Çinli firmalardan 300 milyon dolarlık alım anlaşması

Çin’in yeni İstanbul Başkonsolosu Qian Bo, Türkiye’den ithalatı artırmak için harekete geçtiklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet FİLOĞLU

İSTANBUL - Türkiye’nin en fazla dış ticaret açığı verdiği Çin, bu alanda denge sağlanması için harekete geçti. Çin Başbakan Yardımcısının Türkiye’yi ziyareti kapsamında 36 kamu sermayeli Çinli firma Türk firmalarla 300 milyon doları aşkın alım anlaşması imzaladı. Etkinlik kapsamında sorularımızı yanıtlayan Çin’in yeni İstanbul Başkonsolosu Qian Bo, iki ülke arasındaki ticari dengesizliğin kendilerini de rahatsız ettiklerini belirterek, sürdürülebilir bir ticari yapı için kendilerine düşen rolü yerine getireceklerini söyledi. Başkonsolos Qian Bo, Çin ile ticaret hacminin tarihi zirvesinde olmasına rağmen iki ülkenin de potansiyelini tam olarak kullanmadığını ifade etti. Çin’den Türkiye’ye son zamanlarda yapılan ziyaretleri göz önüne alındığında Çin’in bu alana verdiği önemin anlaşılacağını kaydeden Qian Bo, ticaretin yanı sıra turizm ve güvenlik alanında da işbirliğini artırmak istediklerini söyledi.

“Daha çok Çinli firma gelecek”

İstanbul’da imzalanan alım anlaşmasının Türkiye’nin Çin’e toplam ihracatının 10’da 1’i gibi bir seviyede olduğunu hatırlatan Qian Bo, “Anlaşmaların büyüklüğü ticarette yapıcı bir rol oynamak istediğimizin en büyük göstergesi. Ayrıca önümüzdeki dönemde çok daha fazla Çinli firmanın Türkiye’ye yatırım yapacağını ve Türkiye ile ticaret yapacağını göreceksiniz” dedi.

Uçuş hattı sıkıntısı var

Her yıl 120 milyon Çinlinin yurtdışına çıktığını anlatan Qian Bo, Türkiye’nin payının artırması içi çalışabileceklerini ancak Türkiye’nin bu konuda üstüne düşeni yapması gerektiğini kaydetti. Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı da Türkiye’nin deniz turizminde çok fazla Çinli çekmesinin zor olduğunu bununla birlikte kültür turizminde fırsatların olduğunu söyledi. Kolbaşı’na göre iki ülke arasında turizmin gelişmemesinin en önemli sebeplerinden biri yeterli sayıda uçuş olmaması. Bugün THY'nin Çin’e giden 21 hattı varken, Çinli şirket tek bir hattı dahi yok. Kolbaşı, bu konuda gerekli izinlerin alınmasıyla çok sayıda Çinli havayolu şirketinin Türkiye uçuşlarını başlatacağını, turizmin bu sayede gelişebileceğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir