”Dikkate değer ilerleme tersine çevrilmesin”
OECD Genel Sekreteri Gurria, "OECD'nin Çevresel Performans Türkiye İncelemesi Raporu" toplantısında Türkiye'yi çevre alanındaki ilerlemesinden dolayı tebrik etti
ANKARA - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, Türkiye'nin çevre alanındaki ilerlemesini tebrik ederek, krizin bu dikkate değer ilerlemesinin tersine çevrilmesine izin verilmemesi gerektiğini belirtti.
Gurria, "OECD'nin Çevresel Performans Türkiye İncelemesi Raporu" çerçevesinde Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, çevre ve iklim değişikliğinin insanlığın karşısındaki en önemli sorun olduğunu belirtti. Angel Gurria, "Ekonomik kriz yok edici bir faktör olmamalı. Kriz belki 18 ay sürecek, ancak çevre sorunları ve iklim değişikliği insanlığı çok uzun süre etkileyecek" dedi. Türkiye'nin OECD'nin en hızlı gelişen ekonomilerinden biri olduğunu, ancak küresel kriz nedeniyle bu büyümenin yavaşladığını belirten Gurria, Türkiye'nin OECD'nin daha varlıklı ekonomileri arasına katıldığını, ekonominin yanında çevresel gelişmenin de söz konusu olduğunu söyledi. Gurria, Türkiye'nin çok önemli çevresel başarıları olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin ormanlık ve ağaçlandırılmış topraklarının oranının toprak erozyonu ile mücadele çerçevesinde yüzde 27,2'ye yükseldiğini, erozyonla mücadele konusunda Türkiye'nin dünya lideri olduğunu belirtti.
Denizlerle ilgili olarak da Türkiye'nin yüksek teknolojili deniz taşıtı trafik servisi ile etkileyici bir gelişme sağladığını ifade eden Gurria, ayrıca, kükürt dioksit ve karbon monoksit emisyonları açısından da başarı sağlandığına işaret etti. Gurria, Ulusal Gelişim Planlarında suya verilen önceliğe rağmen kapsamlı bir su kanunu oluşturulması, su kaynaklarının yönetiminde talep ve arz dengesinin sağlanması, su kaynaklarına ve atık su altyapısına yatırımların artırılması konularında çalışmalara devam edilmesi gerektiğini kaydetti. Enerji ve taşımacılık konusunda Türkiye'nin çevresel kaygıları hesaba katmak durumunda olduğuna dikkat çeken Angel Gurria, GAP Projesi'nde de çevre ve sürdürülebilir kalkınmaya önem verilmesi gerektiğini belirtti. İklim değişikliğinin Türkiye'deki politikaları test ettiğini ifade eden Gurria, şunları kaydetti:
"Türkiye iklim değişikliği konusunda önlem almak zorundadır. Türkiye'nin etkileyici çabalarına rağmen zengin bio çeşitliliği tehdit altında. Bunun için 2010 yılı itibariyle yüzölçümünün yüzde 10'unu koruma alanı olarak belirlemesini öneriyoruz."
"Kriz, çabaları geri çevirmesin"
OECD Genel Sekreteri Gurria, Türkiye'nin çevre alanındaki ilerlemesini tebrik ettiklerini, ancak bunun uzun vadeli bir çalışma olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade ederek, krizin bu dikkate değer ilerlemeyi tersine çevirmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Krizlerin yenilikçilik anlamında fırsat yarattığını belirten Gurria, "Kriz harcayamayacağınız kadar iyi bir fırsattır" dedi.