Dalgakıran: TİM'de köklü değişim için adayım

TİM Başkan adayı Adnan Dalgakıran, TİM'in ölçülebilir başarı ve şeffaf bir yönetim anlayışına sahip olması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan adayı Adnan Dalgakıran, TİM'de köklü değişim için aday olduğunu açıkladı.

Dalgakıran, yazılı açıklamasında, ihracatın ithalatı karşılama oranının 5 yılda yüzde 75'e, 10 yılda ise başa baş konuma getirecek projeler geliştirdiklerini kaydetti.

Hayvancılık sektörünün yeniden yapılandırılması, madencilik sektöründe özel teşvikler uygulanması, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yüksek teknoloji havzalarının kurulmasına öncülük etmede TİM'e büyük görevler düştüğünü belirten Dalgakıran, "TİM ölçülebilir başarı ve şeffaf bir yönetim anlayışına sahip olmalı" ifadesini kullandı.

Dalgakıran, hızla değişen dünyada TİM' in yapısını, işlevini ve kültürünü yeniden tanımlama ihtiyacı olduğunu belirtti. Türkiye'nin büyük bir değişim ve gelişim rüzgârı yakaladığına değinen Dalgakıran, şunları kaydetti:

"Seçimin sonucu ne olursa olsun, TİM'in işlerliğine dinamizm kazandırma açısından büyük bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Kazanan Türk ihracatçısı ve Türkiye ekonomisi olacaktır. İhracatçıların yanlış ezberini bozmaya ve söylenmemiş sözleri söylemeye geliyorum."

"Başbakan TİM seçimlerine müdahale edemez"

Seçim kampanyasının başından itibaren hiçbir zaman rakibe göre politika belirlemediğini ifade eden TİM Başkan adayı Dalgakıran, şöyle devam etti:

"Bazen benim de kulağıma, hükümetin TİM seçimlerine müdahil olacağı şeklinde söylentiler geliyor. Başbakan Erdoğan'ın, bu konulara zerre kadar müdahil olacağını zannetmiyorum. En ufak bir ihtimal dahi vermiyorum. Sağlam kurumları yıpratmamak ve siyasete alet etmemek gerekiyor. Ben TİM'de farklı bir itiraz kültürü oluşturmak için aday oldum. Aksi takdirde seçimler koltuk savaşından öteye geçmez. Biz tartışarak söylenmeyenleri söyleyerek sorunları çözmek istiyoruz."

Başkan olması halinde hiçbir zaman popülizme kaymayacaklarını anlatan Dalgakıran, "döviz yüzde 20 artacak, hepimiz rahatlayacağız gibi hayaller" peşinde koşmayacaklarını aktardı. Türkiye'de kurlarla ilgili ciddi tartışmalar yaşandığını fakat hepsinin yüzeysel kaldığını ifade eden Dalgakıran, şunları kaydetti:

"Neyi niçin yaptığımızı bilmeden öylesine tartışıyoruz. Ortada hiçbir somut analiz yok. Türkiye'de kaç kişi cari açığın çözümüne dönük somut proje üretmiş? Biz artık kısır tartışmalardan bunaldık ve somut projelerle yola çıktık. Rusya yılda 300 milyar dolar ihracat ve 220 milyar dolar ithalat yapıyor diye hayret ediyoruz. Bu ihracatın yüzde 80'i petrolden oluşuyor. Bizimse petrolümüz yok. Türkiye'nin tek çıkış yolu ihracat ve teknoloji üretmektir. Almanya'da Eximbank sadece bir sektöre 40 milyar dolar verirken bizde tüm ihracatçılara 4 milyar dolar kredi verilebiliyor. Uluslararası kredileri kullanarak bu kaynağı artıracağız."

TİM'e yeni karar organı

TİM'deki işlevini kaybeden hayati kurumların yeniden canlanacağını aktaran Adnan Dalgakıran, icra kurulunun en büyük karar organı haline getirileceğini, TİM meclisinin 2 yılda bir oy veren topluluk olmaktan çıkarılıp stratejilerin tartışıldığı bir çatı haline dönüştürülüp her 6 ayda bir toplanacağını kaydetti.

Hedeflerinin, ekip çalışması içinde hem ihracatçıya hem de sanayiciye fayda sağlamak olduğunun altını çizen Dalgakıran, emek-sermaye ekseni yerine, "yaratıcı, yenilikçi girişimcilik" düşüncesini benimsediklerini ifade etti.

Danışma Kurulu, Koordinasyon Merkezi, Bilgi İşlem Merkezi, Stratejik Araştırmalar Merkezi gibi departmanlar sayesinde ihracatçıya ışık tutulacağına işaret eden Dalgakıran, "İhracat stratejisi oluşturulması ve oluşturulan stratejinin zaman içerisinde revizyonunun sağlanması, rakip ülke stratejilerinin belirlenmesi ve rekabet analizlerinin yapılarak ihracatçıların bilgilendirilmesi sağlanmalı'' ifadesini kullandı. Kısa vadede acilen ihracatçı envanterinin çıkarılması ve Türkiye'nin rekabetçi unsurlarının analizinin yapılması gerektiğinin altını çizen Dalgakıran, şöyle devam etti:

"Sektörlerin dünyadaki rakipleriyle rekabet gücü analizlerinin yapılması, ekonomi ve sanayideki dönüşümün yönetilmesine dair stratejilerin geliştirilmesi hayati önem taşımakta. Sektörlerin uzun vadeli stratejik planlarının gerçekleştirmek için her sektöre en az üç ayrı durum senaryosu hazırlanacak. Türk Exim'inin gelişmiş ülke Exim'leri gibi Türk ihracatçısını geniş kapsamlı desteklemesi için çalışmalar yapılmalı."