Denetim ve tüp belirsizliği

Patlamanın olduğu her iki işletmede aynı marka sanayi tüpü kullanıldığı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara’nın en büyük sanayi sitelerinden 5’er bin işletmenin yer aldığı OSTİM ve İvedik’te önceki gün yaşanan patlamalar kafalarda denetimlerle ve kullanılan tüplerle ilgili soru işareti yarattı. Kazalara ilişkin bilirkişi raporu henüz çıkmadı ancak patlamanın olduğu her iki işletmede de aynı marka sanayi tüpü kullanıldığı ifade edildi.

İkinci patlamanın olduğu şirketin de başka bir ruhsat altında 10 numara yağ ürettiği iddia edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 kişinin hayatını kaybettiği, 30’dan fazla kişinin de yaralandığı OSTİM’deki patlamalarla ilgili soruşturma için bir cumhuriyet başsavcıvekili ve dört cumhuriyet savcısı görevlendirdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Nuri Yiğit ile görevlendirilen diğer dört savcı, olay yerinde tespit vekeşif çalışmaları yürütecek. Yönetim ve denetim sorunu Ankara sanayisinin kalbi olarak nitelendirilecek OSTİM ve İvedik OSB’lerdeki patlamalarla ilgili öncelikli olarak patlamaların meydana geldiği işletmelerin ruhsatsız olduğu ididaları ortaya atıldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise OSB’lerin denetimi konusunda zafiyet bulunduğunu belirterek, bunun belediyeler tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Gökçek, OSB sistemine başından beri karşı çıktığını kaydederek, buraların başına buyruk yönetildiğini iddia etti. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, OSB sisteminin değişmesi konusunda Melih Gökçek’ten farklı görüş bildirdiler. Nihat Ergün, belediyelerin denetimle yetkili olduğu alanlarda da sorunlar yaşandığını belirterek, “Önemli olan denetimin sağlıklı yapılmasıdır. İstanbul Davutpaşa’daki patlama OSB’de olmamıştır. Herkes kendi yetkili olduğu alanda sağlıklı denetim yaparsa, aksaklıklar en aza iner” dedi. Ergün, sebebi belli olmayan kaza yüzünden OSB sistemini sorgulamanın rasyonel olmayacağını kaydetti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise patlama olan işyerinde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili denetimlerin bakanlık tarafından yapıldığını, bununla ilgili firmalara verilen önerilerin yerine getirip getirilmediğinin ise patlama yüzünden tespit edilemediğini kaydetti. İkinci patlamanın sebebinin bile tahmin edilemediğini vurgulayan Dinçer, raporlar kesinleşmeden spekülatif bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi. OSB’lerdeki işyerlerinde belediyelerin denetim yapması konusunda herhangi bir engel bulunmadığını belirten OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, patlama olan işyerinin ruhsatlı olduğunu ve burada ruhsata aykırı üretim yapılmadığını söyledi. Bu işyerinde doğalgazın üretim amaçlı değil, sadece ısınma amaçlı kullanıldığının altını çizen Aydın, bunların herhangi bir zarar görmediğini, patlama anında gaz akışının otomatik olarak kesildiğini söyledi. Orhan Aydın yaptığı yazılı açıklamada, patlamanın yaşandığı Özkanlar Hidrolik’in inşaat ruhsatı, yapı ruhsatı, işyeri açma ruhsatı ve çalışma ruhsatına ilişkin detaylı bilgiler verdi.

Ruhsat dışı üretim

İkinci patlamanın yaşandığı İvedik OSB’de patlamadan etkilenen işyerlerinden birisinin ruhsat dışı faaliyet yürüttüğü öne sürüldü. Belediye Başkanı Gökçek, burada mazot olarak kullanılan 10 numara madeni yağ ve tiner üretildiğini kaydetti. ATO kayıtlarına göre patlamanın yaşandığı firmanın sentetik tiner üretimiyle uğraştığını

ifade eden ATO Başkanı Sinan Aygün ise “Patlamanın nedeni henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak ülkemizde pek çok yerde solventle baz yağ karıştırılarak 10 numara yağ ve sahte mazot üretildiği biliniyor” dedi.

10 numara yağ kullanımıyla devletin 600 milyon lira vergi kaybı olduğunun altını çizen Sinan Aygün, kaçak yakıtın her yerde üretildiğini anlattı. Çalışma Bakanı Dinçer de ikinci patlamanın sebebinin tam bilinemediğini, ikinci patlamada yedek parça üretim izni olan şirketin başka şeyler ürettiğine yönelik endişeler olduğunu hatırlattı.

Oksijen tüpü iddiası

İvedik OSB Başkanı Hasan Gültekin işyerlerinde ruhsatla ilgili herhangi bir problem olmadığını söyledi. Patlamanın olduğu gün bölgeyi ziyaret eden bakanlara, ruhsatları ibraz ettiklerini dile getiren Gültekin, buralarda farklı bir konuda üretim yapıldığına ilişkin iddiaların doğru olmadığını anlattı. Gültekin patlamanın yaşandığı her iki işletmeye de aynı şirketin oksijen tüpü verdiğini, bunun da incelenmesi gerektiğini bildirdi. Bu iddialar üzerine oksijen tüplerini üreten Ersoy Gaz Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Ersoy bir açıklama yaparak, 25 yıldır faaliyet gösterdikleri sektörde tüm satış yaptıkları işletmede tüpleri periyodik olarak kontrol ettiklerini, bu konuda bilgi kirliliği yaşandığını söyledi. Ersoy, ikinci patlamanın yoldaki bir aracın LPG tankındaki patlama sonucu meydana geldiğinin görgü tanıkları tarafından doğrulandığını ancak haberlerde bu konulara yer verilmeden doğrudan oksijen tüplerinin eleştirildiğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir