ECB’nin yıl sonunda alacak tahvili kalmayacak!

Mart 2015’te başlayan ECB parasal genişleme programı 1 trilyon euroya ulaştı. Uzmanlar kaliteli devlet tahvillerinin yıl sonuna tükeneceği ve ECB’nin bu programının ani bir fren yaşayabileceği konusunda endişeli.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hilal SARI BAŞARAN

DIŞ HABERLER - Avrupa Merkez Bankası’nın 8 Eylül Perşembe günü gerçekleşecek toplantısı öncesinde uzmanlar Mart 2017’ye kadar devam edecek tahvil alım programına ilişkin çok önemli bir endişeye değiniyor: Negatif getirili devlet tahvilleri dünyasında, aylık 80 milyar dolarlık parasal genişleme programı için ECB’nin yıl sonu itibariyle alacak devlet tahvili kalmayacak. Credit Agricole tarafından yapılan analize göre 18 aydır devam eden ve 1 trilyon euroyu geçtiğimiz hafta itibariyle aşan aylık varlık alımları nitelikli devlet tahvillerinin tükenmesi sebebiyle ciddi şekilde frenleyebilir. Bu yüzden yarın gerçekleşecek ECB toplantısında merkez bankasının alım yapacağı borç havuzunu genişletmesi de ihtimaller dahilinde.

QE yıl sonunda duvara toslayabilir

ECB ‘sermaye anahtarı’ denen bir yöntemle üye ülkelerin GSYH’leriyle orantılı bir şekilde hangi ülkeden ne kadar tahvil alacağına karar veriyor. Credit Agricole raporuna göre ECB Mart 2015’ten ağustos ayının sonuna kadar olan dönemde 238 milyar euroluk Alman devlet tahvili, 189 milyar euroluk Fransa devlet tahvili ve 164 milyar euroluk İtalyan devlet tahvili aldı. Credit Agricole bu ölçüde alımların yıl sonuna kadar yetmeyeceğini ve QE programının herhangi bir değişiklik olmadığı durumda bir duvara toslayabileceğini belirtiyor.

Varlık alımlarının bitiş tarihi Mart 2017’ye uzatılabilir

Parasal genişleme (QE) programını Ocak 2015’te duyuran ECB’nin amacı Euro Bölgesi genelinde büyümeyi ve enflasyon artışını desteklemekti. Fakat blokta enflasyon şu anda hala yüzde 0.2 ve ECB’nin hedef yüzde 2’lik hedefin hayli altında. Ekonomistler de bu sebeple QE programının gerçekten işe yarayıp yaramadığı konusunda ciddi bölünmüş durumda. Bazı analistler yarınki toplantıda ECB’nin varlık alımlarını Mart 2017’den daha uzak bir vadeye uzatmasını beklerken, bazı uzmanlar ise Brexit’in etkilerinin netleşmesinin beklenileceğini ve yıl sonuna kadar önemli bir karar değişikliği olmayacağını söylüyor.

Draghi hiçbir şey yapmazsa piyasalar ciddi hayal kırıklığı yaşar

Yarın Frankfurt’ta gerçekleşecek toplantıdan uzmanlara göre izlenilmesi gereken üç önemli nokta var. Öncelikle uzmanlar ECB Mario Draghi’den ciddi bir yeni teşvik programı açıklamasını beklemiyor. Fakat geçtiğimiz mart ayında aylık alımları 20 milyar dolar artıran Draghi’nin QE’nin süresini altı ay uzatması beklentiler arasında. Societe Generale’den Anatoli Annenkov “Bir uzatma hala zayıf olan enflasyon ile uyumlu ve gelecek yıl marttan aralığa alımları yavaş yavaş azaltma senaryosuyla da çelişmez” diye aktarıyor. Bank of America Merrill Lynch’ten Gilles Moec ise “QE’yi uzatacağına dair bir mesaj vermezse Euro Bölgesi euronun yükselişiyle ciddi bir sıkılaşma durumuna kazara girebilir. Hiçbir şey yapmamak kesinlikle bir opsiyon değil ve piyasanın hayal kırıklığı büyük olur” diye konuştu.

Yeni veriler çok etkili olacak

ECB’nin eylül toplantısındaki kararın toplantıyla aynı gün açıklanacak çeyrek enflasyon ve büyüme verileriyle şekilleneceğini belirten uzmanlar Brexit sebebiyle ECB’nin makroekonomik tahminlerinde aşağı yönlü bir revizyon da yapılmasını bekliyor. Goldman Sachs ortalama enflasyon tahminin gelecek yıl için yüzde 1.3’ten 1.2’ye, 2018 yılları için ise 1.6’dan 1.5’e düşürülmesini öngörüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir