Devlerin pazarında cirit atan Ege Profil’in lokomotifi Şili

Ege Profil, yeni ihracat stratejisi ile yurtdışı pazarlarda daha seçici davranmaya başladı. Az amaseçkin rakiplerin olduğu pazarlarda yoğunlaşan firma, bu yıl 20 milyon dolar ihracat hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

İZMİR - İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde 30 bin metrekaresi kiralık depolar olmak üzere, toplam 70 bin metrekare alanda kurulu tesisleri ile faaliyet gösteren Ege Profil, yeni ihracat stratejisi ile yurtdışı pazarlarda daha seçici davranmaya başladı. Az ama seçkin rakiplerin olduğu pazarlarda yoğunlaşan Ege Profil, bu yıl 20 milyon dolar ihracat hedefliyor.

Sektörde bu yıl bir miktar küçülme olduğuna dikkat çeken Ege Profil AŞ Genel Müdürü Ergün Çiçekçi, “Bunda ekonomideki büyüme hızının yavaşlaması, tüketici kredi maliyetlerinin artması gibi unsurlar etkili. Bu hükümetin para politikası ile de orantılı” diye konuştu. Eskiden sektördeki büyüme ve küçülmeyi belirlemenin daha kolay olduğunu anlatan Çiçekçi, “Şimdi zorlaştı, çünkü kaynak az, doğru bilgiler verilmiyor” diyerek, “Ben bu konuda PVC ithalatını baz alıyorum. Beşinci ay sonundaki rakamlara bakınca geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10 düşüş görüyoruz. Bu rakam sektörün büyümesi ile ilgili neredeyse bire bir sonuç veriyor. Biz Ege Profil olarak bu durumdan şikayetçi değiliz. Marka gücümüz, kalitemiz, servisimiz, uygun fiyat yapımız nedeniyle tercih ediliyoruz. Ucuz değiliz, ama pahalı da değiliz” açıklamasını yaptı. Geniş bir pazar yelpazelerinin olduğunu belirten Çiçekçi, “Enteresan ülkelere ihracat yapıyoruz. Güney Amerika’da markamız çok hızlı gelişiyor. Şili başta olmak üzere bu pazardan ümitliyiz. Şili lokomotif olmak üzere ardından Arjantin ve diğerleri gelecek. Burası PVC’nin bilindiği, tanındığı bir pazar. Zor bir bölge olmasına, lojistik dezavantajına rağmen bu pazarı önemli görüyoruz. 2012 ihracatta harikalar yaratılan bir yıl olmamakla beraber fena da geçmedi. Bugünkü koşullarda Ortadoğu’nun durumu malum, iç piyasa fena gitmiyor” bilgilerini verdi. İmalatın yüzde 17-18’lik kısmını ihraç ettiklerini dile getiren Çiçekçi, “Geçen sene bir miktar düşüş oldu, geçmişte bu oran daha yüksekti. Bu bizim arzumuz doğrultusunda gerçekleşti. Stratejimizde değişiklik yaptık. Bunun hayata geçmesi de kolay olmuyor. Artık az oyuncunun olduğu yerlere gitmeye çalışıyoruz” dedi.

Herkesin olduğu pazarı tercih etmiyoruz

[PAGE]

Herkesin olduğu pazarı tercih etmiyoruz

Yeni stratejilerinde yurtdışında rekabetin ve oyuncunun az olduğu pazarları tercih ettiklerini anlatan Çiçekçi, “Oyuncu sayısı az ama olanlar da dünya çapında oyuncular. Böyle olunca oyunu daha profesyonel oynuyorsunuz. Kaybedecek pek bir şeyi olmayan amatör bir oyuncu gelip faul yapmıyor. Bu kapsamda hedef pazarlarımız arasında Avustralya, Uzakdoğu ve Afrika’nın bazı ülkeleri bulunuyor. Örneğin Hindistan’da dünya pazarındaki hemen herkes var. Üstelik de zor bir pazar. Son dönemde Rusya, İran, Kazakistan gibi geleneksel pazarların bizim ihracatımızdaki payı azaldı. Bazı yerlere hiç girmiyoruz. Halihazırda ihracat yaptığımız ülke sayısı 30 dolayında. Bu yıl ihracatta 20 milyon doları aşarız” diye konuştu.

2 yıl içinde Menemen’de üretime geçebiliriz

Menemen Plastik Organize Sanayi Bölgesi’nde 80 dönüm arazilerinin olduğunu söyleyen Çiçekçi, “Bölgenin altyapısının tamamlanmasını bekliyoruz. Bölge yönetimi önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde fabrika  inşaatlarının başlayabileceği açıklamasını yaptı. Biz hazırız. Planlandığı gibi giderse 2 yıl içinde biz de burada faaliyete başlarız. Şu an İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde 30 bin metrekare alan üzerine kurulu kendi fabrikamız yanında, toplam 40 bin metrekarelik kiraladığımız 3 depomuz var.

Bunun dışında İzmit’teki tesisimizde de Winsa markalı ürünlerimiz üretildiği fabrikamız bulunuyor. Şu an Egepen Deceuninck, Winsa ve Flora olmak üzere 3 marka ile pazarda yeralıyoruz. Flora, şimdiye kadar ihmal ettiğimiz daha geniş bir pazara hitap eden rekabetçi bir marka” dedi.