Deutsche Bank'tan "takas" açıklaması

"Söz konusu takas işlemi herhangi bir alış ya da satış işlemi değildir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Deutsche Bank, Türkiye'de yerleşik başka bir yabancı banka ile arasında gerçekleşen takas işlemine ilişkin olarak, "Söz konusu takas işlemi herhangi bir alış ya da satış işlemi değildir. Dolayısı ile borsadaki hisse fiyatlarının belirlenmesinde bir unsur olması mümkün değildir. Ekonomik bir kazanç ya da zarar doğması söz konusu olamaz" açıklaması yaptı. 

Deutsche Bank, ulusal bir yayında çıkan takas haberi üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Bankanın açıklamasında, Deutsche Bank A.Ş. ile Türkiye'de yerleşik başka bir yabancı banka arasında gerçekleşen takas işlemleri hakkında, bugün ulusal bir gazetede yer alan haberle ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacı ile açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi. 


Bankamızın takas ve saklama faaliyetleri düzenleyici kurumların bilgi denetimindedir
Söz konusu takas işleminin Deutsche Bank'ın bir tasarrufu olmadığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi: 
"Sene başından bu yana süregelen görüşmeler sonucunda, global ölçekte saklama hizmeti veren Amerikan menşeli bir saklama bankasının, Türkiye'den sağladığı yerel saklama hizmetinin bir bölümünü haberde adı geçen yerel saklama bankasından Deutsche Bank A.Ş.'ye aktarmasından kaynaklanmaktadır. Söz konusu takas işlemi herhangi bir alış ya da satış işlemi değildir. Dolayısıyla borsadaki hisse fiyatlarının belirlenmesinde bir unsur olması mümkün değildir. Ekonomik bir kazanç ya da zarar doğurması söz konusu olamaz. Söz konusu takas işlemi, 7 Haziran 2013'te değil, 10 Haziran 2013 tarihinde gerçekleşmiştir. Ülkemizde ve dünyada takas ve saklama bankaları global yatırımcılar için çok önemli hizmetler sunmaktadır. Deutsche Bank AG, bu hizmetleri dünyanın 33 ülkesinde vermektedir. Deutsche Bank AŞ Türkiye'de bu hizmeti veren en büyük 2 saklama bankasından biridir. Bankamızın bu ve bunun gibi takas ve saklama faaliyetleri düzenleyici kurumların bilgi ve denetimindedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur." 

Söz konusu haberde, Alman Deutsche Bank'ın Gezi eylemlerini fırsata çevirdiği, aracı kurumu Deutsche Yabancı aracılığı ile 7 Haziran'da borsanın en çok işlem gören 8 şirketinin hisselerini Citi Bank'tan aldığı ve takastan karının 187 milyon TL'yi geçtiği yer almıştı.