Diyarbakır, bölgesel desteğin uzatılmasını istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yatırım teşviklerinin Doğu ve Güneydoğu'daki illerin yatırım atmosferini değiştirdiğini ifade ederek, "Artık iş adamlarımız, Doğu ve Güneydoğu'da yatırım olanaklarına daha geniş bir mercekten bakmaya başladı" dedi.

Yeni yatırım teşviklerinin ilk yılı Diyarbakır'da düzenlenen bir toplantıda değerlendirildi. Toplantıda konuşan TİM Başkanı Büyükekşi, geçen yıl toplam 200 milyon dolarlık düzeyinde gerçekleşen Diyarbakır'ın ihracatının, bu yılın ilk 5 ayında 9 artışla 80 milyon dolara çıktığını kaydetti. 

Yeni teşvik kanununun yatırımcıların ilgisini Diyarbakır'a ve bölgeye çekmesiyle bölgenin önemli bir atak yapacağına inandıklarını anlatan Büyükekşi, şöyle konuştu:
"Zaten rakamlar da bunu net bir şekilde gösteriyor. Diyarbakır ilimiz, yalnızca 2012 yılının ikinci yarısında  bin 758 kişiye istihdam yaratacak 223 milyon TL'lik yatırım çekti. Bu yılın ilk 4 ayında ise bin 378 kişilik istihdam öngören 435 milyon TL'lik yatırım aldı. 6. bölgede sağlanan faiz desteği, sigorta primi desteği ve gelir vergisi desteği sayesinde Diyarbakır'a çok daha büyük yatırımların geleceğine inanıyoruz.
Bölgede yatırımları olan farklı sektörlerden ihracatçılarımız 6. bölge teşviklerinin 2014 sonuna kadar uzatılmasını talep ediyorlar. Bunu da bir talep olarak, Sayın Bakanımıza iletiyoruz."
TİM Başkanı Büyükekşi, Diyarbakır'ın coğrafi konum olarak önemli bir avantaja sahip olduğunu da belirterek, "Bu bölge, gelişmeye en müsait bölgelerimizden. Hızlı büyüyor, gelişiyor. Hızlı bir kentleşme var. Burada genç ve dinamik bir nüfus var. 76 milyonluk dinamik nüfusumuz ve 57 bin ihracatçımızdan aldığımız güçle, yeni teşvik sisteminin bize katacağı gücü birleştireceğiz. Böylece 2023 hedeflerimize bir adım daha yakın olacağız. Diyarbakır'ın da 2023 hedeflerimize çok önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum" diye konuştu.
Diyarbakır'da yapılan yatırım teşviklerinin 1. yıl değerlendirme toplantısına; Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ile çok sayıda ihracatçı ve yatırımcı katıldı. 

Ekonomi Bakanlığı ile Güneydoğu'da yatırım ve ihracat seferberliği başlattıklarını anlatan Büyükekşi, "özellikle emek yoğun sektörlerde daha fazla yatırımın, ihracatın ve istihdamın önünü açmak için bu illerimizde yeni teşvik sistemini anlattık. Ve şunu gururla ifade etmek isterim ki, artık iş adamlarımız, bu illerde yatırım olanaklarına daha geniş bir mercekten bakmaya başladı. Çünkü Doğu ve Güneydoğu'nun yatırım atmosferi değişti" diye konuştu.
 
İhracatçılar çözüm sürecinin başarılı olacağına inanıyor
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şunları söyledi:
"Başından itibaren destek verdiğimiz çözüm süreci ile birlikte Türkiye'nin yepyeni bir ufka açılacağını görüyoruz. Biz başından beri çözümün, barışın, huzurun, kalkınmanın ve toplumsal refahın yanında olduk. İnanıyoruz ki süreç başarılı olacak ve ihracatta çok daha büyük atılımlar yapacağız.
Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz, TİM İhracatçı Eğilim Anketinin sonuçlarına göre ihracatçılarımızın yüzde 76'sı çözüm sürecinin başarılı olacağına inanıyor. İhracatçılarımızın yüzde 32'si de bölgeye yatırım yapmayı planlıyor. Ülke genelinde yatırım planlayan ihracatçıların yarısı yatırımlarını bu bölgede yapmayı düşünüyor.
Bölgede yatırım kararına etki yapan hususlar ise bu anket neticesinde yüzde 61 yatırım teşvikleri, yüzde 60 uzun süreli ve kalıcı barışın tesisi ve yüzde 46 yüksek işgücü potansiyeli olarak ön plana çıkıyor.
Bu beklentiler ışığında bu bölgelerimizin artık ihracatla, yatırımlarla anılması için, huzur ve barış ortamının etkisiyle yatırımcılar için bir çekim merkezi olması ve yeniden şahlanmasını istiyoruz. İnanıyoruz ki bu bölgemiz 30 yılda yapamadığı atılımı belki de 3 yıldan az bir zamanda gerçekleştirecek."