Dünyada 183 ülkenin 128'inde cari açık var

TİM 19. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Ekonomi Bakanı Çağlayan, cari açığa değinerek, "Yeni Teşvik Sistemi ile cari açık Türkiye için korku olmaktan çıkacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Türkiye'yi Türkiye'den göremeyenlerin, dışarıdan görenlerle görüşmesinde, Türkiye'nin ve Türk ekonomisinin gelişmesi adına çok önemli kazanımlar elde edilecektir" dedi.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 19. Olağan Genel Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Ankara Sheraton Otel'de gerçekleştirildi.
Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonominin her alanında çok önemli başarılar elde ettiğini söyledi.
 
Bu anlamda, Avrupa Birliği'nin adeta ekonomik anayasası olarak gösterilen Maastricht Kriterlerini Avrupa'nın bir çok ülkesinin tutturamadığını, ancak Türkiye'nin kriterlerin önünde olduğunu belirten Çağlayan, dün yapılan Dünya Ekonomik Forumu'nda da bir çok ülkeden gelen iş adamlarınında Türkiye'nin ekonomik başarısından bahsettiğini ifade etti.
 
Bu başarılardan birisinin de yakalanan ihracat rakamları olduğunu dile getiren Çağlayan, ihracatçıları tebrik etti.
Devletin, özel sektöre rakip olmak yerine yol gösteren, onların önünü açan asli görevine döndüğünü belirten Çağlayan, şunları kaydetti:
"Bugün dış ticaretimizde geldiğimiz nokta, tabii ki 54 milyar dolar enerji ithalatı yapan bir ülke olarak ve geçmişte ihmal edilmiş olan enerji politikalarının bugün yükü ve yansıması olarak dış ticaret açığı veriyoruz. Tabii ki cari açığımız var ama şunu çok iyi bilmemiz gerekir ki bugün dünyada 183 ülkenin 128'inde cari açık vardır ama şükürler olsun ki bilhassa aldığımız tedbirler, bilhassa döviz kazandırıcı hizmetlerde hem mal ticaretinde hemde hizmet ticaretinde elde ettiğimiz başarılar ve Yeni Teşvik Sistemi ile inşallah önümüzdeki yıllarda cari açığı Türkiye için bir korku olmaktan çıkaracak çok önemli çalışmalar yapıyoruz."
Bu çalışmaların sonuçlarının alınmaya başladığını da anlatan Çağlayan, 2011'de ihracatta Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığını ifade etti.
"Bu ihracatı biz gül bahçesinde yapmadık" diyen Çağlayan, söz konusu başarının, AB, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan siyasi ve ekonomik krizlere rağmen elde edildiğini söyledi.
 
Perşembenin gelişi Çarşambadan bellidir
Bakan Çağlayan, 2012 yılında da bu başarıları devam ettireceklerini belirterek, "İhracatta da üretimde de yatırımda da istihdamda da evelallah durmak yok, yola devam diyoruz" ifadesini kullandı.
Perşembenin gelişinin Çarşambadan belli olacağını dile getiren Çağlayan, ilk 5 ayda ihracatın 60 milyar dolara dayandığını, buna karşılık ithalat, dış ticaret ve cari açığın azalmaya başladığını bildirdi.
Çağlayan, Orta Vadeli Program'da 2012 yılı için belirlenen 148,5 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmek için tüm güçleriyle çalıştıklarını belirterek, buna rağmen ihracatçıların 2012 yılı için 148,5 milyar dolar ihracatla yetinmediğini, hedeflerini 150 milyar dolar olarak koyduklarını söyledi.
 
Pariteden dolayı ihracatımız kazık yiyor
Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine de değinen Çağlayan, bu hedeflere ulaşabilmek için gerek enerji alanında gerek ulaştırma alanında tüm altyapı yatırımlarını birlikte gerçekleştirdiklerini kaydetti.
İhracatı yaparken 2012 yılında avro-dolar paritesinin Türkiye aleyhine olumsuz bir seyir izlediğini ifade eden Çağlayan, şu anda son iki yılın en düşük paritesiyle karşı karşıya olduklarını bildirdi.
Türkiye'nin ihracatının yarısının dolar, yarısının da avro bazında yapıldığını hatırlatan Çağlayan, şöyle konuştu:
"Avro bazında yapılan ihracatımız, uluslararası istatistiklerde dolara çevriliyor. Bu çeviride, pariteden dolayı, ihracatımız bir kazık yiyor. Yani sözün kısası, paritedeki her yüzde 10'luk düşüş, ihracat artışımızda yüzde 4,5'lik bir azalışa sebebiyet veriyor."
 
Türkiye'nin önü açık
Yeni Teşvik Sistemiyle ilgili de Çağlayan, teşvik sisteminin bölgeler arası gelişmişlik farkını en alt seviyeye düşüreceğini ifade etti.
Türkiye'nin önünün açık olduğunu belirten Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye'nin istikbali, geleceği, ekonomisi son derece aydınlıktır. Bazıları Türkiye'yi farklı görebilir ama Türkiye'yi gerçekten Türkiye'den göremeyenlerin mutlak suretle dışarıdan görenlerle görüşmesinde Türkiye adına, Türkiye'nin ve Türk ekonomisinin gelişmesi adına çok önemli kazanımlar elde edileceğini ifade etmek istiyorum."
Bu konularda ilginizi çekebilir