Egeli sanayicinin "dolar" endişesi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, döviz piyasalarında son günlerde yaşanan hareketliliğin reel sektörde ödemeler ve satışlarla ilgili sıkıntılara neden olduğunu, bunun geçici olduğunu düşündüğünü söyledi.

EBSO meclis toplantısında konuşan Yorgancılar, FED'in kararları sonrası doların TL karşısındaki yukarı yönlü hareketliliğinin geçen hafta da devam ettiğini, doların 2 liraya ulaşmasıyla önemli bir eşiğin aşıldığını belirtti.

Bu durumun şaşırtıcı karşılanmaması gerektiğini, FED'in eninde sonunda bu kararı açıklamak durumunda olduğunu kaydeden Yorgancılar, şöyle konuştu:

"Böyle bir bol para, ucuz para ortamının sürekliliğinin olmasını beklemeyelim. Bu tatlı rüya bir gün bir yerde bitmek zorundaydı. FED, artık tahvil alımı yapmayacağını, borçlanmayacağını belirterek bu açıklamayı yaptı. Mevcut borçların geri çekilmesi konusunda ise hiçbir açıklama olmadı. Buna rağmen piyasalar bunu risk olarak algılayıp otomatik olarak küçülmeye başladı. Bundan ilk etkilenen de gelişmekte olan ülkeler oldu. Endonezya, Hindistan, Türkiye ve Rusya paraları, 2-3 aylık sürede yüzde 10-17 arasında değer kaybetti."

Türk Lirası'nın değer kaybının arkasında tasarruf eksikliğinin yattığını, yatırımlar banka kredileriyle yapıldığı müddetçe bu riskin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Yorgancılar, buna rağmen kamu kesimi ve bankacılık sisteminin dış borcunun bulunmadığını ve sağlam göründüğünü kaydetti.

Yorgancılar, bu ortam içinde asıl riskli olan kesimin özel sektör olduğuna dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özel sektörün 2014 Nisan ayına kadar 130 milyar dolar dış borcu var. Toplam borç ise 240 milyar dolar. Bunun çok iyi bir şekilde organize edilmesi gerekiyor. Esas sıkıntı burada. Piyasada belirsizlikten kaynaklanan, ödemeler ve satışla ilgili sıkıntılar var. Yaptığım görüşmelerde, bana gelen bilgilerde bir bekleyiş havasının olduğunu görüyorum. Piyasadan gelen bir rahatsızlık var ama bunun geçici olduğunu düşünüyorum. Dengenin sağlanması sonrası işler bir süre sonra yine açılacaktır."

Yorgancılar, son dönemde dünyadaki büyük güçlerin siyasi hedeflerine ulaşmada ekonomik enstrümanları daha çok kullanmaya başladığını, piyasadan parayı çekerek ekonomileri sıkıştırma ve siyasi isteklerini gerçekleştirme yönünde bir niyet sezinlediğini de kaydetti.

Suriye ve Mısır'da yaşanan katliamların kabul edilemeyeceğini, bu olayları kınadıklarını da ifade eden Yorgancılar, TOBB'da Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine seçilmesinden dolayı EBSO üyelerine teşekkür etti.

Meclis Başkan Vekili Işın Yılmaz ise konuşmasında Mısır ve Suriye'de özellikle kadın ve çocukları hedef alan saldırıları üzüntüyle izlediklerini, bunu yapanları kınadıklarını belirtti.

Yılmaz, Türkiye'deki kadın cinayetleri ve çocuklara tecavüz olaylarında artış gözlendiğini, bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in gayretli çalışmalarını takdirle izlediğini ancak rakamların artık gayretin ötesinde bir şeyler yapılması, bu suçlara en ağır cezaların uygulanması noktasında düzenleme yapılmasını zorunlu kıldığını ifade etti.