Don 20 ilde ceviz üreticisini vurdu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mart ayının son günlerinde yaşanan don nedeniyle ceviz üretimi yapılan 20 ilde yüzde 5'ten başlayıp, yüzde 100'lere yaklaşan oranlarda zararın meydana geldiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yazılı açıklamasında, ılımlı iklimleri seven bir meyve türü olan cevizin, 100-150 yıl yaşayan uzun ömürlü bir ağaç türü olduğunu, Bayburt hariç, Türkiye’nin her ilinde yetiştiriciliğinin yapıldığını belirtti.

Türkiye'de, TÜİK rakamlarına göre, 1995'te 110 bin ton olan kabuklu ceviz üretiminin, 2013'te 212 bin 140 tona çıktığını ifade eden Bayraktar, ceviz üretimindeki artışa rağmen, hızla artan talep nedeniyle üretimin tüketimi karşılayamadığını vurguladı.

"Yüzde 100'lere yaklaşan oranlarda don zararı meydana geldi"

Özellikle ocak, şubat aylarında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve mart ayı sonunda meydana gelen don olayının ceviz üretimine ciddi zararlar verdiğine dikkati çeken Bayraktar, odalardan alınan bilgilere göre ceviz üretiminin yapıldığı Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Kırşehir, Nevşehir, Bitlis, Siirt, Erzincan, Malatya, Tunceli, Adıyaman, Batman, Gaziantep, Bursa, Sakarya, Uşak, Çorum, Samsun Karabük ve Ordu illerinde yüzde 5'ten başlayıp, yüzde 100'lere yaklaşan oranlarda don zararının meydana geldiğini ifade etti.

Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında birçok dışsal riskte olduğu gibi don riskine karşı sigorta yaptıran çiftçilerin devlet tarafından desteklendiğine, belirtilen risklerden zarar görülmesi halinde zararların karşılandığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Sigorta bedelleri üreticilerimize yüksek geliyor"

"Cevizde de çiçeklenme döneminin sigorta kapsamında dahil edilmesiyle çiftçilerimiz sigorta yaptırabilmelerine imkan tanındı. Çiçeklenme döneminin kapsama alınması oldukça sevindirici bir gelişme oldu. Prim desteğine rağmen ödenen sigorta bedelleri üreticilerimize yüksek geliyor. Muafiyet oranlarının fazlalığı, müşterek sigorta oranlarının yüksekliği çiftçimizin alacağı tazminatı düşürüyor. Üreticilerimizin uğradığı zarar tam anlamıyla karşılanamıyor. Bu durum, üreticimizin sigortadan uzak durmasına sebep oluyor. Ceviz üreticisinin mağduriyetinin önlenmesi için zarar gören üreticilerimizin Ziraat Bankası, özel bankalar ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları ile elektrik borçları faizsiz olarak ertelenmeli, bir sonraki üretim dönemi için ihtiyaçları olan finansmanının sağlanması bakımından kredi temininde kolaylık gösterilmelidir. Cevizde hedef 'kendine yeten ülke' olmalıdır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından verilen destekler artırılmalıdır."

Bu konularda ilginizi çekebilir