e-ticaretin değeri yılda 50 milyar lirayı geçiyor

BCG'nin raporuna göre internet ekonomisi yılda ortalama yüzde 17 büyüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - The Boston Consulting Group (BCG) tarafından hazırlanan "4,2 Trilyon Dolarlık Fırsat: G20 Ülkelerinde İnternet Ekonomisi" başlıklı rapora göre, Türkiye'de internetten araştırılarak alınan mal ve hizmetlerin değeri yılda 50 milyar lirayı geçiyor.
 
Rapora göre, G-20 ülkelerinde internet ekonomisinin 2010 yılındaki 2,3 trilyon dolarlık toplam büyüklüğü, İtalya veya Brezilya ekonomilerinden daha büyük. 2016 yılında dünyada 3 milyar internet kullanıcısı olacağı ve G-20 ülkelerinde internet ekonomisinin toplam büyüklüğünün 4,2 trilyon doları bulacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'de internet kullanım alışkanlığının hızlı bir şekilde gelişmesi, başta perakendecilik, bankacılık ve sigortacılık sektörleri olmak üzere, birçok sektördeki dinamiklerde önemli değişimleri beraberinde getirecek.
 
Türkiye'de yaklaşık 30 milyon internet kullanıcısı bulunurken, 16-74 yaş aralığındaki nüfusun yaklaşık yüzde 45'i internet kullanıyor ve bu oranın 2015 yılında yaklaşık yüzde 55'e ulaşması bekleniyor.
 
2016 yılında toplam 1,4 milyar lira reklam harcaması yapılacağı öngörülüyor
BCG'nin raporuna göre, e-ticaret yolu ile internetten doğrudan alınan mal ve hizmetlerin değeri 2010 yılında yaklaşık 4 milyar lira civarında bulunuyor. İnternet kullanıcılarının yüzde 20'si alışveriş yapmadan önce fiyatları ve ürün özelliklerini internet kullanarak inceliyor. Bu etki, göz önünde bulundurulduğunda ortaya çıkan rakam internetin gerçek etkisini gösteriyor ve Türkiye'de internetten araştırılarak alınan mal ve hizmetlerin değeri yılda 50 milyar lirayı geçiyor.
Türkiye'de reklam pastası içinde en hızlı büyüyen bölüm olan online reklam harcamalarının toplam reklam harcamaları içindeki payının, 2016 yılında yüzde 18'e ulaşması bekleniyor. Televizyon ve gazeteden sonra en çok reklam harcaması yapılan mecra olan internette 2016 yılında toplam 1,4 milyar lira reklam harcaması yapılacağı öngörülüyor.
İnterneti satış/pazarlama, müşteri ve tedarikçi iletişimi için yüksek oranda kullanan şirketler, son 3 yılda gelirlerini ortalama yüzde 17 artırırken, interneti daha az kullanan şirketler aynı dönemde gelirlerini yüzde 11 yükseltti. İnterneti kullanmayan şirketlerin gelirlerinde yüzde 8'lik düşüş gözleniyor.
 
İnternet ekonomisi yıllık ortalama yüzde 17 büyüyor
BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan, Türkiye internet ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 17 büyüdüğünü kaydederek, Türkiye'de internet ekonomisi üzerinden tüketiciler için doğan katma değerin, internet kullanımı için ödenen bedelin çok üstünde olduğunu belirtti.
Türkiye'deki kullanıcıların interneti yoğun olarak sosyal medya, elektronik posta gönderimi, internet bankacılığı ve online alışveriş için kullandığına işaret eden Tansan, internet sitelerinde ilan verme yoluyla büyüyen online reklam pastasının, bundan sonraki dönemde daha gelişmiş online reklam araçlarıyla büyümeye devam edeceğini vurguladı.
Tansan, internetin yerelleşerek ülkelere özgü ekonomik, politik ve sosyal etkileri de yansıtmaya başladığının, internetle birlikte büyüyen kuşağın, toplumların sosyal ve ticari eğilimlerini şekillendirebilecek güce sahip olduğunun altını çizdi.