Doğanay Gıda, şalgam suyu ile katlaya katlaya büyüyor

İŞ'İN İÇİNDEN / İbrahim EKİNCİ

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Doğanay Gıda... Remzi ve Rafet Doğanay kardeşlerin şirketi. Büyük kardeş Remzi Doğanay’ın evlatları eğitimlerini tamamlayarak şirkette sorumluluk almaya başlamış durumdalar. Rafet Doğanay’ın çocukları ise daha eğitimdeler. Yönetim tepesindeki iki kardeş ortaktan Remzi Doğanay üretim tarafında, Rafet Doğanay ise pazarlama tarafında çalışıyor. 1997’de faaliyete geçmiş olan Doğanay Gıda oldukça hızlı büyüyüyor. Katlaya katlaya bir büyümeden bahsediyoruz. Rafet Doğanay, “2012’yi 60 milyon lira ciro ile kapatmıştık, bu yıl 110 milyon lira civarı olur”. Bu da yüzde 100’e yakın bir büyüme. Dahası, “Hep böyle gidiyoruz” dedi. Rafet Doğanay.
Şirketin önemli, bu hıza göre planlanmış 2014 ve 2015 hedefleri var. 2015 yılında, bugünkü ciro kadar ihracat yapmayı planlıyor. Bu mümkün gözüküyor. Çünkü artık Japonlara, Güney Korelilere de şalgam suyu içirmeye başlamışlar. “Bu tek bir ürün, bize özgü, sadece bizde var. O yüzden pazarı açık. Ulaşabildiğimiz her yerde sevilebiliyor” dedi. 30 ülkeye ihracat yapıyorlar. İlginç bir bilgi Hintlilerin ve Meksikalıların dikkat çekici düzeyde ilgisi olduğunu söyledi. “Meksikalılar biraz acılı yiyor. Mutfaklarında et önemli. Hintliler de öyle. Şalgam suyunu sevdiler” dedi.
Bir başka ilginç bilgi, biz şalgam suyunu en çok Adanalı, Antepli sever biliriz ama Doğanay, “Öyle değil” dedi. “Kişi başına tüketim olarak bakıldığında İzmir’de tüketim Adana’dan yüksektir. İstanbul, Konya, Bursa... Bu illerde tüketim yüksektir” dedi.

“Devrim gibi ürün”

Doğanay, şalgam suyu pazarının yüzde 95’ine hakim. kendi üretiminin de yüzde 60’dan fazlasını oluşturuyor. Nar ekşisi, sosu, limon suyu ve sosu... Birçok ürünü var. Ancak Rafet Doğanay, “büyük atılım” için iki ürüne güveniyor. Birincisi şalgam suyu üretiminin temeli olan mor havucun suyu ile içeriğini tam açıklamadığı bir başka ürün... Bir süre önce şirketin o dönem CEO’su olan Ali Aydın’la görüşmemizde de gündeme gelmiş, Aydın, “devrim gibi bir ürün” demekle yetinmiş, ayrıntı vermemişti. Rafet Doğanay da aynı tonda konuştu. Bu ürünü Ramazan’dan sonra tanıtmaya, piyasaya vermeye hazırlanıyor. “Çok sağlıklı ve önemli bir ürün oluyor. Avrupalısı, ABD’lisi de buzdolabında saklayacak, içecek. Meyve suyu ama biraz farklı bir meyve suyundan söz ediyorum” dedi. Doğanay sirke üretiminde de çok iddialı. Üzüm ve elma sirkelerinin yüzde 100 doğal olduğunu söyledi Rafet Doğanay, “Üzüm sirkesini yüzde 100 yaş üzümden üretiyoruz. Etil alkol, metil alkol, gıda boyası, renklendirici, farklı meyve özü yok. Siyah üzümün kabuğundaki renk neyse sirkenin rengini o kabuktan. Elma sirkesinde de öyle. Yüzde yüz elmadan elma sirkesi yapan tek firmayız” dedi.
Bu ürüne yatırım yaratacağı ekonomi açısından da önemli görünüyor. Rafet Doğanay “150 - 200 bin çiftçi bu işten ekmek yiyebilir” dedi. Yatırımı sürüyor. Adana Hacı Sabancı OSB’de 57 bin metrekare kapalı alanı olan büyük üretim tesislerinden kapasiteyi artırıyor, yeni ürünler için yatırım yapıyor. 25 milyon euro tutarında bir yatırım yakında devreye alınmış olacak.
Turquality, Türk markalarının global yolculuğunda önemli bir destek programı. Programa katılım Doğanay’ın planları arasında. Özellikle 2014 - 15’ten sonra marka konumlandırma yatırımlarına ağırlık verecek. Program olsun olmasın, bu hedef konusunda iddialı.
Doğanay Şalgam için Konya ve Niğde’de mor havuç tarlaları var. Buralarda ‘iyi tarım’ yapılıyor. Mardin ve başka birkaç ilde daha mor havuç üretimi denemeleri olumlu sonuç vermiş. Oralarda da üretim olacak ancak, şalgam suyu üretimi Adana’da kalmaya devam edecek. Rafet Doğanay, “Bu işi başka yerde denedik, olmuyor.
Şalgam suyunu burada üretmeye devam edmek durumundayız. Suyu, iklimi fark ediyor” dedi.
Doğanay’ın 81 ilin tamamında il bayileri var. Onlar da alt bayilere, marketlere dağıtım yapıyor. Rafet Doğanay, “Büyük zincirlerin tamamında varız. Bazılarında sadece biz varız. Restoranların, lüks restoranlar dahil yüzde 95’inde varız” diye konuştu. Üretim teknolojisi de kendilerine ait. Türkiye toplam tükemi olan 70 milyon litre şalgam suyunun yüzde 95’ini üreten Doğanay üretim tesislerindeki teknoloji tamamen yerli.
Rafet Doğanay, şu sıralar 6 üniversite ile çalıştıklarını, bunlardan bazılarının şalgam suyunun besin değeri, sindirim ve hastalık önleyici etkileri konusunda önemli bulgulara ulaştığını söyledi.
Rafet Doğanay market zincirlerine kendi markalarıyla fason tarz üretim de yaptıklarını belirtti.
Doğanay’ın lokomotif ürünü şalgam suyu. Pazarın hakimi. Limonatada pazar liderinin en yakın takipçisi. Şalgam ve limonata satışlarının yüzde 80’ini oluşturuyor. Sirkenin payı yüzde 10, soslar da diğer yüzde 10’u oluşturuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir