançolarımız açısından çok daha net bir fotoğrafın çıkmasına neden oluyor” dedi.

Bakırdaki yükselişe ihtiyatlı yaklaşan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ise hazırladığı son raporda metalde pound fiyatlarının orta vadede 2.15-2.40 dolar (Ton fiyatı 4.740-5.291 dolar) aralığında seyredeceğini öngörüyor.

Asyalı işlemlerde yüzde 30’luk artış

ABD Doları karşısında Çin para birimi yuanın değer kaybetmesiyle birlikte dolar cinsinden alınıp satılan bakırda bir ralli yaşanıyor. Bu rallinin ana kaynağının Asya özellikle de Çin olduğu belirtiliyor. Koridorlarında hala traderların “al” “sat” nidalarının yükseldiği sayılı borsalardan olan Londra Metal Borsası (LME) aktivite verilerine göre, Asya kaynaklı işlemlerde son iki ayda yüzde 30 artış yaşandı.Metal piyasasında gelen bu aktivite artışı doğrudan Çin’i işaret ediyor. Analistler bu durumu Çin’in bakır üzerindeki gücü olarak değerlendiriyor. LME’de bakır işlemlerinin hacmi Kasım 2016’da yılın diğer aylarına oranla yüzde 65 yükseldiği görülüyor. Kasımda New York Emtia Borsası’nda da bakır işlemleri hacmi iki katına çıktı.

Bu konularda ilginizi çekebilir