Dizi-film sektörünün OSB’si Midwood, dünyayla yarışacak

Temelleri geçtiğimiz ekim ayında atılan Midwood, Büyükçekmece’ye dizifilm sektörün OSB’sini kuruyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İmam GÜNEŞ

İSTANBUL - “Büyükçekmece’den bir dünya markası çıkarıyoruz” diyen Midwood Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet San, projeye 2013 yılından beri hazırlandığını, dünyada 35 platonun teknik özelliklerini takip ettiğini söyledi. 150 milyon dolarlık ekipman yatırımı yapılan Midwood’un toplam yatırım bedeli ise 825 milyon lira. İçinde 21 stüdyo, 17 açık set alanı ve 50 çekimi aynı anda yapabilecek alt yapıyı barındıran Midwood, sahip olduğu özelliklerle Hollywood ve Bollywood’dan sonra dünyanın 3. büyük film sektörü kavramı olacak. “Bu konuda Türkiye’de ilk ve tekiz. Avrupa’nın ise en büyük ve en kapsamlısıyız” diye konuşan San, Midwood’un sektörde dünyanın en sayılı projelerinden biri olduğunu dile getirdi.

Proje, 2018 yılında tamamlanacak

Projenin temel atma töreninin 30 Ekim 2016’da gerçekleştiğini belirten San, 1. etabın 30 Ekim 2017, tamamının ise 30 Ekim 2018’de biteceğini vurguladı. Böylesine hacimli bir proje için 2 yıl inşaat süresinin çok kısa bir süre olduğunu ifade eden San, şöyle devam etti: “Ama 5 yıldır hazırlandığımız bir konu olduğu için her şeyiyle çok planlı bir proje. Çok vahim olaylar olmadığı takdirde inşaatımız aksamayacak. 505 bin metrekare alanda yer alacağız. Dünyanın ihtiyaç duyduğu alt yapı, üst yapı, ekip, ekipmanı karşılayabilecek bir hedefle yola çıktık. Dünyanın sayılıları arasında bir projeyiz. Amerikan sineması Hollywood ile bütünleştirilmiş. Bollywood var. O da Hindistan sinemasını temsil ediyor. Midwood ise 3. büyükstüdyo değil ama dünyanın 3. kavramı. Bütün Avrupa ve Yakındoğuyu kapsayacak bir hedefle yola çıkıyoruz.”

Yatırım, 2 filmle geri dönebilir

San, Midwood yatırımı ile ilgili şu bilgileri verdi: “4.5-5 yıl civarında geri dönüşüm bekliyoruz. Ama biz bunu 2 filmle bile çıkarabiliriz. Dünyadaki 35 platonun bütün teknik özelliklerini bizzat izledim. Bir dünya sinemasının filmi için ihtiyaç duyulan know-how ekip ve ekipman ile donanımlı bir şekilde Eylül 2018’de oraya taşınmış olacağız. Çeşitli belediyelerin arsa ve proje ihtiyaçları olduğunu biliyorduk. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün çok yardımcı oldu. Tüyap’a bile arsa verip Türkiye’nin en büyük fuar merkezini buraya kurdurdu. Hasan Akgün; 12 yıl önce Hollywood’u ziyaret ettiğinden beri Büyükçekmece’de film stüdyoları kurma fikri olduğunu ve böyle bir proje için geniş bir alan ayırdığını ve bu tip bir işin ülkeye ve ilçeye neler kazandıracağını bildiğini ve bu projenin Büyükçekmece’de yapılıyor olmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti.”

800 bin ziyaretçi bekleniyor

Devletten birşey istemediklerine dikkat çeken San, sektör tecrübeleri ve Yönetim Kurulu ile projeyi istedikleri gibi ilerlettiklerini aktardı. San, sözlerini şöyle sürdürdü: “Esasında bir OSB gibi bakanlığa arz ettik projemizi. De-nar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda Midwood İcra Kurulu Başkanı Emin Günal, projenin kurucu ortağı. Projede bütün inanmış insanlara yer verdik. Projede; bir eğitim vadisi var. Anaokulundan yüksek lisansa kadar. İçinde; çocuk eğlence alanı, fitness merkezi, konaklama tesisi, Türkiye’nin en büyük sinema salonu, restaurant, cafe, bar var. Film endüstrisiyle ilgili her şey var. Kompleks içinde iş kollarından bir tanesi prodüksiyon merkezi. Bunun içinde bir canlı ses kayıt stüdyomuz var. Avrupa’nın en büyüğü. Açıldığımız yıl 800 bin ziyaretçi bekliyoruz."

Yeşilcam yerini midwood'a bırakacak

“Midwood, Türk sinemasında standartların oluşturulması açısından sınıf atlama noktası” ifadesini kullanan San, çok uzun yıllardır Türk sinemasının Yeşilçam ile adlandırıldığını, Yeşilçam’ın esasında Beyoğlu’nda bir sokak olduğunu kaydetti. Onun için Midwood kavramını getirdiklerini aktaran San, şu cümleleri kullandı: “Sektör üretmeye hazır. İnanılmaz müteşebbis var. Ama sokaklar dar, yollar engebeli. Kimse o dar sokaklara girmeyi beceremediği için üretim çok sınırlı. Onun için biz 21 stüdyo, 17 açık set diğer alanlarla 50 çekimi aynı anda yapabilecek alt yapı, üst yapı, ekip, ekipman ile bu projeye soyunduk. Biz bu işin merkezinin İstanbul olması gerektiğini biliyoruz. Elbetteki Antalya, İzmir, Konya, Antep, Diyarbakır’da 3-5 film çekilir yani. Sektör olarak İstanbul’un haricinde bu işin olması mümkün değil.”

Bu konularda ilginizi çekebilir