Değerlendirmeyi dünya kamuoyuna bıraktık

Zafer çağlayan; "S&P, double S&P bana göre. İster özür dilesin ister özür dilemesin, bizim böyle bir beklentimiz yok. Biz zaten bu kurumla ilgili değerlendirmeyi dünya kamuoyuna bıraktık. Ve kendi güvenirliği konusunda önemli darbe almıştır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, IMF Başkanının açık bir şekilde "S&P Türkiye'den özür dilemesi gerekir" dediğini belirterek, "S&P, double S&P bana göre. İster özür dilesin ister özür dilemesin. Bizim böyle bir beklentimiz yok. Biz zaten bu kurumla ilgili değerlendirmeyi dünya kamuoyuna bıraktık. Ve kendi güvenirliği konusunda önemli darbe almıştır" dedi.

Çağlayan, Yatırım Danışma Konseyi birinci oturumunun ardından Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nin önünde toplantıya ilişkin basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda 19 konuşmacının gerek genel ekonomiye ilişkin gerekse de Türkiye yatırım ortamı ve Türk ekonomisiyle ilgili görüşlerini dile getirdiklerini ifade eden Çağlayan, Yatırım Danışma Konseyi'nin yatırımcılarla beraber bir danışma konseyi özelliğinde olduğunu, dünyanın son derece büyük şirketlerinin CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlarının Türkiye'nin yatırım ortamıyla ilgili gelişmeleri ve bu ortamın daha fazla gelişmesi için neler yapılabileceğini tek tek ifade ettiklerini kaydetti.

Çağlayan, toplantıda Yatırım Danışma Konseyi üyelerinin gurur duyulacak değerlendirmelerde bulunduklarını belirterek, yapılan reformlar sonucunda Türkiye'nin geldiği noktayla ilgili çok önemli görüş ve tespitler dile getirdiklerini söyledi. Bunun yanı sıra eksiklikler ve daha fazla yapılması gerekenlerin de ifade edildiğini anlatan Çağlayan, kendisinin de teşvik sistemini basit bir şekilde anlattığını, Ekonomi Bakanlığı'na geçen Türkiye Yatırım Ortamı Koordinasyon Kurulu'nun yeni yapısına ilişkin bilgi verdiğini aktardı.

Çağlayan, kurulun artık değerleme ve izleme komitesiyle birlikte yaptığı tüm çalışmaların sürekli izleneceği ve değerlendirileceğini, çalışmalara ilişkin Bakanlar Kurulu'nda sunum yaparak Başbakanın da bütün kurum kuruluşların neler yaptığına ilişkin bilgilendirip değerlendirmesini alacaklarını ifade ettiğini söyledi.

"Bazı şirketler yatırımlarını Türkiye'de yapacak"

Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Genel olarak son derece memnunlar. Birçok firma önemli yatırımlarını Türkiye'de yapacaklarını söylerken, birçok konuşmacı arkadaşımız da bilhassa lojistik ülkelerini operasyon üslerini Türkiye'ye getirme konusunda son derece kararlı olduklarını ifade ettiler. Dile getirilen hususların bir kısmı bürokratik, bir kısmı mevzuatlarla ilgili. Bilhassa yeni kanun düzenlemeleri konusunda da bazı arkadaşlarımızın haklı talepleri var. Örneğin Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları...Bu konuda ben de kendilerine bu konuda yoğun çalışmalara devam ettiklerini ve kısa süre içinde Bakanlar Kurulu'na getirilerek bunun süratle parlamentoda değerlendirileceğini ifade ettim. Hukuk sisteminde yaptığımız ve yapacağımız reformları ifade ettik. Arkadaşlarımızın Türkiye ile ilgili yaptığı değerlendirmelerden tamamıyla faydalanacağız. Bizim Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun temel görevi olarak bunları zaten alıyoruz. Ve bunlar bizim orada değerlendirdiğimiz gelişmelerdir."

"Türkiye'nin yatırım ortamının kalitesi giderek artıyor"

Çağlayan, yapılan değerlendirmelerin yaptıkları çalışmaların doğru yolda olduğunu göstermesi açısından önemli olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Diğer taraftan da talep edilen yatırım ortamının kalitesi, daha iyi geliştirilmesi artırılması ve bilhassa bu arkadaşların dile getirdiği pencere bakış açısıyla bizim bunlara fazlasıyla önem verecek olmamız, Türkiye'nin yatırım ortamının kalitesinin giderek daha fazla artmasını sağlayacaktır. Yine birçok konuşmacı ilk defa bu toplantıya katıldığını söyledi. Bir tanesinin ifadesi 'Keşke birçok ülkenin sayın Başbakanı da sizi örnek alsa" oldu. Büyük bir kısmı da Başbakanın Bakan ve bürokratlarıyla birlikte Yatırım Danışma Konseyi üyelerinin görüşlerini dinlemesi, Türkiye'nin pozisyonunun ne kadar önemli olduğunu, gelecekte de Türkiye'nin bu pozisyonunun giderek artacağı ve Türkiye'nin ciddi bir yatırım cennetine dönüşeceğini ifade ettiler."
Çağlayan, toplantının ikinci bölümde Yatırım Konseyi üyeleriyle beraber ortak bildiri üzerinde çalışma yapacaklarını ve tüm katılımcıların deklarasyonla ilgili görüşlerini aldıktan sonra basın toplantısıyla açıklayacaklarını bildirdi.

S&P kendi ayağına ateş etmiştir

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Çağlayan, IMF Başkanının S&P'nin Türkiye'ye notuna ilişkin herhangi bir değerlendirmede bulunup bulunmadığı ile ilgili soruya şu yanıtı verdi: "IMF Başkanı açık bir şekilde ifade etti, S&P Türkiye'den özür dilemesi gerekir diye.. S&P, double S&P bana göre, ister özür dilesin ister özür dilemesin, bizim böyle bir beklentimiz yok. Biz zaten bu kurumla ilgili değerlendirmeyi dünya kamuoyuna bıraktık. Ve kendi güvenirliği konusunda önemli darbe almıştır. S&P'nin yapmış olduğu değerlendirme, en hafif deyimiyle, Yunanistan'a yaptığı değerlendirme, ne kadar sığ, ne kadar derinliği olmayan, ne kadar yanlış ve politik olduğunun bir göstergesidir. Bunun için malesef S&P çifte standart uygulamıştır. Ben ismini değiştirdim double S&P yaptım. Kredi derecelendirme kuruluşlarının yapmış olduğu değerlendirmeler uluslararası arenada son derece önemli ve anlamlı. Ama maalesef zaman zaman hata yapanlar çıkıyor. Bu hatanın Türkiye'ye hiç bir maliyeti olmamıştır ve olmayacaktır, ama S&P kendi ayağına ateş etmiştir ve kendi güvenirliği gitmiştir. "

 

Bu konularda ilginizi çekebilir