EİB'den Japonya'ya ihracat yüzde 30 arttı

Japonya'ya 2011'in 9 aylık döneminde yapılan ihracat rakamı 30 milyon dolar iken, bu yılın aynı döneminde 39 milyon dolara ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
İZMİR - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Genel Sekreteri Sezmen Alper, Ege Bölgesi'nden Japonya'ya yapılan ihracatın 2011 yılının Ocak-Eylül döneminde 30 milyon dolar iken, bu yılın aynı döneminde rakamın 39 milyon dolara ulaştığını bildirdi.
 
EİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Alper, tarım ve gıda ürünleri ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü ithalat yoluyla karşılayan Japonya'nın gıda ve içecek sektörü için önemli bir pazar niteliği taşıdığını belirtti.
 
Yıllık 60 milyar dolarlık gıda ithalatı yapan Japonya'nın Türklere karşı müthiş sevgileri olduğuna dikkati çeken Alper, "Sizden bir kez mal aldıkları zaman sizi unutmazlar. Herkes bu ülkeye mal satmak istiyor. Tek şartları var, o da kalite" ifadelerini kullandı.
 
Türkiye'den Japonya'ya 2011 yılının Ocak-Eylül döneminde 200 milyon 698 bin dolar ihracat yapıldığını, bu rakamın 2012 yılının aynı döneminde 227 milyon 412 bin dolara yükseldiğini belirten Alper, şunları kaydetti:
"Ege İhracatçı Birlikleri'nden Japonya'ya 2011'in ilk 9 aylık döneminde yapılan ihracat rakamı 30 milyon 740 bin dolar iken, bu yılın aynı döneminde 39 milyon 897 bin dolara ulaştı. Yüzde 30'luk artış yakaladık. Hedefimiz ilk aşamada Japonya'nın gıda ithalatından yüzde 1, orta vadede ise yüzde 5'lik pay almak."
 
Açıklamaya göre, 5-8 Mart 2013 tarihleri arasında Japonya'nın Chiba kentinde düzenlenecek olan Foodex Japan 2013 Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı'nın Türkiye milli katılım organizasyonu, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin onayıyla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilecek.
 
Fuara katılım sağlayacak ihracatçılar, Ekonomi Bakanlığı tarafından Japonya'nın hedef pazar olarak belirlenmesi nedeniyle fuar katılım masraflarının yüzde 70'i oranında destekten yararlanabilecek.
 
Fuara katılmak isteyen firmaların, 3 bin dolar tutarındaki katılım payı peşinatı ödeme dekontu ile birlikte başvuru formunu en geç 15 Ekim 2012 tarihinde mesai saati bitimine kadar Ege İhracatçı Birlikleri Fuarlar Servisi'ne ulaştırması gerekiyor.
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir