Düşme nedeni 'alçalma hatası'

Geçen yıl Isparta'da düşen yolcu uçağının düşüş nedenine ilişkin hazırlanan rapor tamamlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Raporun tespitinde, kaza nedeninin kontrollü uçuşta yere çarpma kazası olduğu yönünde tespit yapılmıştır'' dedi.

Yıldırım, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, İstanbul-Isparta seferini yapan ''Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı'' envanterinde bulunan MD83 tipi Atlasjet uçağının, 30 Kasım 2007'de Isparta Süleyman Demirel Havaalanına 0523 pisti için ''VOR-DME'' alçalması esnasında 01.35 sıralarında Keçiborlu ilçesinin Türbe Tepe mevkinde dağlık alana çarparak düştüğünü hatırlattı.

Kazanın soruşturmasının Sivil Havacılık Kanunu, ilgili yönetmelikler ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün kurallarına göre yapıldığını, toplam 361 sayfalık bir rapor hazırlandığını belirten Yıldırım şöyle konuştu:

''Rapor tamamlandıktan sonra bakanlığın görevi, Resmi Gazete'de bu raporun tamamlandığını duyurmak ve raporu ilgili Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirmektir. Bizim de yaptığımız budur. Bugün itibariyle Cumhuriyet Savcılığına rapor teslim edildi. Bundan sonraki süreç ne olur, kazayla ilgili doğrudan ilişkisi olanlar hukuki süreçte bu raporu Cumhuriyet Savcılığından temin edebilecekler veya herhangi bir şekilde rapora erişmek isteyenlerin gidebileceği tek kaynak Cumhuriyet Savcılığıdır. Yasaya göre ben bu konuda bir açıklama yapmaya yetkili değilim. Raporla ilgili tek bir cümle söyleyebilirim, raporun tespitinde, kaza nedeninin kontrollü uçuşta yere çarpma kazası olduğu yönünde tespit yapılmıştır. Ne demek istiyoruz, daha açmak gerekirse uçuş ekibinin yayınlanmış alçalma planındaki usulleri doğru uygulamaması ve hava aracının bulunduğu coğrafi konumu ve arazi yapısını doğru değerlendirememesi sonucu meydana gelmiş, tipik bir kontrollü uçuşta yere çarpma kazası olduğu kanaatine kaza soruşturma ekibi karar vermiştir.''

Bir gazetecinin ''Pilotaj hatası mı?'' şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldırım, ''Tabii ne diyeceğinizi söyledim. Rapordan ilgili kısmı okudum. Yorumlaması size ait. Kazalar hiçbir zaman tek bir nedenden dolayı oluşmaz. Kazanın ana nedeni vardır, bir de kazayı destekleyen olaylar zinciri vardır. Raporun tamamını incelemeden bunları beyan etmem doğru olmaz. Önemli gördüğüm bir paragrafı aldım. Burada sizlerle paylaştım'' diye yanıtladı.