Ekonomimize dolaylı maliyeti 1 trilyon dolar

Çözüm sürecinin Türkiye ekonomisine etkilerine değinen Şimşek, "40 bin hayata mâl olan ve ülke ekonomisine 350 milyar dolar yük getiren bu sorunun dolaylı maliyeti 1 trilyon doları bulmuştur" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ülkemizin sorunlarını Batı'da bile emsali az görülen bir çerçevede, daha çok demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlükler ve daha çok bölgesel kalkınmayla çözmeye çalışıyoruz" dedi. 

Şimşek, Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK)/Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen ve Borsa İstanbul'un katkılarıyla Citibank'ın ev sahipliğinde New York'ta gerçekleştirilen "6. Türkiye Yatırım Konferansı"nda konuştu. Türkiye'de son 11 yılda yaşanan gelişmeleri anlatan Şimşek, eğitim, ulaştırma ve enerji alanlarında yapılan yatırımları hatırlattı. Şimşek, güçlenen bankacılık sistemine işaret ettiği konuşmasında, iyileşen ekonomik verilere değindi. 

Türkiye'nin Ar-Ge yatırımlarına ayırdığı bütçeyi önemli ölçüde artırdığını anlatan Şimşek, mevcut Ar-Ge bütçesiyle askeri teçhizat alımlarında dışa bağımlılığı yüzde 50'nin altına indirdiğine dikkat çekti. 

Patent başvurularında da hızlı yükseliş görüldüğünü söyleyen Şimşek, "2002'de bin 874 patent başvurusuna karşın 2012'de 11 bin 599 patent başvurusu yapıldı. Bu rakam hala az ama aradaki fark Türkiye'nin doğru yolda olduğunu gösteriyor" değerlendirmesini yaptı. 

Türkiye'de istihdamda sağlanan artıştan bahseden Şimşek, kadın çalışan oranının da yükseldiğini anlattı. 

Türkiye'deki ihracat açığının büyük oranda enerjide dışa bağımlılıktan kaynaklandığına vurgu yapan Şimşek, "Geçen yıl petrol ve gaz için 60 milyar dolar ödedik, bu yıl ise 65 milyar dolar" dedi. 

Konuşmasında kayıt dışı ekonomiye de değinen Şimşek, bu konuda Türkiye'nin büyük oranda ilerleme kaydederek AB değerlerini yakalamayı hedeflediğini söyledi. 

Mehmet Şimşek, İstanbul'un finans merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek, Borsa İstanbul'un dünyanın sayılı borsaları arasına girmeye aday olduğunu anlattı. 

"Ülke ekonomisine maliyeti 1 trilyon doları bulmuştur"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şimşek, çözüm sürecinin Türkiye ekonomisine etkilerine değindi. Şimşek, "40 bin hayata malolan ve ülke ekonomisine 350 milyar dolar yük getiren bu sorunun dolaylı maliyeti 1 trilyon doları bulmuştur" dedi. 

Bölge insanının bu konudaki açılım politikasına çok büyük destek verdiğini anlatan Şimşek, demokratikleşme paketinin yenilerinin de geleceğini, normalleşen bölgedeki yatırımların faaliyete geçerek ülke ekonomisine katkıda bulunacağını söyledi. 

Son 10 yılda bölgeye yapılan yatırımlara değinen Şimşek, yatırımların dönüşünün henüz olmadığını ancak katlanarak dönüş olacağına inandıklarını ifade etti. 

Şimşek, Suriyeli göçmenlerin maliyeti konusunda da 600 binin üzerindeki göçmen için 2 milyar dolarlık bir masraf yapıldığını bildirdi. 

Suriye sınırının yeterince denetlenmediği yönünde yabancı basında çıkan eleştirilere değinen Mehmet Şimşek, "Bölgede bir insanlık dramı yaşanıyor. Türkiye'nin Suriye'de El Nusra ve benzeri gruplara yardım ettiği yönünde çok propaganda yapılıyor. Biz Suriye halkına yardım ediyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" dedi. 

Türkiye'ye her yıl 32 milyon turistin geldiğini, Suriye sınırından giren herkesin ne amaçla girdiğini kontrol etmenin mümkün olmadığının altını çizen Şimşek, "ABD bile milyarlarca dolar harcamasına rağmen Meksika ile olan sınırını hala kontrol altına alamıyor. Biz birkaç yıldır devam eden bu sorun sırasında 910 kilometrelik sınırı nasıl tamamen kontrol altına alabiliriz?" şeklinde konuştu.  

Mehmet Şimşek, Türkiye aleyhinde yapılan bu eleştirilerin belli bir amacı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: 

"Batı o konuda gereken hassasiyeti başka ülkelerde, başka dönemlerde, başka maksatlarla gösterseydi, bugün belki sorun yine bu kadar büyümeyecekti. Türkiye her alanda uluslararası terörle mücadele etmiştir ve müttefikleriyle iş birliği içinde olmuştur. Bizim teröre karşı duruşumuz nettir. Batı'da bile emsali az görülen bir çerçevede ülkemizin sorunlarını daha çok demokrasi daha çok temel hak ve özgürlükler ve daha çok bölgesel kalkınmayla çözmeye çalışıyoruz. Bölgeye ve dünyaya örnek olmaya çalışıyoruz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir