‘Dar gelirliye konut desteği kooperatiflerle sağlanabilir’

Perpa Başkanı Mithat Yümlü, devletin kooperatiflere destek vermesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI / İSTANBUL

Perpa Başkanı Mithat Yümlü, kooperatiflerin yeniden canlandırılması durumunda maliyetlerin yüzde 50 azalacağını savunarak, dar gelirlilere konut desteği sağlanabileceğini söyledi. Önümüzdeki hafta yapılacak seçimlerde başkanlığa tekrar aday olan Yümlü, Perpa çalışanları için 2 bin konutluk bir projeleri olduğunu dile getirdi.

Perpa’da 14 Haziran’da yapılacak seçim ve gelecek döneme ilişkin projelerini paylaştığı toplantıda konuşan Yümlü, “Perpa’nın açılışını 1986’da yaptık. Rahmetli Özal burayı dört kez ziyaret etti. 33 ay gibi kısa sürede inşaatı bitirdik. Kooperatifçiliğin yüz akı olduk. O dönemde inşaat sektörü kooperatifl er aracılığıyla lokomotif oldu, müteahhit şirketler yoluyla değil” dedi. Perpa’da şu anda 4 bin 500 firmada 25 bin çalışan olduğunu dile getiren Yümlü, “Bu tahmini bir rakam değil, bu kişiler güvenlikte adresi ve telefonu olan kişilerdir. Günlük 13 bin araç giriş-çıkışı var. Şu anda firmaların lojistik depoloma alanına ihtiyacı var” diye konuştu. 

‘Perpa çalışanlarına 2 bin konut yapmak istiyoruz’

İnşaat sektörünün riskli hale geldiğini söyleyen Yümlü, yüksek maliyetlerle üretim yapıldığını kaydetti. İnşaatçıların reklam ve finans giderinin, maliyetinin minimun yüzde 50’si olduğunu aktaran Yümlü, kooperatifçilik sayesinde bu maliyetlerin yüzde 50 azalabileceğini savundu. 

Yümlü, devletin kooperatifçilere destek vermesi gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “İlgili bakanlıklara müracaat edeceğiz. ‘Sadece müteahhitlere arsa vermeyin, bize de verin’ diyeceğiz. İnşaat sektörünün kırılganlığını bertaraf edebiliriz. Devlet destek verirse, Perpa’daki çalışanlara da ucuza konut sahibi olma şansı doğacaktır. Devlet, dar gelirlinin konut ihtiyacına kooperatifl erle destek vermeli. Kooperatifçilik, çok ortaklı bir şirket gibidir. Ortakların hakları, kooperatifçilikte olduğu kadar hiç bir yerde güven altında değildir. Devlet, inşaatçılara arsayı 50 TL’ye veriyorsa bize 30 TL’ye vermesi gerekiyor. Yeni bir kooperatif kurabiliriz, adı PerpaKent ya da PerKent olur. 2 bin konutluk bir proje ile başlamak isteriz.”

Perpa’da yenilemeye 40 milyon lira harcandı

Perpa’nın, 30 yıllık sürede eskidiğini ifade eden Mithat Yümlü, bu nedenle geçen yıldan itibaren yenileme çalışmalarına başladıklarını bildirdi. Perpa’da kamera sistemi kurulduğunu, ısıtma-soğutmanın merkezi sisteme dönüştürüldüğünü anlatan Yümlü, “Sadece enerji tasarrufu için 20 milyon lira civarında yatırım yapıldı. Toplam altyapı yatırım maliyeti 40 milyon liraya ulaştı. Gelecek yıl zemin de değişecek. Perpa için önemli bir adım şu; bu yıl güneş enerjisine geçiyoruz . Başlangıçta 300 kw/h elektrik üreteceğiz. Zamanla 1.200 kw/h’a çıkacağız. Merkezi sisteme dönüşünce, Bedaş’a ödenilen tutar bize ödenecek. Üyelerin yıllık tasarrufu 200 milyon lira olacak” diye konuştu.