Doğrudan yatırımlarda en büyük pay hizmet sektörünün

2012 yılında Türkiye'ye gelen yatırımların yüzde 49'u hizmetler sektörüne, yüzde 40'ı imalat sektörüne gelmiştir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'ye gelen toplam uluslararası doğrudan yatırım tutarının 2003-2013 döneminde 9 kat artarak 136,3 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Zeybekci, CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli'nin, yabancı sermaye artışına ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.  

Nihat Zeybekci, Türkiye'nin, son 10 yıldır yürütülen istikrarlı ve öngörülebilir politikalar sayesinde, ekonomide güven ortamı oluşturulduğunu, bu kapsamda uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin kayda değer biçimde yükseldiğini belirtti.  

Türkiye'ye gelen toplam uluslararası doğrudan yatırım tutarının 1975-2002 döneminde 15 milyar dolar seviyesindeyken, 2003-2013 döneminde bu rakamın 9 kat artarak 136,3 milyar dolara ulaştığını kaydeden Zeybekci, şunları ifade etti:  

"2002 yılında 18,8 milyar dolar olan stok değeri de 8 kat artarak 2013 sonu itibariyle 145,3 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye'deki yabancı sermayenin son yıllarda artan miktarı ile birlikte, kar transferi de yıllar itibariyle artmıştır. Ancak oranlarda büyük bir değişiklik yaşanmamıştır.  

Son 10 yıllık dönemde yabancı yatırımcıların kar transferlerinin Türkiye'deki yabancı yatırım stokuna oranı yüzde 0,9 ile yüzde 3 arasında değişen değerler almıştır.

Kar etme, yatırımcıların, yaptıkları yatırımlarından bekledikleri bir durumdur. Yabancı yatırımcıların yapılan yatırım sonucu oluşan şirket karlarının bir kısmını ülkelerine geri götürmeleri, yatırım kavramının beklenen ve doğal sonucudur.  

Türkiye'de son 10 yıllık dönem incelendiğinde, uluslararası doğrudan yatırımlarda hizmet sektörünün ağırlığının daha fazla olduğu görülmektedir. 2012 yılında Türkiye'ye gelen yatırımların yüzde 49'u hizmetler sektörüne, yüzde 40'ı imalat sektörüne gelmiştir. Bu kapsamda bakıldığında, Türkiye'deki sektörel dağılımın dünyadakinden çok da farklı olmadığı görülmektedir."

Nihat Zeybekci, doğrudan yabancı yatırımların Türkiye'nin teknolojik gelişim sürecinde, üretim ve istihdam kapasitesine önemli destek sağladığını bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir