E-ticaretçilerin gözü 30 milyon kişide

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun, 30 milyonu aşkın internet kullanıcısının büyük bir kısmının, birkaç sene içinde internet alışverişçisi olacağını tahmin ettiklerini söyledi.
 
Orhun, yaptığı açıklamada, Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre 2012'de internetten yapılan kartlı ödemelerin toplamının 31 milyar liraya ulaştığını, 2015 tahmininin 62 milyar lira, 2023 için hedeflenen tutarın da 316 milyar lira olduğunu hatırlattı.
E-devlet projelerinin sektör için önemine dikkati çeken Orhun, bu projelerin hızla devreye girmesiyle sektörün daha da canlanacağını söyledi.
 
"Devlet desteği sektörü daha da büyütür"
 
Türk internet kullanıcısının sosyal mecralarda çok etkin bir konumda bulunduğuna işaret eden Orhun, "Ancak interneti bir hayat biçimi olarak seçtiğinde bu, hem o kişiye birçok yeni yol açacak hem de avantajlar dünyasıyla buluşturacak. O nedenle 30 milyonu aşkın internet kullanıcısının büyük bir kısmının, birkaç sene içinde sektörümüzde yaşayacakları başarılı bir deneyimle artık internet alışverişçisi olabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Orhun, ekonominin kayıt altına alınmasında önemli bir oyuncu olan e-ticaretin devletten gelecek desteklerle çok daha hızlı büyüyeceğini vurguladı.
 
[PAGE]
 
"Türklerin yaratıcılığını e-ticarette de görüyoruz"
 
Küresel marka yaratmanın önemine de değinen Orhun, e-ticarette bunun ilk adımlarını attıklarını belirterek, "Ticaret konusunda asırlardır konumu gereği çok önemli bir rol üstlenen Türk milletinin yaratıcılıklarını e-ticarette de görebiliyoruz. Global markalaşmanın Türkiye'nin geleceği için çok önemli olduğunun farkındayız. Bunun ilk adımı lokalde başarılar yaratmak. Devletimiz bu sektöre daha da fazla odaklandığında daha fazla global markalar doğuracağımıza inancımız büyük" diye konuştu.
 
E-ticaretin geleceği için 3 önemli konu
 
Dünyadaki gelişmiş ülkelerin e-ticaret konusunda geldiği nokta hakkında bilgi veren ve Türkiye ile karşılaştıran Orhun, ABD'de e-ticaret hacminin geçen yıl 289 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.
İngiltere'de toplam perakendenin yüzde 10'unun e-ticaret ile yapıldığına işaret eden Orhun, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sayılara baktığımızda 3 yönden ilerlememiz gerekmektedir. Birincisi e-ticaret kullanımını yaygınlaştırmalıyız. Şu anda 5 milyon alışverişçinin 15 milyonlara çıkması gerekir. İkinci önemli farklılık e-ticaret kullanma frekansıdır. Gelişmiş ülkelerde neredeyse haftada 1 olan alışveriş sıklığı bizde henüz 1,5 ay. Burada da 3 kat büyüme hedeflenebilir. Bir diğer farklılık ise ortalama sepet tutarındadır. Amerika bu konuda bizden 2 kat büyük. Türkiye'de ortalama sepet hacmi henüz 200 lira. Bu konuda da 1,5 misli büyüme gayet gerçekleştirilebilir bir hedef."
Tüm bunların sektörü 13,5 kat büyüteceğini ve bunun da 2023 hedefi olan 316 milyar liranın kolaylıkla yakalanmasını, hatta çıtanın 400 milyar liraya konulmasını sağlayacağını dile getiren Orhun, bu hedeflere ulaşırken devletten sektöre yönelik daha fazla teşvik ve destek beklediklerini ifade etti.
 
[PAGE]
 
En çok giyim eşyası alıyoruz
 
İnternetten en çok hangi ürünlerin satın alındığına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Orhun, sektörün iki amiral gemisinin giyim ve elektronik olduğunu belirtti.
Orhun, sektörün çok genişlediğini artık internet yoluyla her şeyin satın alınabildiğini kaydederek, "Adetsel büyüklükte artık giyim, elektronik ürünleri geçti. Ancak hırdavat, gıda gibi kimi alt kırılımlar hızla büyümektedir" dedi.
E-ticaretin ilerlemesinde anılan pazarların etkisinin önemli olduğuna dikkati çeken Orhun, e-ticareti bir yaşam biçimi haline getirmek istediklerini dile getirdi.
 
[PAGE]
 
Tadını alan bırakamıyor
 
Orhun, internet üzerinden alışverişte alıcı ve satıcı arasında hukuki nedenlerle sorun yaşanıp yaşanmadığı hakkında, "Türkiye'de e-ticarette müşteri hakları, dünya standartlarının bile üzerinde ve biz bundan çok memnunuz. Çünkü kullanıcılar ETİD üyeleri gibi güvenli bir yerden yaptıkları ilk başarılı deneyim sonrası e-ticareti çok yoğun kullanıyorlar" dedi.
E-ticarette alıcı ve satıcı açısından hakların çok net olduğunu ve bunların kendi internet sitelerinden öğrenilebileceğini anlatan Orhun, müşteri odaklı uygulamalar yapıldığına işaret etti.
"Bizler müşterilerimizin ne derece önemli olduğunun farkındayız ve onları, organizasyonumuzun en üstüne oturtuyoruz" diyen Orhun, kendi maaşları ve gelirlerinin müşterilerden karşılandığını bildiklerini söyledi.
 
[PAGE]
 
"Güvenilir sitelerden alışveriş yapılmalı"
 
Mağdur olmamaları için vatandaşların internetten alışveriş yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda da uyarılarda bulunan Orhun, online alışveriş hizmeti veren internet sitelerinin sayısının ciddi rakamlara ulaştığını ifade etti.
E-ticaretteki bu olumlu gelişime bazı olumsuz deneyimlerin gölge düşürebildiğine işaret eden Orhun, online alışveriş deneyimini sorunsuz bir şekilde yaşamak isteyen kullanıcıları, ETİD üyesi firmalar gibi, kendini kanıtlamış, güvenilir internet sitelerinden alışveriş yapmaya davet etti.
Bunun yanı sıra alışveriş yapmak üzere internet sitesine giren kullanıcıların mutlaka adres çubuğunda kilit işareti olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Orhun, kapıda ödeme seçeneği işaretlendiyse, mutlaka kargo paketinin açılmasından sonra ödeme yapılmasının önemine vurgu yaptı.
Orhun, ödeme seçeneği her ne olursa olsun, paketi kargoyu getiren kişinin yanında açmanın istenmeyen durumların yaşanmasını engelleyeceğine dikkati çekerek, ödeme aşamasına gelindiğinde mesafeli satış sözleşmesinin mutlaka okunması gerektiğini sözlerine ekledi.