Dosso Dossi, patinaj çeken tekstile doping olacak

Aralık ayında düzenlenecek, Dosso Dossi Fashion Show için, 5 hedef ülkede tanıtım atağı başlatıldı. Hikmet Eraslan, etkinlikle 55 milyon dolarlık iş hacmi hedeflediklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yener KARADENİZ

KİEV - Son aylarda düşüş trendine giren tekstil sektörünü canlandırmak için harekete geçen Dosso Dossi, yılda 2 kez düzenlediği Fashion Show'un 10’uncu yıldönümünde tanıtım atağı başlattı. 350 milyon nüfusu kapsayan Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’da 3 milyon dolar bütçeli reklam kampanyası başlatan şirket, 5 milyon dolara mal olacak aralıktaki Dosso Dossi Fashion Show’da 55 milyon dolarlık iş hacmi yaratmayı hedefl iyor. Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, 6 bin katılımcının gelmesini bekledikleri etkinliğin geçen yılki 18,7 milyar dolarlık ihracat rakamını yakalamak için büyük çaba harcanan, bir bakıma ihracatın patinaj çektiği bir dönemde hazır giyim için itici güç olacağız belirtti. Kampanyanın start verildiği Ukrayna’nın başkenti Kiev’de basın mensupları ile bir araya gelen Dosso Dossi Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, küçük bir otel lobisinde 11 firma ve 45 müşteri ile başladıkları Dossi Dossi Fashion Show’un bugün 150 firmanın 5 bin müşteri ile 14 bin metrekare alanda buluştuğu bir etkinliğe dönüştüğünü söyledi. 10 yılda toplam 2 bin firma 65 bin müşteri 150 otel ile işbirliği yaprak 600 milyon dolar iş hacmi yarattıklarının altını çizen Eraslan, “Artık önemli bir moda etkinliği olarak bilinen bir firmayız. Bu bir icat ve fikri haklarını da korumaya aldık. Şimdi çoğu kriz dönemi geçiren ülkelerde 3 milyon dolarlık bir kampanya gerçekleştirerek 350 milyon insana ulaşmayı hedefl iyoruz. Bu yıl yaptığımız kampanya 5 ülkede yoğunlaşacak. Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan” dedi. 

5 milyon dolara show yapacak 

Bu zamana kadar Türk tekstili dünya ile buluşturan tüm çalışmaları öz sermaye ile yaptıklarının altını çizen Eraslan, bu kampanyada da aynı şekilde hareket edeceklerini söyledi. Dosso Dossi Fashion Show’un en yakın ayağı aralıkta Antalya’da Mardan Palace’da düzenlenecek. 16-21 Aralık Victoria Secret mankenlerinden Candice Swanepoel’ün baş manken olarak katılacağı etkinlikte Mustafa Sandal, Grigory Leps, İnna, Otilla, Akcent gibi sanatçılar konserler verecek. Söz konusu etkinlikte 4-5 milyon dolar yatırım ile hayata geçecek ve 35 kişi istihdam edilecek. Tesktil ihracatı son aylarda düşüş trendinde. Türkiye İhracatçılar Meclisi rakamlarına göre, Geçtiğimiz yıl eylül ayında 1.6 milyar dolar olan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 16.4 düşüş ile 1.4 milyar dolara geriledi. Eraslan, bu noktada bu tür etkinliklerin önemine vurgu yaparak Dosso Dossi Fashion Show’a katılıma davet etti . Ancak hedef ülkelerde de sıkıntılar mevcut. Geçtiğimiz yıl Azerbaycan’da develüasyon meydana gelmiş, Rusya ve Ukrayna’da ise kriz yaşanmıştı. Söz konusu ülkelerde bu gelişmelerin izlerinin hala görüldüğüne değinen Eraslan, bu dönemde insanların geri çekildiğini ancak kendilerinin bir adım öne çıktığını belirtti. Eraslan, şöyle devam etti: “Böyle dönemlerde insanlar bu tür tanıtımlara girmiyorlar. Biz bu ortamı fırsat olarak görüyor ve bölge ülkelerindeki krizlerin bizi çok etkilemeyeceğine inanıyoruz.” Eraslan, kampanyanın başlangıç noktası için Ukrayna’yı tercih etmelerinin sebebini ise ülkenin cesarete ihtiyacı olmasına bağlayarak, “Bekleyelim öyle yatırım yapalım diyorlar. Burada durdukça zarar edersiniz mesajını vermek istedik” diye açıkladı.

dosso-o.jpg

Limit şartı tüm katılımcılar için kaldırıldı

Dosso Dossi, her yıl alım gruplarını 15 bin dolar gibi bir limit şartı ile Türkiye’de 1 hafta ağırlıyor. Ancak geçtiğimiz yıl bu limit, krizin vurduğu Rusya ve Ukrayna için kaldırılmıştı. Bu yıl bu limitin tüm katılımcılar için kaldırıldığını dile getiren Eraslan, 15 bin dolar alışveriş yapma limitini kaldırdık. Misafirlerimiz limit kaygısı gütmeden alışverişini yapabilecekler. Limit koymadığımız halde ciromuzun yüzde 20 artış ile 55 milyon dolara çıkmasını bekliyoruz” dedi. Dosso Dossi Fashion Show, İstanbul’daki lojistik üssünden 30 ülkede 200 şehre ürün sevkiyatı gerçekleştiriyor. Ürünleri en geç 45 gün içinde alıcılara teslim ediyor. Şirket, standın büyüklüğüne göre 40 bin dolardan başlayan stand ücreti ve satışlardan ise yüzde 20 komisyon alıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir