Ek vergi ile 2.5 milyar dolar büyüyecekler
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin, 10 Ağustos'ta yürürlüğe girecek ek vergi ile yüzlerinin güldüğünü söyledi
İSTANBUL - Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, ithal ayakkabıya getirilen yüzde 30-50 aralığındaki ek vergi ile yerli sanayicinin rahat bir nefes aldığını belirterek, "Şimdi yeni yatırımların ve 90 bin kişilik ilave istihdamın kapısı sonuna kadar açıldı. Türkiye ekonomisine 7.9 milyar dolar katkı sağlayan ayakkabı sanayi, ek verginin yaratacağı pozitif ortam içinde 5 yılda yüzde 30 büyür. Bu da sektörün yaklaşık 2.5 milyar dolarlık büyümesi anlamına geliyor" dedi.
TASD Başkanı Hüseyin Çetin yaptığı yazılı açıklamada, ekonomi yönetiminin yerli ayakkabı sanayicisini korumak amacıyla çıkardığı ek vergilerin sektör açısından can suyu niteliğinde olduğunu söyledi.
'Cari açığı 1 milyar dolar düşüreceğiz'
Dünyada 117 milyar dolar değerinde 21 milyar çift ayakkabı üretildiğini, bunun da yüzde 90'ının Asya kıtasında imal edildiğini bildiren Çetin, şöyle devam etti:
"Türkiye olarak 500 milyon çift üretim kapasitesiyle dünyanın 8'inci, Avrupa'nın ise birinci ayakkabı üretim merkeziyiz. Buna karşın yılda sadece 320 milyon çift üretim gerçekleştirebiliyoruz. Bugüne kadar ucuz ayakkabı ithalatının ağır baskısı altındaydık. Sektörümüzün haklı taleplerine ses veren ekonomi yönetimimiz 10 Ağustos'tan geçerli olmak üzere ithal deri ayakkabıya yüzde 50, suni deri ayakkabıya ise yüzde 30 ek vergi koydu. Ayrıca ithal edilen deri ayakkabıda çift başına ek vergi 5 doların suni deri ayakkabı de ise 3 doların altında olamayacak. İthal ayakkabı cennetine dönüşen ülkemizde bizim açımızdan yeni bir dönem başlıyor. Yakın dönemde Türkiye’nin cari açığına 500 milyon dolar katkı sağlayacağız. 5 yıllık dönemde ise bu rakam 1 milyar dolara çıkacak.
Ek verginin çıkması halinde 90 bin kişilik yeni istihdam yaratma, 1.5 milyar dolar olan 2023 ihracat hedefimizi 2.5 milyar dolara çıkarma ve 6. Bölge içinde yer alan Şanlıurfa'ya yeni yatırım yapma sözü vermiştik. Şimdi bu sözleri hayata geçirmemiz için tüm kapılar sonuna kadar açılmış oldu. Süre sınırlaması konulmayan ek vergilerle Türk ayakkabı sanayicisinin yüzü güldü, geleceğe olan inancı arttı."
Çetin, uzun zamandır talep ettikleri ek vergilerin çıkarılmasında sanayicinin dilinden anlayan bir Ekonomi Bakanı'nın görevde bulunmasının önemli payı bulunduğunu ileri sürdü.