Dondurma pazarı 1,9 milyar liralık ciroya ulaştı

Türkiye dondurma pazarı dünyada ciro olarak 14'üncü, litre bazında ise 18'inci sırada yer alıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Unilever Gıda Pazarlama Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, Türkiye'de dondurma pazarının 2012 yılında yaklaşık 210 milyon litre ve 1 milyar 900 milyon liralık ciroya ulaştığını söyledi.
 
Geçen yılın dondurma sektörünün değerlendirildiği ve Algida çocuk kategorisinde gerçekleştirdiği proje detaylarının paylaşıldığı toplantıda konuşan Seçkin, dünyada yaklaşık 17 milyar litrelik bir dondurma pazarının olduğunu, ciro olarak bakıldığında ise dünyada 160 milyar liralık pazar büyüklüğünün olduğunu belirtti.
Seçkin, Türkiye'de ise pazarın 2012 yılında yaklaşık 210 milyon litre ve 1 milyar 900 milyon liralık ciroya ulaştığını kaydetti.
 
Türkiye pazarının büyüme hızının ise 2012 yılında yüzde 13 civarında büyüdüğünü açıklayan Seçkin, "Ancak Türkiye'deki pazar daha büyümeye çok açık ve pazarın gelişim fırsatları oldukça fazla. Çift haneli büyümeler bizi oldukça sevindiriyor. Son 4 yılda pazarın büyüme hızına bakıldığında çift haneli güçlü büyümeler görüyoruz. 2008 yılında 100 milyon litreye ulaştık demiştik. Bugün artık 213 milyon litreyi konuşuyoruz. 4 yıl içerisinde toplam pazarı ikiyle çarpmışız"dedi.
 
"Dondurma pazarı 14 kat büyüdü"
 
Türkiye'de kişi başı tüketimin ise 4.1 litreye çıktığını belirten Seçkin, şöyle devam etti:
"Algida bu pazara ulaştığında kişi başına tüketim 0,4 litre iken bugün artık 4,1 litreyi konuşuyoruz. Yani pazar yaklaşık 14 misli büyümüş durumda. Fakat 213 milyon litre tüketim ve kişi başı 4 litre tüketim dünya ile karşılaştırıldığında Türkiye'yi çok ön sıralara çıkarmıyor. Hemen hemen önümüzde bütün Avrupa ülkeleri ve başka ülkeler bulunmakta ve 17 litreye kadar çıkan bir potansiyel var. Dolayısıyla Türkiye pazarının ez iki misli büyüme potansiyelinin olduğunu biliyoruz ve bütün çalışmalarımızı bu yönde yapıyoruz. Dünya pazarlarına bakıldığında Türkiye pazarı ciro olarak ilk yirmi içinde 14'üncü, litre bazında bakıldığında ise 18'inci sırada yer alıyor."
Algida'nın yatırım ve prensipleriyle Türkiye'de çocuklara yönelik sağlıklı beslenme politika ve uygulamalarının kararlı destekçisi olduğunun altını çizen Seçkin, "Hangi endüstride olursa olsun özel sektör kurumlarının çocuklara yönelik benzer adımlar atmasını yürekten istiyor, örnek oluşturabilmek için de gayret ediyoruz. Bu dönüşüm için başlangıçta 1,8 milyon liralık bir yatırım yaptık. Bu yatırımın dondurma pazarının büyümesine de katkıda bulunacağına inanıyoruz" dedi.
 
"Unilever Global Dondurma Çocuk ve Gençlik Kategorisi Başkan Yardımcısı Alberto Di Leo
 
Unilever Global Dondurma Çocuk ve Gençlik Kategorisi Başkan Yardımcısı Alberto Di Leo da Ünilever'in stratejisinden bahsetti. Basit bir strateji izlediklerini dile getiren Di Leo, "Aslında biz global ölçekte iş hacmimizi ikiye katlamak istiyoruz. Aynı zamanda sosyal etkimize de bakmak istiyoruz. Bunu da göz önünde bulundurmamız lazım" dedi.
Di Leo konuşmasına şöyle devam etti:
"Biz sağlık, hijyen ve iyi beslenme anlamında dünya çapında 1 milyar tüketicimize ulaşmak istiyoruz. Besin geliştirme programımız var ve besin geliştirme programını biz gönüllü olarak yaptık. Bu programda ürünlerin tadını da geliştirmeye çalışıyoruz aynı zamanda beslenme profilini de geliştirmeye çalışıyoruz. Ürünlerin besinsel yönünü de geliştirirken ürünlerimizin tadından taviz vermeden bunu yapmaya çalışıyoruz."
 
Algida Pazarlama Direktörü Leyal Eskin Yılmaz
 
Algida Pazarlama Direktörü Leyal Eskin Yılmaz ise konuşmasında çocuk kategorisinde gerçekleştirdikleri yeniliklerden bahsederek, 2014 sonuna kadar global çocuk portföylerinin tamamının belli kriterlere uygun olmasının beklendiği belirtti.
Yılmaz, "Biz de Algida Max markası altında çocuklara yönelik piyasaya sunulan tüm ürünlerde üç kriteri bugün itibariyle karşılıyoruz. 1 milyar insanın sağlık ve esenliğine katkıda bulunma hedefiyle Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı'nda önemli bir yer tutan Beslenmeyi Geliştirme Programı dahilinde çocuk portföyündeki ürünleri porsiyon başına 110 kalori, 3 gram doymuş yağ ve 100 gram üründe 20 gram ilave şekerle sınırlıyoruz. Ambalajlarında Aslan Max ve Beslenme Logosu'nun bulunduğu dondurmalarının beslenme kriterlerini sağladığını garanti ediyoruz" diye konuştu.
 
Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
" Algida 6 yaşın altındaki çocuklara yönelik reklam yapmıyor ve tüm reklam filmleri, ambalaj ve satış noktalarında bulunan görsel malzemeleri bu kapsamla kısıtlıyor. 6-12 yaş arası çocuklara yalnızca çocuk beslenme kriterlerini yüzde 100 karşılayan ürünlerin reklamını yapacağının taahhüdünü de verdi. Algida, çocuk kategorisinde üretim yapan tüm üreticilerin aynı hassasiyeti göstermesiyle, Türkiye'deki çocukların dengeli ve yeterli beslenmesi adına olumlu sonuçlar elde edileceğine inanıyor."